Prisbelönte filmaren Carl Olsson, koreografen Ludvig Daae och Norrdans gör gemensam sak och tar ett nytt grepp om dansverket Vi kan göra va du vill – som hade premiär på Norrdans i februari 2020. Nu ska det bli konstfilm.

I originalverket Vi kan göra va du vill utforskar Ludvig Daae och kostymdesignern och scenografen Tove Berglund hur vi kan tänka annorlunda kring uttryck av nationell identitet. De anser att högerextrema krafter försöker ta över diskussionen om nationell identitet i Skandinavien och upplever att fler och fler attribut från folkkulturen har förvrängts till att bli uttryck av nationalism och rasism. Just av den anledningen har de öppnat upp ögonen för folkdans igen. Målet är att skapa en ny typ av folkdans som visar på att folkkulturen ursprungligen är en blandning av flera kulturer och därför inte egentligen kan ägas av nationalister. En dans som är inkluderande och i ständig förändring och utveckling.

Själva essensen av originalverket finns med när det bakas om för att maximera videokonstformen och landa i en kortare dansfilm.

Dansföreställningen Vi kan göra va du vill  har (planerad) nypremiär 2 maj på Babelsberg i Kramfors. Det blir därmed dubbelt upp av Vi kan göra va du vill, som förhoppningsvis tar plats både på scenen och på bioduken. Carl Olsson och Norrdans har sedan tidigare samarbetat med dansfilmen Don’t Kiss! som har visats på ett flertal filmfestivaler världen över.

Martin Forsberg, foto Norrdans

– Att som dansinstitution få greppa tag i ett angeläget verk som detta, men i ett nytt format känns otroligt peppande och inspirerande, säger Martin Forsberg, Norrdans konstnärliga ledare.

– Ludvig Daae och Tove Berglund lyckades verkligen med att skapa ett ytterst tillgängligt och konceptuellt verk, utan att dessa begrepp står emot varandra. Relevansen i verket, ett inkluderande ägandeskap till kultur, känns som ett ständigt växande ämne.

Ludvig Daae, foto Norrdans

När dansföreställningen Vi kan göra va du vill hade premiär i februari 2020 skrev vi en artikel för Länsteatrarnas nyhetsbrev. Då sa Ludvig Daae bland annat så här om folkmusik som konstuttryck:

– När folkkultur som koncept kom till så skapades det en uniform kultur, sammansatt av olika traditioner runt om i hela Sverige och är med andra ord redan en blandning av olika uttryck. Det finns modeinfluenser från Frankrike, traditioner från Tyskland, danser från Österrike, musikinfluenser från hela Skandinavien. Folkkulturen kan egentligen därför inte vara en symbol för något ”ursvenskt”, utan innefattar influenser och traditioner från andra kulturer som redan hade fått fotfäste i Sverige vid den tiden. Nu vill vi undersöka hur en folkkulturen skulle se ut om den hade skapats idag, där olika uttryck som är del av dagens svenska samhälle får vara med. Läs gärna vidare här.

– Jag vill utforska nationalitet och äganderätt sett genom folkkulturen, säger koreografen Ludvig Daae i en kort presentationsvideo, som du kan se här.

Läs mer på Norrdans hemsida här.

Bilden överst: Norrdans, Vi kan göra va du vill, foto Lia Jacobi

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.