Teater Halland, Gud i kulissen, foto Emanuel

FOLK OCH KULTUR – DEN VIKTIGASTE KULTURPOLITISKA ARENAN 2018

Folk och Kultur är ett nytt kulturpolitiskt konvent och en tribun för konst och kultur i hela Sverige. Första konventet äger rum 7 – 10 februari 2018 i Munktellstaden, Eskilstuna.
Folk och Kultur vill främja ett tillgängligt och vitalt kulturliv i hela landet, sprida kunskap om kulturens betydelse både i sig och för andra sektorer samt synliggöra den regionala nivån och vara en mötesplats för det breda kultursamtalet inom alla politikerområden.

Tillsammans med offentlig och privat sektor, media, föreningar, akademin och medborgare möjliggör vi för det tvärsektoriella mötet. Kulturen och konsten är angeläget för oss alla.

Förutom spännande samtal, debatter och seminarium, kommer Folk och Kultur presentera ett digert program av professionella konstnärliga föreställningar och upplevelser. Som deltagare och publik under konventet kommer du kunna ta del av ett brett konst- och kulturutbud från hela Sverige.

Arrangörer och initiativtagare till Folk och Kultur är Länsteatrarna i SverigeRegional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd i samarbete med Eskilstuna kommun och Landstinget Sörmland.

Folk och Kultur – den viktigaste kulturhändelsen 2018!

Mer information finns på hemsidan www.folkochkultur.se


Se ett smakprov av Folk och Kultur när  det kulturpolitiska konventet presenterades på Kultur i Almedalen i början av juli 2017:

PRESSRÖSTER:

Debattartikel om Folk och Kultur publicerad  i Dalademokraten 2017-01-22

”Folk och kultur ska vara en bred samlingsplats” DN 2017-02-21

”Sverige får nytt årligt kulturkonvent”, SVT 2017-02-21

”Männen måste möta kulturen”, Norran 2017-02-24


SENASTE NYTT FRÅN FOLK OCH KULTUR

2017-11-16

Nästa vecka släpps programmet!

Linde Sjöstedt, foto Ulf Aneer

Men redan nu avslöjar vi delar av programmet, seminarier och aktuella personer och organisationer som kommer till Folk och Kultur.

Jag har glädjen att berätta att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kommer att inviga konventet genom att tala utifrån det nationella perspektivet. Anders Henriksson 1:e vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting ger oss en överblick över våra regioner och kommuner. EU-kommissionären för utbildning, kultur, ungdom och idrott Mr Tibor Navracics deltar som keynote speaker och ger oss det europeiska perspektivet.

Samtliga politiska ungdomsförbund kommer och pratar framtidens kulturpolitik. Riksdagspartiernas kulturpolitiska talespersoner kommer att delta och berätta om respektive partis vision om kulturens roll i samhällsutvecklingen.

”Dramatiska villkor” – Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd gör i samarbete med Myndigheten för Kulturanalys en uppföljning av rapporten med samma namn.  MYKA konstaterar att verksamhetsanslagen urholkas av lönekostnadsutvecklingen. Det har pågått sedan 1980. Ska vi ha en regional kulturell infrastruktur i Sverige? Vem ska betala för den? Vi kan inte urholkas mer och samtidigt uppfylla våra mål. Hur går vi vidare?

Vi kommer tillsammans med Nätverkstan att arrangera två seminarium/workshops som tar dialogen vidare från de kulturpolitiska workshops som Nätverstan lagom till Folk och Kultur har genomfört i åtta regioner; Jönköping, Värmland, Kalmar, Halland, Örebro, Västerbotten, Gotland, Gävleborg och Västra Götaland. Samtalen, diskussionerna och debatterna fortsätter på Folk och Kultur då vi bjuder in alla att delta.

”Behövs kulturjournalistik för samhällsdebatten? Vem tar ansvar för det kritiska samtalet?” Här medverkar Björn Wiman, kulturchef DN, Anders Q Björkman, biträdande kulturchef SvD, Ulf Lundén, kulturredaktör Dala-Demokraten, Anette Novak, VD Interactive Institute Swedish ICT, Lisa Bjurwald, chefredaktör Författaren,Hanna Ohlen Järvinen, kulturredaktör Opulens. Programmet modereras av Gunilla Kindstrand, journalist och publicist.

Fredrik Ullén, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och konsertpianist spelar och talar om den kreativa hjärnan, utifrån spetsforskning som handlar om kunskap och kreativitet.

Hur uppstår nya kulturella plattformar? Vilka aktörer är det som skapar framtidens genreöverskridande samarbeten? Här diskuteras aktuella plattformar och hur de bidrar till samhällsutvecklingen. Matilda Johansson, projektledare Scenkonstguiden, Pablo Londono, This is Sweden, Max Vallentin, Fabel, Senait Tesfai, Podium Kultur och Jakob Grandin, festivalarrangör och grundare Gather. Moderator: Johan Wirfält, debattchef Stadsteatern Kulturhuset Stockholm.

Kieran Long, överintendent ArkDes, Rudolf Antoni, vice VD och näringspolitisk chef Fastighetsägarna, Maud Olofsson, ordförande i Visita,Katarina Jönsson Norling, riksordförande Konstnärernas Riksorganisation (KRO), Lars Westin, professor i regionalekonomi, Centrum för regionalvetenskap (CERUM) vid Umeå Universitet, deltar alla i ett seminarium ”Viktigast för en stad är kultur” – kulturens roll i stadsutvecklingen.

Stina Oscarson, dramatiker och Lars Anders Johansson, redaktionschef Timbro vandrar runt i kultursverige och samtalar om konst, politik och samhällsfrågor. De tar sig an svåra frågor som konstens frihet, kulturlivets finansiering, yttrandefrihetens villkor, fattigdom och skönhetsideal. Programmet är framtaget exklusivt för Folk och Kultur.

Intresset för Folk och Kultur är mycket stort – vi har fått in över 200 programpunkter från externa arrangörer jag kan inte räkna upp alla men här kommer ett axplock av seminariearrangörer: Allmänna Arvsfonden, Folkbildningsrådet, Folkets Hus och Parker, Folkrörelsernas Arkivförbund, Handelshögskolan, Göteborgs Universitet, Hela Sverige ska Leva, Ideell kulturalians, Intercult, KLYS, Konstnärernas Riksorganisation, Kritiklabbet, Kultur och Näringsliv, Kulturkoalition och Arena idé, Kulturrådet, MEDEA talks, Miljö och Avfallsbyrån i Mälardalen AB, Myndigheten för Kulturanalys, Nätverket för drama och teater i högre utbildningar, Nätverkstan, Postkodstiftelsen, Regeringskansliets Konstnärspolitiska utredning, Riksskådebanan, Riksteatern, Scensverige, Statens Konstråd, Stockholms Dramatiska Högskola, Stockholms Universitet, Svenska Unescorådet, Sveriges Hembygdsförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges Museer, Teaterförbundet, TILLT, Transit Kulturinkubator, Unga på landsbygden, många regioner och kommuner deltar, våra egna medlemmar deltar Eskilstuna och Sörmland deltar och många många fler…  Vi är överväldigade över det stora gensvar vi bemöts av redan första året.

Ni ska alla känna er varmt välkomna till Folk och Kultur och Munktellstaden i Eskilstuna. Här väntar seminarier, workshops, konstnärliga program samt konventets viktiga mötesplats – Utställartorget, se här vilka utställare som du kommer möta där.

Anmälan till konventet är öppet, anmäl er här. Har du inte bokat rum än så gör det nu här.

Vi ser fram emot att mötas på en helt ny arena med ett starkt kulturpolitiskt fokus valåret 2018.”

Linde Sjöstedt, projektledare
VD Länsteatrarna Sverige,  LTS
e-post: linde.sjostedt@folkochkultur.se

 

2017-10-12

Linde Sjöstedt, foto Ulf Aneer

”Den 31 september var deadline för att anmäla intresse att vara med som arrangör av seminarier, workshop eller kulturprogram – vi fick in över 150 anmälningar och flera ville vara med. Därför förlängde vi ansökningstiden till den 15 oktober och idag har vi fått in över 180 programpunkter. Det visar tydligt att det finns ett stort behov av en samlad plattform för att träffas och diskutera kulturpolitik och konst. Vill du ha en försmak av Folk och Kultur 2018 klicka här.

Programrådet jobbar för högtryck med att gå igenom alla kulturprogram, styrgruppen har just godkänt seminarier och workshops och alla kommer att bli kontaktade snart. I dagsläget vet vi inte om lokalerna kommer att räcka till för alla – vi jobbar på det i samarbete med Eskilstuna. Det stora intresset från så många olika organisationer, enskilda konstnärer, myndigheter m.m. blev en riktigt glad och utmanande överraskning!

Vecka 42 kommer den första programpresentationen – håll utkik på Folk och Kulturs hemsida. Då öppnar vi också upp försäljningen av konventpass. Se priser och info också på hemsidan. Ni som kommer långt ifrån, boka hotellrum redan nu för att försäkra er att ni får plats.

Vill du och din organisation synas på vårt Utställartorg? Det är inrymt i den helt nybyggda STIGA Sports Arena Eskilstuna. Här blir Folk och Kulturs hjärta och samlingspunkt. Det är fritt inträde för alla till Utställartorget. Här kan du träffas, äta, få inspiration och information, pusta ut, pröva på, mingla runt för att träffa både nya och gamla bekanta m.m. Sista anmälningsdag för att anmäla er till Utställartorget är den 31 oktober.

Vill du bli inspirerad av Marika Lagercrantz inför Folk och Kultur 2018 klicka här.

Gå in på Folk och Kulturs hemsida – där står allt om deltagande för seminarier och workshops, om ni vill delta i vårt utställartorg, boka hotell eller bara hålla er uppdaterade.

Varmt välkommen!”

Linde Sjöstedt, projektledare
VD Länsteatrarna Sverige,  LTS
e-post: linde.sjostedt@folkochkultur.se

2017-08-28

Arbetet med Folk och Kultur är igång för fullt efter sommarledigheterna. Vill du och din organisation arrangera ett seminarium på det första kulturpolitiska konventet i Munktellstaden i Eskilstuna? Eller kanske en workshop eller ett kulturinslag? Fram till den 30 september går det att skicka in programförslag. Observera att det du skickar in är en intresseanmälan. Var med och påverka innehållet genom att arrangera och lyfta fram de frågor som du tycker är viktiga!

Linde Sjöstedt, foto Ulf Aneer

Vi som arrangörer har fyra huvudspår för programmet: ”kulturpolitik”, ”hela kultursverige ska leva”, ”kulturen utvecklar hela Sverige” och ett ”öppet” spår. 2018 är första året för Folk och Kultur. Det har aldrig gjorts förut, vi satsar stort och vår målgrupp är bred. Vårt mål är att det ska bli en årligen återkommande mötesplats för kulturpolitiska frågor, många år framåt. Det är tillsammans med er medlemmar och med er alla andra som vi gemensamt kan möjliggöra detta kulturpolitiska konvent i början av valåret 2018. Var med från start! Var med och påverka.

Det är med glädje jag kan presentera Folk och Kulturs nya medarbetare, som rekryterats inför höstens arbete. Tillsammans arbetar vi för att skapa de bästa förutsättningar för ett lyckat konvent. Förra veckan hade vi ett uppstartsmöte med Folk och Kulturs nya arbetsgrupp, den består av följande personer: Emelie Bergbohm och Annie Kay Schachtel från Bohm Bohm Room, ansvarar för marknadsföringen av konventet, Anna Cokorilo, arbetar framprogrammet, Martina Käck från Meetagain håller i allt det praktiska kring konventet tillsammans med sina kollegor från Meetagain, Mattias Desac, koordinerar alla våra grupper och ansvarar för administrationen för inkommande programförslag. Vi har också glädjen att ha Mikael Johansson, kulturvetare hos oss som praktikant under hela hösten.

Vi tackar Inga Göransson, vice ordförande för Länsmuseernas Samarbetsråd för ett jättebra jobb sedan start i styrgruppen. Ny representant för länsmuseerna är Yvonne Hagberg, ordförande i Länsmuseernas Samarbetsråd. Övriga i styrgruppen är fortsättningsvis Nina Björby ordförande i Regional Musik i Sverige och Åsa Kratz, ordförande i Länsteatrarna i Sverige.

I vår projektgrupp som består av samarbetspartners och medlemsrepresentanter hälsar vi Ola Bjerding, vd för Musikaliska, Blåsarsymfonikerna och Länsmusiken i Stockholm välkommen. Därmed är den gruppen fulltalig och alla medlemsorganisationer representerade.

Vi har också ett programråd som drar igång nu i september, rådet har som uppdrag att kvalitetsgranska alla inkomna bidrag och lämna rekommendationer till styrgruppen som beslutar om programinnehållet. Medlemmar i Folk och Kulturs programråd är Lena Engqvist Forslund, teaterchef vid Teater Västernorrland, Dag Franzén, direktör för GotlandsMusiken och Carl Magnus Gagge, länsmuseichef/landsantikvarie vid Västmanlands läns museum.

Gå in på Folk och Kulturs hemsida – där står allt om deltagande för seminarier och workshops, om ni vill delta i vårt utställartorg, boka hotell eller bara hålla er uppdaterade.

Varmt välkomna!”

Linde Sjöstedt, projektledare
VD Länsteatrarna Sverige,  LTS
e-post: linde.sjostedt@folkochkultur.se


2017- 06-13

”Arbetet med att utveckla Folk och Kultur – ett kulturpolitiskt konvent i Eskilstuna den 7-10 februari 2018 – pågår för fullt! Det är vi tillsammans som skapar Folk och Kultur och vår förhoppning är att många goda krafter vill delta – som deltagare eller som arrangörer av seminarier och kulturprogram eller som utställare på mässan. Deadline för anmälan till seminarier/workshops och kulturprogram är framskjuten till den 30 september 2017. Vi välkomnar flera att delta aktivt!
Kom med i diskussionen! 

Senaste nytt från Folk och Kultur:
Arbetet med att utveckla Folk och Kultur – ett kulturpolitiskt konvent i Eskilstuna den 7 – 10 februari 2018 – pågår för fullt. Vi som arrangerar Folk och Kultur är Länsteatrarna i Sverige, Länsmuseernas Samarbetsråd och Regional Musik i Sverige med våra 66 medlemsinstitutioner samt våra nära samarbetspartners Eskilstuna kommun och Landstinget Sörmland. Vi tror på ett samhälle där demokratin värnas och utvecklas, där människor möter varandra med grundläggande respekt oavsett vem man är och där alla människors lika värde är självklart.

Arrangörer/utställare som är med på Folk och Kultur garanterar att de arbetar utifrån demokratiska värderingar samt respekterar och ställer sig bakom de grundläggande principerna om jämlikhet, jämställdhet och allas lika värde, enligt Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna samt Sveriges nationella kulturpolitiska mål.

Sådana arrangemang och sammankomster som har inslag, föreläsare eller annan typ av information som förespråkar främlingsfientliga, rasistiska påståenden eller uttryck får inte genomföras inom ramen för Folk och Kultur. Läs vår avtalspolicy om du är intresserad av att medverka på Folk och Kultur.

En del av Folk och Kulturs arbete inför konventet är att i samarbete med Nätverkstan i Göteborg genomföra regionala kulturpolitiska samtal i flera av landets 21 regioner. Först ut är region Gävleborg, flera står på tur att under hösten delta i samtalen. Här diskuteras angelägna frågeställningar som till exempel: –Hur bör landets kulturella infrastruktur se ut? Vilken politisk nivå bör ha ansvar för vad? Hur ska kulturinstitutionernas kostnadsökningar finansieras? På vilket sätt kan tvärsektoriellt samarbete stimuleras? Vilka argument finns för en fortsatt stark kulturpolitik?

Vilka frågor är angelägna i din region? Vad är intressant att lyfta på konventet? David Karlsson från Nätverkstan leder samtalen under hösten och på konventet kan vi alla ta del av vilka frågeställningar som är mest angelägna i regionerna. Förhoppningsvis kommer vi att få en levande kultur-politisk diskussion undervalrörelsen i hela landet.

Konventet startar med att mässan öppnar kl. 14.00 onsdagen den 7 februari och avslutas lördagen den 10 februari kl. 14.00. Intresset är stort för att medverka i programmets utformning. Vi har fått in förslag på seminarier och scenkonstaktiviteter från regioner, kulturinstitutioner, lärosäten och intresseorganisationer. Det arbetas intensivt med programläggning och vi kommer successivt att publicera programmet på vår hemsida under hösten.

Vi välkomnar flera att delta aktivt med programinslag eller evenemang. Vi har diskussioner med tankesmedjor, myndigheter, centrumbildningar, fackförbund, arbetsgivare, folkbildningen och många, många fler. Vi har besökt Munktell Science Park och de kommer att delta på flera olika sätt under konventet.

Senaste samtalet kom från Kultur och Näringslivs nya vd Linda Nordfors som gärna vill samarbeta och arrangera seminarier under konventet. Linda Nordfors säger:
– Det är absolut självklart för oss att delta på Folk och Kultur. Vår förening kan stödja kulturen att skapa sig en mångfald av finansieringsformer. Det bidrar till dess oberoende, vilket är en av grundbultarna i en stark demokrati. Folk och Kultur skapar plats för precis sådana möten och samtal som det behövs mer av just nu.

Deadline för anmälan till seminarier/workshops och kulturprogram är framskjuten till den 30 september 2017.

 Vill ni boka mässplats finns den information ni behöver på hemsidan.

Tveka inte att kontakta mig, för aktuell information, se Folk och Kultur.

Vi deltar också på den kulturpolitiska arenan i Almedalen måndagen den 3 juli i Region Västerbottens lokaler på Novgorodgränd 1 och onsdagen den 5 juli på Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.  Varmt välkomna att delta i samtalen och att få veta mer om Folk och Kultur.”

Linde Sjöstedt, projektledare
VD Länsteatrarna Sverige,  LTS
e-post: linde.sjostedt@folkochkultur.se


2017 -03-16

Med bara några veckors varsel kom det över 120 personer från hela Sverige till Folk och Kulturs uppstartsmöte i Munktellstaden i Eskilstuna den 7 februari! Det var representanter från regioner, kommuner, nationella organisationer, högskolor, institut, studieförbund, branschen, konstnärer, fria grupper, centrumbildningar, konsulenter, tankesmedjor, fackföreningar, SKL, kulturella och kreativa näringar, myndigheter, kritiker, våra medlemmar inom scenkonst, musik och museer, men också flera andra konstarter var representerade. Se här ett axplock av reaktioner från de medverkande:

 ”Mycket bra! Öppet och bra klimat där många tankar lyftes som vanligtvis inte vågar lyftas.”
”Ambitionen att skapa ett forum för kulturpolitisk diskurs på högsta nivå är mycket välkommen.”
”Det kreativa sättet att få in åsikter och frågor – tekniken funkade jättebra och skapade oväntade möten i publikhavet.”
”Bra med fokus på kulturfrågor i stort, ej enbart musik, scen eller museer.”
”Deltagarnas engagemang, den inbjudande tonen, samtalen, både på scen och i grupperna… det gav möjlighet att både förstå och påverka.”
”Engagemanget från alla medverkande och humorn”
”Inspirerande. Uppfordrande: det är vi som ska göra’t!”

Vi är jätteglada över detta stora gensvar och den härliga blandning av människor som kom. Vi fick in många frågor från deltagarna men också konstruktiva och spännande svar på följande frågor:

Vad krävds för att konsten och kulturen ska fortsätta ha en viktig plats i samhället?
Vilka är de största politiska utmaningarna för att konst och kultur ska fortsätta ha en viktig plats i samhället?
Konventets ledord är INKLUDERANDE, FÖRNYANDE och ÖVERRASKANDE. Vad får du för associationer till dessa ord?
Vilka oväntade möten skulle du vilja se? Vilka organisationer/ politikområden/ konstformer behöver mötas?
Vilka organisationer får vi inte glömma bort att bjuda in?
Vad skulle du vilja uppleva, höra och samtala om under Folk och Kultur?
Hur skapar vi en deltagarkultur på Folk och Kultur?
Till sist – Vad skulle du vilja bidra med?

Vill du läsa vad deltagarna på uppstartsmötet tyckte? Läs sammanställningen på Folk och Kulturs hemsida, där hittar du också hela utvärderingen som jag plockat citat från.

Tyck till
Ingen har tidigare gjort ett ”Folk och Kultur”. Vi som är arrangörer vill gärna göra det tillsammans med dig. Du som läser Länsteatrarnas nyhetsbrev får mycket gärna tycka till om ovanstående frågor genom att skicka dina tankar till info@folkochkultur.se.

Regionala kulturpolitiska samtal i samarbete med Postkodlotteriet
Under uppstartsmötet kunde vi också avslöja att Folk och Kultur har ingått i ett samarbete med Postkodlotteriets Kulturfond. Med medel från fonden kan vi fördjupa samarbetet med landets regioner genom regionala kulturpolitiska samtal. Vi kommer att genomföra detta i 8 regioner/län. Om ni är ni intresserade av att delta hör av er till info@folkochkultur.se och berätta varför.

Syfte med de regionala kulturpolitiska samtalen är:
Att de frågor som väcks i de regionala samtalen förs upp på en nationell kulturpolitisk agenda.
Att vidareutveckla en arbets- och samtalsform som bryter gängse mötesformer och invanda positioner.
Att samtalen uppfattas som givande och produktiva för deltagarna.
Att bidra till en gemensam kunskapsuppbyggnad och metodutveckling.
Att erfarenheter från samtalen sprids till Kulturlyftets medlemsorganisationer och till hela landet.
Att bidra till att konventet Folk och Kultur förankras runt om i landet.

Samtalen blir ett tillfälle för regionalt erfarenhetsutbyte och nationell avstämning. De utförs av Folk och Kultur i samarbete med  Nätverkstan Kultur som är en oberoende kulturorganisation med säte i Göteborg. Organisationen ägs av kulturtidskrifter och studieförbund och har som mål att ”vara en del av det kulturliv som verkar för en kritisk offentlighet, för radikal demokrati samt konstnärligt och kulturellt utmanande verksamhet”. Inofficiellt motto för verksamheten är att utgöra ”såväl olja som grus i det kulturpolitiska maskineriet”.

Folk och Kultur lyfter kulturpolitiken
Kulturpolitiska frågor kommer alltmer in i centrum av den politiska debatten. Är vi kulturaktörer förberedda på det? Folk och Kultur är ett konvent där vi lyfter kulturpolitiken och vår ambition är att det blir en valfråga som diskuteras av alla partier. Samtliga åtta partiledare är inbjudna in för att presentera sin kulturpolitiska vision.

Vi hoppas att ni alla – politiker, konstnärer, tjänstemän m.fl. – hjälper oss med att pressa på så att våra partiledare kommer – det skulle bli en fantastisk start på Valåret 2018!

Målet är att det årliga konventet Folk och Kultur blir Sveriges viktigaste forum för diskussioner om kulturpolitik. Redan nu kan du läsa 5 av våra 8 riksdagspartiers kulturpolitiska ”program” på vår hemsida. Men varför saknar flera av våra riksdagspartier ett riktigt kulturpolitiskt program och vision?

Linde Sjöstedt, projektledare Folk och Kultur
linde.sjostedt@lansteatrarna.se
073 – 709 28 88


2017-01-31 

Konventet Folk och Kultur går av stapeln den 7 – 10 februari 2018. Precis ett år innan bjuder vi nu in till ett uppstartsmöte i Munktellstaden i Eskilstuna. Då går startskottet! Vi har ett år på oss. Alla som är intresserade av ett årligen återkommande kulturpolitiskt konvent och en tribun för konst och kultur i hela Sverige är hjärtligt välkomna. Vill ni i er region, på er myndighet eller i er verksamhet vara med och utforma innehållet och bidra till Folk och Kultur?  Kom då till Munktellstaden tisdag den 7 februari 2017 och var med på mötet!

Läs mera här

Anmäl dig här

Sista anmälningsdagen är den 3 februari.

Just nu pågår ett intensivt och roligt arbete med Folk och Kultur. 2018 känns plötsligt inte så avlägset. Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd är arrangörerna, i nära samarbete med Eskilstuna kommun och Landstinget i Sörmland. Vi har nu skapat grunden för en organisation som ska driva och förverkliga visionen om Folk och Kultur – ett årligen återkommande kulturpolitiskt konvent i Munktellstaden. Folk och Kultur är också en tribun för konsten och kulturen i hela Sverige.

Styrgruppen består av: Åsa Kratz (s) ordförande Länsteatrarna Sverige, Nina Björby (s) ordförande Regional Musik i Sverige och Inga Göransson (c) vice ordförande Länsmuseernas samarbetsråd. De är ytterst ansvariga för hela konventet, dess utformning och innehåll. Linde Sjöstedt, Länsteatrarna i Sverige är utsedd till projektledare och Ulrika Nilsson, Regional Musik i Sverige är projektsekreterare. Vi samarbetar med Meetagain, en professionell kongressarrangör som har ett helhetsgrepp över allt praktiskt, logistik, tekniskt, ekonomiskt, registrering, service, rådgivning, utvärdering, m.m.

En projektgrupp träffas kontinuerligt och arbetar för att ta fram beslutsunderlag för innehåll, form och struktur. Medlemmar i projektgruppen: Eva Königsson, kulturchef i Eskilstuna, Mikael Palo, chef kultur och utbildning Landstinget Sörmland, Bosse Lundqvist kulturutvecklare Eskilstuna kommun, Karin Enberg teaterregissör, Christer Falk museichef Stockholms länsmuseum, Martina Käck Meetagain, Ulrika Nilsson projektsekreterare, Linde Sjöstedt samt Åsa Kratz som adjungerad.

Vi kommer att vara i lokalerna Lokomotivet  i Munktellstaden i Eskilstuna

Vi har också knutit en referensgrupp till Folk och Kultur, deras ansvar är att öppna upp för nytänkande gällande innehåll, form och struktur med syfte att stärka innehåll- och kvalitetsäkringen. Gruppen består av Terese Bengard verksamhetschef Hela Sverige ska leva, Annika Levin kulturkonsult med flera styrelseuppdrag, David Karlsson, idéhistoriker, kulturskribent, ordförande för Nätverkstan Kultur, ordförande för Kulturbryggan vid Konstnärsnämnden, Yvonne Rock TYP kulturkapital och Max Vallentin vd Fabel.

Vi håller också på att bygga upp ett programråd, vars medlemmar får i uppdrag att syna och samordna de projektbidrag som kommer in. I nästa nyhetsbrev ska vi avslöja vilka som sitter i programrådet.

Folk och Kultur erbjuder en plattform, där innehållet skapas i samverkan med inbjudna aktörer och representanter från hela branschen, myndigheter, akademin och landets 21 regioner. Vill du medverka under Folk och Kultur? Välkommen att lämna ditt bidrag, läs mera här.

I dagsläget har vi fått in förslag från Teater Västernorrland, Norrdans, Teater Barda/Estrad Norr, Scenkonst Sörmland och Teater Halland.

KULTURMINISTERN En rikstäckande performance – med start i Halland, är ett programförslag som Anna Sjövall, nybliven teaterchef  på Teater Halland presenterar så här:

-idé:
Under det kulturpolitiska eventet Folk och Kultur 2018 genomförs en rikstäckande performance, initierad i Halland och skapad av konstnärer i Halland. Performancen består av att Harold Pinters korta pjäs PRESSKONFERENSEN framförs på de största torgen i Sveriges 21 residensstäder – samtidigt. En rikstäckande uppsättning där ”Kulturministern” framträder och talar till människor om kulturens roll i samhället. Ett regionalt samarbete mellan institutioner och fria grupper i hela landet, med syfte att lyfta fram konst och kulturfrågor inför valet 2018.

innehåll:
PRESSKONFERENSEN är en kort satir över ett samhälle där kulturens uppgift består av att kontrollera folket och deras tankar. Den fem minuter långa pjäsen utspelar sig under en presskonferens där en nytillträdd kulturminister intervjuas av en journalist. Kulturministern som tidigare varit chef för hemliga polisen ser inte dessa roller som oförenliga, utan tvärtom.

syfte:
Att lyfta de kulturpolitiska frågorna inför valet. – Att väcka frågor kring varför kultur överhuvudtaget är viktigt i ett samhälle. – Att få människor att fundera över vad konst, demokrati och yttrandefrihet är.

Vi tar gärna emot flera idéer och programförslag från övriga 61 medlemsorganisationer och alla andra som vill medverka och delta.
Välkommen att skicka in ditt bidrag här.

Väl mött!

Linde Sjöstedt, projektledare Folk och Kultur
linde.sjostedt@lansteatrarna.se
073 – 709 28 88

Bilden överst: Skådespelaren Örjan Hamrin i Teater Hallands föreställning Gud i kulissen 2016, foto EMANUEL

Länsteatrarnas höstmöte 20-22 november 2017 på Örebro länsteater

20 - 22 november 2017 är det dags för medlemsmöte för medlemsteatrarnas styrelseordförande, vice ordförande, VD, teaterchefer och och konstnärliga ledare. Värdar är Örebro länsteater och Länsteatrarna i Sverige. Välkommen!


Jag vill se föreställningen Klassfesten 20 november

Jag vill vara med på panelsamtal med Kulturutskottet 20 november

Jag vill äta middag 20 november

Jag vill äta lunch 21 november

Jag vill vara med på medlemsmötet 21 november

Jag vill se föreställningen Jag är min egen fru

Jag vill äta middag 21 november

Jag vill vara med på workshop ”inför valet 2018” 22 november

Jag vill äta lunch 22 november

Jag vill se föreställningen Tummelisa 22 novemberJag godkänner att denna anmälan är bindande. Avanmälan sker senast den 13/11.