FOKUS PÅ VÄSTANÅ TEATER

– en guldtråd i vardagens gråa väv

Den 7-9 december 2021 står Västanå Teater som värd för Länsteatrarnas höstmöte – tillsammans med Länsteatrarna i Sverige. Dags att rikta strålkastaren mot Västanå Teater!

År 2022 firar Västanå Teater 50 år med dunder och brak. En rad aktiviteter har avlöst varandra och kronan på verket blev den kritikerrosade och av publiken högst uppskattade jubileumsföreställningen En saga om en saga. I kavalkadföreställningen med scener från många tidigare Selma Lagerlöf-uppsättningar går författarinnans eget liv som en röd tråd genom föreställningen.

Västanå Teater, En saga om en saga med Marika Lindström som Selma. Foto Håkan Larsson.

Unik folklig profil
Västanå Teater fick sitt stora publika genombrott efter flytten till Berättarladan i Rottneros 1999, men bildades redan 1972 som en fri grupp. 2009 erhölls status som regionteater. Sedan 1990 är Leif Stinnerbom teaterchef och konstnärlig ledare.

Leif Stinnebom. Foto: Foto Håkan Larsson.

Västanå Teater har en unik profil, med den folkliga kulturen som grund: berättarkonsten, musiken och dansen. Grundstenen är samspelet och det delade berättaransvaret mellan dessa element. Den folkliga traditionen har två delar: en bevarandedel, och en förnyande. Målet är att också lägga till och göra något nytt.

Selma Lagerlöf är Västanå Teaters husgud och många av hennes berättelser har regelbundet fått nytt liv i och klätts i Västanåkostym i Berättarladan. Det finns också många andra verk som iscensatts á la Västanå på Berättarladans tiljor, till exempel En midsommarnattsdröm, Misantropen, Kalevala och Eddan. Sommaren 2023 ska den samiska föreställningsvärlden utforskas i Solens dotter.

Västanå Teater, Eddan, foto Håkan Larsson.

En magnet som gagnar orten
Teaterns verksamhet har sin tyngdpunkt i den årliga sommaruppsättningen i Berättarladan som har premiär på midsommardagen. Föreställningen spelas vid 56 tillfällen fram till en bit in i september. Salongen vid Stora scenen rymmer över 500 sittplatser och sommarföreställningen ses av cirka 27 000 personer. Större delen är tillresta utanför länet och utgör en viktig dragkraft för boendeanläggningar, näringsliv och andra besöksmål i närområdet.

Västanå Jul 2022 med Magnus och Sophia Stinnerbom och längst till höger Anders Wendin/ Moneybrother. Foto Niklas Brunzell.

I juletid spelas Västanå Jul på den vinterbonade scenen Loftet. År 2022 är fokus på musik och sång, men upplägget har varierat under åren med både teater- och dansinslag.

Under några veckor på höst och vår spelas en kortare föreställning som i stor utsträckning riktar sig till en ung publik från skolor i regionen.

2023 kommer musiken på Västanå att beredas en egen plats i verksamheten. Ett antal gästspel, Västanå Sessions, blir återkommande inslag i repertoaren och leds av teaterns musikansvariga Magnus och Sophia Stinnerbom. 

Hösten 2023 startar Klarälvdalens folkhögskolaen allmän kurs med berättarinriktning där en del av undervisningen kommer att ske på Västanå Teater. Vår teaterpedagog leder denna undervisning.

Utöver nämnda verksamheter pågår ständigt gästspel, föreläsningar, konferenser och nya samarbeten med andra teatrar, näringsliv, offentliga aktörer och forskning.

Västanå Teater. Foto Lars Sundestrand

Unga Västanå för nya generationer skådespelare
Unga Västanå är teaterns barn- och ungdomsverksamhet där vi erbjuder kurser både under terminer och lov. Unga Västanå har även gjort flera stora produktioner då skådespelarelever fått arbeta tillsammans med professionella musiker, regissör, scenograf, kostymör, kompositör, ljusdesigner, ljudtekniker, maskör och produktionsansvariga. Att tradera den unika berättarkonsten till en ny generation är en uppgift som även teaterns skådespelare är involverade i på olika sätt.

Unga Västanås bas finns i Sunne, men teatern jobbar aktivt för att fler barn i hela Värmland ska kunna ta del av verksamheten. Skapande skola-projekt och pedagogiska paket kopplade till Västanå Teaters föreställningar erbjuds.

Berättarladan i Rottneros. Foto Västanå Teater.

Berättarladan – teaterhus i fyra plan
Västanå Teater huserar sedan 1999 i Berättarladan i Rottneros, 5 kilometer söder om Sunne. Ryktet säger att det är Värmlands största lada. Hösten 2019 invigdes den vinterbonade scenen Loftet och under 2022 var ytterligare två våningsplan iordningsställda för dans och musik.

I ladan finns även en servering där måltider serveras i samband med föreställning samt en kostymutställning där Inger Stinnerboms färgsprakande och fantasieggande kostymer från tidigare föreställningar ställs ut.

Läs mer om Västanå Teater på hemsidan här.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.