Äntligen lättar restriktionerna! Och visst spelas det sommarteater på länsteatrarna även sommaren 2021. Coronasafe, med anvisade sittplatser och på tillbörligt avstånd, såklart.

Norrbottensteatern sätter upp Den inbillade sjuke på Hägnan utanför Luleå med efterföljande turné i Norrbotten och Västerbottensteatern spelar Romeo & Julia i Medleforsparken i Skellefteå. Västanå Teater har premiär på Körkarlen på midsommardagen och planerar att framföra den hela sommaren i Berättarladan i Sunne och Scenkonst Sörmland spelar Orlando i Teaterladan vid Nynäs slott och följer upp med en turné i Sörmland i höst.

Längtan efter publiken är stor och glädjen att äntligen få mötas likaså.

– Som vi har sett fram emot det här! Det är så skönt att vi nu kan göra det vi verkligen vill och kan – att möta publiken. Det är i det mötet teatern får sin kreativa energi och hämtar sin livskraft, säger Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern.

Den inbillade sjuke på Norrbottensteatern

Norrbottensteatern, Den inbillade sjuke, foto Magnus Stenberg

Den inbillade sjuke har premiär på Norrbottensteaterns spelplats på Hägnan utanför Luleå den 19 juni där den spelas t.o.m. den 24 juni. Sen blir det turné i Norrbotten till den 16 juli. Regisserar gör Rasmus Lindberg.

Molière skrev Den inbillade sjuke under sent 1600-tal. Pjäsen har blivit en riktig klassiker och spelas fortfarande regelbundet. Berättelsen handlar om Argan, en man i sina bästa år, som har fått för sig att han är allvarligt sjuk. Det drar två bedragare, förklädda till läkare, nytta av eftersom de vill komma åt hans förmögenhet.

– Det är ju en komedi med klassiska inslag med den inbillade sjuke som är hypokondriker som till varje pris vill få uppmärksamhet för sina sjukdomar, berättar skådespelaren Roger Storm, som gör rollen som Argan, i en intervju på Norrbottensteaterns hemsida. Se här.

– Han vill gifta bort sin dotter med en son till en läkare, så att han får tillgång till alla möjliga örter, mediciner och lavemang. Man kan känna igen sig lite grann när man inte riktigt tas på allvar när man står i kontakt med vården. Jag hoppas vi får till en sprakande prinsesstårta i alla möjliga färger med mycket skratt.

– Det blir en färgglad, folklig och festlig föreställning, hälsar Norrbottensteatern. – Äntligen får vi möta sommaren och skratta tillsammans!

Läs mer här.

Romeo & Julia är tillbaka på Västerbottensteatern

Västerbottensteatern, Romeo & Julia, foto Lia Jacobi

Västerbottensteaterns Romeo & Julia är tillbaka i Medleforsparken i Skellefteå, efter den kritikerrosade urpremiären 2020. Nypremiären äger rum den 16 juni och föreställningen spelas till den 18 juli. Bobo Lundéns manus till klassikernas klassiker skapar både överraskningar och igenkänning.

Här möts Romeo och Julia, spelade av Ana Stålhammar Stanišić  och Adam Stanišić Stålhamma, som två vuxna, jämställda människor som blir himlastormande kära. Språket och relationerna är respektfullt uppdaterade och fördjupade men originalberättelsens starka budskap känner vi alla igen – kärleken känner inga gränser. gör rollerna som Julia och Romeo. Bobo Lundén har även regisserat och är ansvarig för musiken, tillsammans med Cay Nyqvist. Föreställningen bjuder på massor av nyskriven hiphopdoftande sång och musik. Det blir musikteater från början till slut.

Ursprungstanken att ge plats åt teateramatörer på scenen gick av naturliga skäl inte att realisera i fjol. Men den här andra sommaren blir det verklighet. En nytändning kallar Bobo Lundén det:

– Att i år äntligen få jobba med amatörer är en jättekick. Vi lovar att bjuda på en generös, rolig och lite smått spektakulär love-bombing som ställer oss frågan ”Hur kan väl kärlek någonsin vara fel”.

– Som vi har sett fram emot det här! Det är så skönt att vi nu kan göra det vi verkligen vill och kan – att möta publiken. Det är i det mötet teatern får sin kreativa energi och hämtar sin livskraft. Vi alla gläds åt att kunna hälsa vår publik välkommen till en riktig teaterfest i vårt eget Verona, säger Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern.

Läs mer här.

Västanå Teater spelar Körkarlen

Västanå Teater har premiär på Körkarlen på midsommardagen och planerar att spela för 50 personer i Berättarladan för att sedan öppna upp för en större publik under sommarens gång. Upplägget är naturligtvis ovant för Västanå Teater, som är en av Sveriges största sommarteatrar och som brukar spela för utsålda lador hela sommarsäsongen. Så det gäller att vara snabb om du vill ha en biljett!

Körkarlen är en roman från 1912 av Selma Lagerlöf som handlar om en kvinna som ligger på sin dödsbädd och ber om att få träffa David Holm och ingen kan förstå varför hon vill träffa honom. Det är en historia på gränsen mellan en myt och en spökhistoria och den skapades i en tid då tuberkulos var den rådande pandemin. Samtidigt är det också en oerhört jordnära socialrealistisk skildring av den tid romanen utspelar sig i.

Leif Stinnerbom har skrivit manus och regisserar. Originalmusiken är komponerad av Magnus Stinnerbom och Inger Hallström Stinnerbom står för kostym. I rollen som David Holm ser vi Jacob Hultcrantz Hansson.

Läs mer här.

Scenkonst Sörmland sätter upp Orlando

Scenkonst Sörmland, Orlando, foto Gustav Ågerstrand.

Orlando av Virginia Woolf har premiär den 30 juni Teaterladan på Nynäs slott i Sörmland, där föreställningen sedan kommer att spelas 6-30 augusti. Under hösten 2021 blir det turné  i Sörmland.

Orlando är en av tre större produktioner under temat makt & kärlek som Scenkonst Sörmland presenterar i år. Maria Weisby regisserar, Mia Winge är dramaturg, Jukka Rintamäkki står för musikdesignen och Sven Dahlberg för kostymdesignen.

Den unge adelsmannen Orlando vill bli poet och bestämmer sig för att aldrig åldras. Han blir älskare åt drottning Elisabeth l och har ett passionerat förhållande med en prinsessa från ryska hovet. När prinsessan återvänder till hemlandet flyr Orlando i sin förtvivlan utomlands. Han slutar tro på kärleken och ylar ut sitt förakt för kvinnorna. Nästa morgon vaknar Orlando upp som just – kvinna. Nu ser hon världen och sig själv med helt andra ögon. Instängd i korsett med många friare och fråntagen sina rättigheter ser hon allt från en annan vinkel.

Virginia Woolfs roman blev tidigt en klassiker som ständigt finner nya läsare. Orlandos resa genom århundradena upphäver begrepp som tid och kön och är en av litteraturens mest fascinerande historier.

Varför inte göra en riktig sommarutflykt? Promenera kring fina Nynäs slott och Nynäs naturreservat och upplev sedan en färgstark sommarföreställning live i Teaterladan!

Vi ställde några frågor till regissören Maria Weisby – läs mer här!

——–

OBS! Teatrarna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och tar givetvis hänsyn till de restriktioner som gäller angående avstånd och de åtgärder som krävs för att undvika trängsel.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.