Rikard Lekander blir ny konstnärlig ledare på Örebro länsteater och påbörja sitt förordnande redan den 31 juli 2018. Rikard efterträder Michael Cocke som varit konstnärlig ledare sedan 2015. 

Rikard Lekander är skådespelare, regissör och dramatiker. Listan kan göras lång över de teatrar i Sverige där Rikard har arbetat. Redan 2015 kom han till Örebro länsteater för att regissera En slavisk dans av Staffan Göthe, ett samarbete med Västmanlands teater. Rikard har arbetat på såväl större institutioner som Dramaten (regisserade bl a Necronomicon för Unga Dramaten 2013) och Göteborgs Stadsteater (Gösta Berlings Saga 2017) som frigrupper som Malmö Dockteater (Golem 2016) och moment:teater (Dr. Moreaus ö 2017).

–Det är otroligt roligt att välkomna Rikard Lekander till Örebro länsteater. Jag är övertygad om att teatern får en stark och engagerad konstnärlig ledare som kommer att kunna vidareutveckla teatern på ett utmärkt sätt och också bli en vital kraft i länets kulturliv, säger Petra Weckström, vd Örebro länsteater.

–Det är med glödande lust och stor stolthet som jag tar över uppdraget som konstnärlig ledare för Örebro Länsteater. Stadens utmärkta geografiska läge och teaterns två vackra teaterbyggnader ger perfekta förutsättningar att skapa ett livskraftigt scenkonstcentrum, inte bara i länet, utan också nationellt. Jag ser fram emot att bjuda publiken på mängder av fantastiska, sällsamma och högkvalitativa scenkonstupplevelser, säger Rikard Lekander.

Foto Olov Tegby Frisk

Rikard Lekander växte upp i Umeå och studerade på Teaterhögskolan i Malmö 2004-2008. Rikard har bland annat gjort sig känd för att utveckla föreställningar i en speciell genre; skräck. Det märks inte minst i föreställningarna Gengångare på Malmö stadsteater (2012)  och Frankenstein på Helsingborgs stadsteater (2014). 2009 startade han Sveriges första professionella skräckteater, Farozonen, med inspiration från skräckromantik och Grand Guignol i Paris. Här startade han också sin bana som regissör. Rikard har även varit medlem av scenkonstkollektivet Teatr Weimar i Malmö innan han började som skådespelare på Dramaten.

I sommar är Rikard Lekander aktuell på två andra länsteatrar, nämligen Regionteatern Blekinge Kronoberg och Byteatern Kalmar Länsteater som samproducerar en uppsättning av Selma Lagerlöfs klassiska novell, Bortbytingen. I Rikards regi iscensätts den som en urban fantasy-historia för familjer och lågstadiebarn.

Text baserad på Örebro länsteaters pressmeddelande 21 maj 2018.

 

Bild överst: Flygbild Niklas Hoflin. foto Olov Tegby Frisk

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.