Sommarteater är en älskad tradition på många länsteatrar. På Norrbottensteatern spelas En midsommarnattsdröm för andra året i rad på friluftsmuseet Hägnan utanför Luleå, Estrad Norr gör en sommarturné med Potatishandlaren och Västerbottensteaterns sommarteater firar 30 år genom att sätta upp Bröderna Lejonhjärta i regi av Ronny Danielsson. Länsteatern Gotland spelar Mina Drömmars Land – En Show om Mi´och Di´ av och med Marie Nilsson Lind och i Växjö blir det sommarpremiär för Bortbytningen, en samproduktion av Regionteatern Blekinge Kronoberg och Byteatern Kalmar Länsteater. Till Sunne vallfärdar sommarpubliken för att se  Anna Svärd i Berättarladan på Västanå teater och i Västerås uppmanar Västmanlands Teater västeråsarna att packa picknickkorgen och ta med egen stol till Parkteaterns program nio kvällar i augusti. 

Succé i repris på Norrbottensteatern
Sommarkväll i juni. Solen står högt över horisonten. Hela naturen grönskar och blommar. Vad passar väl då bättre än en scenkonstupplevelse ute i det fria? Välkommen till friluftsmuseet Hägnan utanför Luleå och Shakespeares En midsommarnattsdröm, där det stundar till bröllop mellan hertig Teseus och drottning Hippolyta! För andra sommaren i rad spelar Norrbottensteatern Shakespeares klassiska romantiska förväxlingskomedi ute i naturen. Nypremiären äger rum den 14 juni och föreställningen spelas t.o.m. 30 juni. En riktig teater- och musikfest utlovas! Läs mer här. Se en trailer här.

Estrad Norr, Potatishandlaren, Sandra Lee Pettersson

Estrad Norr spelar Potatishandlaren
Potatishandlaren blev känd efter Lars Molins filmatisering av Ulla Eks novell. Historien kretsar kring bonden Johansson och dottern Märta som tillsammans sköter gården. Johansson blir äldre och skröpligare och skulle gärna se att Märta träffade en karl. Så en dag dyker Sture upp på gården för att sälja potatis…

– Har man sett Molins film så kommer man att känna igen de klassiska, dråpliga situationerna som karaktärerna hamnar i. Men Estrad Norrs uppsättning är mer showig, med livemusik och dans, berättar Malin Tengvard som spelar Märta.

Sommarturnén pågår 18 juni–1 juli och du hittar mer info och alla spelplatser här.

Ronny Danielsson regisserar Bröderna Lejonhjärta
Kliv in i sagans förunderliga värld och följ med till Körsbärsdalen och Törnrosdalen! Västerbottensteaterns Sommarteater firar 30-årsjubileum genom att sätta upp Astrid Lindgrens älskade saga i Medleforsparken 16 juni-15 juli. I denna natursköna inramning spelas Nangijalas fantasivärld upp till helt nyskriven musik. Inspirationen hämtas från ”Game Of Thrones” och medeltidens mysteriespel. Den professionella ensemblen förstärks av ett 20-tal amatörer. Pjäsen regisseras av Ronny Danielsson som gjorde stor succé med sommarteatern Det susar i säven för Västerbottensteatern 2010.

-Jag har alltid drömt om att få göra Bröderna Lejonhjärta på scen därför att den speglar mänskligheten, den visar hur lojalitet och vänskap är absoluta byggstenar för en värld i fred, säger Ronny Danielsson. Läs mer här.

Löwensköldscykeln avslutas på Västanå Teater
Västanå Teater spelar i sommar Anna Svärd efter Selma Lagerlöfs roman, i regi av Leif Stinnerbom med originalmusik av Magnus Stinnerbom. I denna, den tredje delen av Löwensköldscykeln tar Selma Lagerlöf en gruvlig hämnd på patriarkatet och dess enögda maktutövande, och det med skrattet och humorn som vapen.

-Selma Lagerlöf är verkligen en storslagen berättare som ständigt överraskar oss, får oss att förundras, häpna och förskräckas, säger Leif Stinnerbom, regissör.

Premiär blir det den 23 juni och föreställningen spelas hela sommaren fram till och med 9 september. Och om du bokar en biljett med mat blir du serverad lokalt producerade läckerheter i pausen i Berättarladans restaurang. Läs mer här.

Här kan du lyssna på P2 Dokumentär om Västanås teatervärld.

Länsteatern Gotland, Mina drömmars land av och med Marie Nilsson Lind – här vid pianot, foto Stig Hammarstedt

Länsteatern Gotland spelar sommarteater i Visby
I sommar spelar Länsteatern Gotland  Mina Drömmars Land – En Show om Mi´och Di´ under sista veckan i juli samt den 2 och 3 augusti. På scen ser vi Marie Nilsson Lind, Lennart Bäck, Erik Törner, Lee Gotvik och Joel Kant. Tillsammans med Benny Andersson har Marie skrivit titellåten Mina Drömmars Land, en sång om längtan, saknad och att välja livet som väl sammanfattar föreställning innehåll.

-Vi sjunger och berättar och spelar med humor och med tårar om hur vi känner och om hur vi känner igen oss i varandra, säger Marie Nilsson Lind.

Föreställningen hade premiär den 22 februari och har spelats för fulla hus sedan dess. Vårens sista föreställning ägde rum den 12 maj. Nu har alltså även sommargästerna en chans att se denna kritikerrosade föreställning som handlar om livet självt. Men skynda att boka om du vill ha en av de åtråvärda biljetterna! Läs  mer här.

Regionteatern Blekinge Kronoberg och Byteatern Kalmar Länsteater, Bortbytingen, bild Alexander Jansson

Selma Lagerlöfs Bortbytingen som en modern och lite läskig saga
Regionteatern Blekinge Kronoberg och Byteatern Kalmar Länsteater samproducerar en uppsättning av Selma Lagerlöfs klassiska novell Bortbytingen som skrevs för mer än hundra år sedan. Nu iscensätts den som en urban fantasy-historia för familjer och lågstadiebarn. Uppsättningen har kvar magin och sagans metaforer, men berättelsen om trollet som tar ett människobarn och byter ut det mot sitt eget trollbarn är förlagd till modern miljö. Precis som i sagan så är det inte givet att föräldrar är helt goda, inte heller att troll är helt onda eller att barn är helt barnsliga. Snarare tvärtom. Men en sak är säker, hur vi behandlar andra kommer förr eller senare påverka oss själva. För nytolkning och regi svarar Rikard Lekander, även aktuell som tillträdande konstnärlig ledare på Örebro länsteater, läs mer om det här.

Det blir sommarpremiär och föreställningar i Växjö den 6 och 7 juli och under hösten och våren 2019 kommer Bortbytingen att turnera i södra Sverige. Läs mer här.

Västmanlands Teater, Popo och Nalle Clown, Mumbai, foto Urvi Desale

Parkteater i Teaterparken i Västerås
Under nio kvällar i augusti är det återigen dags för parkteater i Teaterparken/Stadsparken i Västerås. Västmanlands teater är arrangör och teaterchef Niklas Hjulström är konferencier. På programmet står barnteater, allsång, skönsång, samtal, stand up, storband, en clownföreställning och en monolog. Det är fri entré och Västeråsarna uppmanas att packa picknickkorgen och ta med egen stol. Se hela programmet här.

Som en del i Parkteatern, men också i teaterns ansvar att sprida kulturen, kommer en av föreställningarna, Popo och Nalle Clown, att spela för barn i andra områden innan parkteater-föreställningen. Genom att Nalle Clown gör en clownföreställning i Råby och Bäckby, som sedan följs upp på Parkteatern i Stadsparken, hoppas teatern att kunna skapa en dialog och interaktivitet inte bara med och mellan barnen i dessa områden, utan också med barn och familjer från andra områden.

 

 Bilden överst: Norrbottensteatern, En midsommarnattsdröm, foto Anders Alm

 

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.