Det blir scenkonst i sommar på en rad länsteatrar. Norrbottensteatern sätter upp Shakespeare, Norrdans är ute på en lång sommarturné från norr till söder, Västerbottensteatern ger en musikalkonsert,  Estrad Norr tar Potatishandlaren på turné, Dalateatern spelar Bergtagna, i Berättarladan i Sunne blir det Charlotte Löwensköld och Scenkonst Sörmland visar Susanna Alakoskis Laina och fåglarna på Nynäs slott.

Norrbottensteatern, som firar 50-års jubileum i år, spelar sommarteater för första gången på länge! Teatern väljer att sätta upp Shakespeares En midsommarnattsdröm, i regi av Olle Törnqvist på Hägnan, ett friluftsmuseum strax utanför Luleå 29 juni – 9 juli. Ensemblen består av ett 30-tal personer; Norrbottensteaterns egna skådespelare och musiker, förstaårseleverna från Teaterhögskolan i Luleå samt två grupper med barndansare från Luleå Rytmik & Balettförening. Hägnan förvandlas  till en förtrollad sagovärld, fylld av älvor, magiska örter, komik och nykomponerad musik av kapellmästaren Tomas Isacsson.
– Vi hoppas att Norrbottens sommarteater ska bli en ny tradition för hela länet och för tillresta besökare, hälsar Eva Holmberg, marknadschef på Norrbottensteatern. Läs mer här.

Norrdans, utomhusföreställningen Sju gånger sju, foto Lia Jacobi

Norrdans passar på att återuppta succén Sju gånger sju som hade premiär 2014 och åker på sommarturné till ett tjugotal platser i Sverige, från Sundsvall till Malmö. Utomhusföreställningen Sju gånger sju är ett led i Norrdans vilja att kunna presentera högklassig och berörande dans i nya spännande miljöer och på platser där en kanske inte förväntar sig detta. De sju koreografierna i föreställningen är baserade på den finländska nationalförfattaren Aleksis Kivis bok Sju Bröder. Sju internationellt erkända koreografer fick sju dagar på sig att skapa sju minuter dans var. Varje koreografi är en tolkning av en bror.
-Jag lovar att var och en av dessa bröder har varierande temperament, humor och sinnesstämning, säger Mira Helenius Martinsson. Mer info och turnéplan här.

Sound of Musicals, Västerbottensteatern, foto Patrick Degerman

Den 17 juni har Västerbottensteatern premiär på sin sommarteater Sound of Musicals som spelas fram till den 16 juli. Föreställningen är en musikalkonsert  i två akter med 31 låtar från 17 olika musikaler. För manus och regi står Bobo Lundén och för koreografi och regi Fransesca Quartey.  På scen ser vi artisterna Elin Ström, Knut-Sigurd Bygland och David Andersson. Skellefteåbandet Mästerskapet musicerar under ledning av Mattias Kågström. Föreställningen spelas utomhus på Nordanåområdet i Skellefteå samt även  i Umeå, Vilhelmina och Norsjö. Läs mer här.

Estrad Norr, Potatishandlaren på turné, foto Anders Rudolfsson

Estrad Norr åker på sommarturné med föreställningen Potatishandlaren. Potatishandlaren blev känd efter Lars Molins filmatisering av Ulla Eks novell. På Estrad Norr hade pjäsen premiär 2015.  Molins figurer, som vi lärt känna dem, är ofta lite motvalls och egensinniga. De vill göra saker på sitt eget sätt och kanske inte alltid på det sätt som omvärlden tycker är rationellt eller logiskt. Estrad Norrs ensemble och musiker känner ett visst släktskap när de nu återigen rullar  ut på vägarna i Jämtland och Härjedalen med en mobil scen i en egensinnig tolkning av Potatishandlaren, regisserad av Olle Törnqvist. Nypremiär den 28 juni  och spelas på tio orter t.o.m. 9  juli. Se hemsida för mer info om turnén.

Teater Västernorrland bidrar med regi till två sommarteaterföreställningar i Västernorrland. Svartvikspelet presenterar en platsspecifik föreställning baserad på Vibeke Olssons romansvit om Bricken på Svartvik i regi av Helena Svartling. ATR Västernorrland ger Vredens dagar, en pjäs om Ådalens dramatiska historia där olika amatörteaterföreningar i länet förenas, i regi av länsregissör Iso Porovic.

Dalateaterns utomhusföreställning Bergtagna spelas på Lugnet i Falun, foto Per Eriksson

Dalateatern spelar Bergtagna, en folklore-teater i sagoskrud med en nutida twist, på Lugnet i Falun 10 juni – 2 juli. Bergtagna är en familjeföreställning från 6 år, inspirerad av de klassiska folksagorna och skriven av Emma Broström och Johanna Huss, som även regisserar. Folkmusik och folkdans är viktiga inslag i föreställningen. Dalateatern utlovar en myllrande föreställning om mod, fördomar och rädslan för det okända, ett äventyr med modiga hjältar, mystiska väsen och troll. Musiken är helt nyskriven av Stefan Brisland-Ferner och framförs live på Lugnet. Bergtagna spelas t.o.m. 2 juli. Läs mer här.
Läs också gärna mer om Dalateatern under rubriken FOKUS PÅ på vår hemsida här och en intervju med regissören Johanna Huss här.

Västerås Cityfestival & Västerås Pride  30 juni och 1 juli  spelas monologen Fotbollsbögen av och med Mårten Svedberg kostnadsfritt på Västmanlands Teater. Fotbollsbögen tar upp ämnen som homofobi, machokultur, grupptryck och utanförskap men skildrar även vänskap och kärlek. Mårten använder sig av egna erfarenheter från idrottsvärlden, där den som är annorlunda lätt blir utsatt för mobbning och kränkningar. Läs mer här.

Nadja Mirmiran som Charlotte Löwensköld, foto Håkan Larsson

Västanå Teater, Nadja Mirmiran som Charlotte Löwensköld, foto Håkan Larsson

Västanå Teater återvänder återigen till Selma Lagerlöfs berättarvärld, med föreställningen Charlotte Löwensköld, där den unga Charlotte står i centrum med all sin kärlek och alla sina förhoppningar. Regissör är Leif Stinnerbom och originalmusik är komponerad av Magnus Stinnerbom. Charlotte Löwensköld har premiär 24 juni och spelas till 2 september. Läs mer här.

Scenkonst Sörmland, Laina och fåglarna, foto Elias Lindén

Scenkonst Sörmlands Laina och fåglarna, specialskriven för teatern av Susanna Alakoski, spelas som sommarteater i Vagnslidret, Nynäs slott i sommar. Föreställningen är ett sceniskt verk där flera historier korsar varandra – människan i ständig rörelse, förflyttning – platsen är tillfällighet. Det är en hyperaktuell föreställning som kommenterar den tid vi lever i med smärta och humor. Laina och fåglarna hade urpremiär den 23 mars 2017 på Scenkonst Sörmland i Eskilstuna. Föreställningen fortsatte sin turné runt om i Sörmland under hela våren. Föreställningen har också spelats på Unga Klara i Stockholm, i Västmanland och finländska Esbo. Läs mer här.

 

Bilden överst: Norrbottensteaterns En midsommarnatts dröm, foto Tomas Bergman

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.