Rikard Lekander blir ny konstnärlig ledare på Örebro länsteater och påbörja sitt förordnande redan den 31 juli 2018. Rikard efterträder Michael Cocke som varit konstnärlig ledare sedan 2015. 

Rikard Lekander är skådespelare, regissör och dramatiker. Listan kan göras lång över de teatrar i Sverige där Rikard har arbetat. Redan 2015 kom han till Örebro länsteater för att regissera En slavisk dans av Staffan Göthe, ett samarbete med Västmanlands teater. Rikard har arbetat på såväl större institutioner som Dramaten (regisserade bl a Necronomicon för Unga Dramaten 2013) och Göteborgs Stadsteater (Gösta Berlings Saga 2017) som frigrupper som Malmö Dockteater (Golem 2016) och moment:teater (Dr. Moreaus ö 2017).

–Det är otroligt roligt att välkomna Rikard Lekander till Örebro länsteater. Jag är övertygad om att teatern får en stark och engagerad konstnärlig ledare som kommer att kunna vidareutveckla teatern på ett utmärkt sätt och också bli en vital kraft i länets kulturliv, säger Petra Weckström, vd Örebro länsteater.

–Det är med glödande lust och stor stolthet som jag tar över uppdraget som konstnärlig ledare för Örebro Länsteater. Stadens utmärkta geografiska läge och teaterns två vackra teaterbyggnader ger perfekta förutsättningar att skapa ett livskraftigt scenkonstcentrum, inte bara i länet, utan också nationellt. Jag ser fram emot att bjuda publiken på mängder av fantastiska, sällsamma och högkvalitativa scenkonstupplevelser, säger Rikard Lekander.

Foto Olov Tegby Frisk

Rikard Lekander växte upp i Umeå och studerade på Teaterhögskolan i Malmö 2004-2008. Rikard har bland annat gjort sig känd för att utveckla föreställningar i en speciell genre; skräck. Det märks inte minst i föreställningarna Gengångare på Malmö stadsteater (2012)  och Frankenstein på Helsingborgs stadsteater (2014). 2009 startade han Sveriges första professionella skräckteater, Farozonen, med inspiration från skräckromantik och Grand Guignol i Paris. Här startade han också sin bana som regissör. Rikard har även varit medlem av scenkonstkollektivet Teatr Weimar i Malmö innan han började som skådespelare på Dramaten.

I sommar är Rikard Lekander aktuell på två andra länsteatrar, nämligen Regionteatern Blekinge Kronoberg och Byteatern Kalmar Länsteater som samproducerar en uppsättning av Selma Lagerlöfs klassiska novell, Bortbytingen. I Rikards regi iscensätts den som en urban fantasy-historia för familjer och lågstadiebarn.

Text baserad på Örebro länsteaters pressmeddelande 21 maj 2018.

 

Bild överst: Flygbild Niklas Hoflin. foto Olov Tegby Frisk

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.