Rikard Lekander blir ny konstnärlig ledare på Örebro länsteater och påbörja sitt förordnande redan den 31 juli 2018. Rikard efterträder Michael Cocke som varit konstnärlig ledare sedan 2015. 

Rikard Lekander är skådespelare, regissör och dramatiker. Listan kan göras lång över de teatrar i Sverige där Rikard har arbetat. Redan 2015 kom han till Örebro länsteater för att regissera En slavisk dans av Staffan Göthe, ett samarbete med Västmanlands teater. Rikard har arbetat på såväl större institutioner som Dramaten (regisserade bl a Necronomicon för Unga Dramaten 2013) och Göteborgs Stadsteater (Gösta Berlings Saga 2017) som frigrupper som Malmö Dockteater (Golem 2016) och moment:teater (Dr. Moreaus ö 2017).

–Det är otroligt roligt att välkomna Rikard Lekander till Örebro länsteater. Jag är övertygad om att teatern får en stark och engagerad konstnärlig ledare som kommer att kunna vidareutveckla teatern på ett utmärkt sätt och också bli en vital kraft i länets kulturliv, säger Petra Weckström, vd Örebro länsteater.

–Det är med glödande lust och stor stolthet som jag tar över uppdraget som konstnärlig ledare för Örebro Länsteater. Stadens utmärkta geografiska läge och teaterns två vackra teaterbyggnader ger perfekta förutsättningar att skapa ett livskraftigt scenkonstcentrum, inte bara i länet, utan också nationellt. Jag ser fram emot att bjuda publiken på mängder av fantastiska, sällsamma och högkvalitativa scenkonstupplevelser, säger Rikard Lekander.

Foto Olov Tegby Frisk

Rikard Lekander växte upp i Umeå och studerade på Teaterhögskolan i Malmö 2004-2008. Rikard har bland annat gjort sig känd för att utveckla föreställningar i en speciell genre; skräck. Det märks inte minst i föreställningarna Gengångare på Malmö stadsteater (2012)  och Frankenstein på Helsingborgs stadsteater (2014). 2009 startade han Sveriges första professionella skräckteater, Farozonen, med inspiration från skräckromantik och Grand Guignol i Paris. Här startade han också sin bana som regissör. Rikard har även varit medlem av scenkonstkollektivet Teatr Weimar i Malmö innan han började som skådespelare på Dramaten.

I sommar är Rikard Lekander aktuell på två andra länsteatrar, nämligen Regionteatern Blekinge Kronoberg och Byteatern Kalmar Länsteater som samproducerar en uppsättning av Selma Lagerlöfs klassiska novell, Bortbytingen. I Rikards regi iscensätts den som en urban fantasy-historia för familjer och lågstadiebarn.

Text baserad på Örebro länsteaters pressmeddelande 21 maj 2018.

 

Bild överst: Flygbild Niklas Hoflin. foto Olov Tegby Frisk

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.