Fokus på – Teater Halland

Anna Sjövall fortsätter som VD och konstnärlig ledare för Teater Halland

Anna Sjövall, vd och konstnärlig ledare Teater Halland, foto Malin Arnesson

Anna Sjövall har sedan 2017 varit Teater Hallands VD och konstnärliga ledare och har nu tackat ja till ytterligare fyra år.

– Det känns roligt och väldigt fint att få förtroendet att fortsätta, säger teaterchefen i Varberg.

Under Annas år på teatern har hon regisserat Per Gessle-musikalen Halland Love Stories med kärlekshistorier från hallänningar, den nationella uppsättningen av Harold Pinters Presskonferensen, arbetsplatsföreställningen Bäst på jobbet, Sorgens Borg eller döda kaniner säger inte aj, samt Stolthet och fördom eller The Story ofMr Darcy, MrBingely, MrWickham, Mr Collins och Mr Bennet.

– Vi i styrelsen och medarbetarna är mycket glada att Anna vill fortsätta leda Teater Halland ytterligare fyra år. Hennes energi och engagemang ger kraft och lyfter fram en repertoar som får gensvar hos vår publik, säger GunMarie Stenström, ordförande i Teater Hallands styrelse.

Sedan 2016 har teatern stadigt ökat sina publiksiffror och dubblat antalet spelade föreställningar. Under 2019 spelades 220 föreställningar, vilket är mycket för en liten teater med 18 anställda. Med samtalskvällarna Skavet och Osminkat, liksom Doc Lounge, har scenen i Varberg blivit en viktig mötesplats för människor med olika bakgrund och erfarenheter.

– Teater Halland är inne i en spännande utveckling som jag vill jobba vidare med, säger Anna Sjövall.

Vad vill du göra framöver?
– Tillsammans med medarbetarna vill jag fortsätta att utveckla teatern till en av de intressantaste scenerna i landet, med stark förankring hos den halländska publiken. Gensvaret vi får på våra föreställningar, samtalskvällar och möten med publiken, visar att vi är på rätt väg. Idag är det viktigare än någonsin att vi lyssnar på människor och försöker närma oss varandra för att motverka en samhällsutveckling som präglas av rädsla, misstro och avstånd mot det som är annorlunda.

Från stora till små scener

Den 12 september 2020 firades Teater Halland 30 årsjubileum i Brunnsparken i Varberg med scenunderhållning, tipspromenad och höstens biljetter till rabatterade priser. På teaterns hemsida finns grattishälsningar från skådespelare, regissörer, f.d. teaterchefer, kostymörer, ja alla möjliga som genom åren arbetat på teatern, delar med sig av sina minnen från teatern.

Om Teater Halland

Teater Halland ska spela för barn, unga och vuxna i hela Halland och vara en resurs för skolor, föreningar och andra aktörer. Ett särskilt fokus ska läggas på barn och unga. Teater Halland ska hålla en hög konstnärlig nivå och vara en förebild för scenkonsten i regionen, samt delta aktivt i samhällsdebatten.

Teater Halland AB är ett regionalt aktiebolag med säte i Varberg. Bolaget omsätter ca 16 miljoner kronor per år och får anslag från Statens kulturråd och Region Halland, samt bidrag från Varbergs kommun. Teatern har i medelantal 18 anställda varje år, elva är tillsvidareanställda och övriga frilansare på korta eller längre kontrakt. Varje år möter teatern ca 20 000 personer vid föreställningar och publika möten.Hälften av föreställningarna spelas i skolor, bygdegårdar, bibliotek och andra scener runt om i regionen, andra hälften spelas på teatern i Varberg.

Våren 2020

Under våren 2020 turnerar Teater Halland runt landet med Stolthet och fördom eller The Story of Mr Darcy, Mr Bingley, Mr Wickham, Mr Collins och Mr Bennet. 37 föreställningar blir det, från Varberg, Kungsbacka, Falkenberg och Halmstad, till Karlskrona och hela vägen upp till Sundsvall. Pjäsen är en fri dramatisering av Jane Austens klassiska kärleksroman där historien om systrarna Bennet gestaltas av fem män som försöker ge sig i kast med att närma sig den trånga 1800-tals-salongen. TYVÄRR INSTÄLLD TURNÉ.

Teater Halland, Stolthet och Fördom, foto Malin Arnesson

I höst blir det åter små scener med Kalejdo-dans av Nathalie Ruiz. Kalejdo-dans är en inbjudan till dansens värld, långt ifrån de stora scenerna. Här möts den erfarna solisten, den unge dansaren och den äldre skådespelaren i ett varmt och humoristiskt universum. Som i ett kalejdoskop krockar deras världar med varandra, över nations- och generationsgränser, det hyllade och det glömda, genom vardag och fascinerande besatthet.

Teater Halland, Kalejdo-dans av Nathalie Ruiz, foto produktionen

Med Kalejdo-dans gör koreografen och dansaren Nathalie Ruiz sin första produktion för Teater Halland och Rum för dans. Nathalie har i många år dansat med Cullbergbaletten, varit konstnärlig ledare för Regionteater Västs dansscen och den egna ensemblen Co. Alba. Numera är hon konstnärlig chef för Artome – med kultur som växtkraft och ledare för Moving Torup där dansare mellan fyra och 80 år möts under Nathalies ledning.Med Kalejdo-dans vill hon sprida danskonsten ut på landsbygden och tar sig an utmaningen att koreografera på fyra gånger fyra meter.

Teater Halland, Monarkin i slutet av gatan, foto teatern

En framtidsfantasi
Höstens andra premiär är Monarkin i slutet av gatan, en fantasi om framtiden. Med hjälp av två skådespelare, trettio par hörlurar och en riktig bil får publiken uppleva äventyret live utomhus i det anrika Monarkområdets unika industrimiljö. Monarkin i slutet av gatan är en hörlurspromenadföreställning för årskurs 5-6, skriven av Moa Backman och regisserad av Anne Johnsson. Under vandringen skymtas spår av levande varelser, spår av civilisation, av en barndom på 2020-talet. Här brukade två barn leka, här kände de till varenda rostig skruv och mossbelupen betongsten. Det var länge sedan. Men är det här verkligen framtiden? Finns det flygande bilar nu? Eller har haven stigit och slukat allt?

Teater Halland, Stolthet och fördom, foto Malin Arnesson