Prisbelönte filmaren Carl Olsson, koreografen Ludvig Daae och Norrdans gör gemensam sak och tar ett nytt grepp om dansverket Vi kan göra va du vill – som hade premiär på Norrdans i februari 2020. Nu ska det bli konstfilm.

I originalverket Vi kan göra va du vill utforskar Ludvig Daae och kostymdesignern och scenografen Tove Berglund hur vi kan tänka annorlunda kring uttryck av nationell identitet. De anser att högerextrema krafter försöker ta över diskussionen om nationell identitet i Skandinavien och upplever att fler och fler attribut från folkkulturen har förvrängts till att bli uttryck av nationalism och rasism. Just av den anledningen har de öppnat upp ögonen för folkdans igen. Målet är att skapa en ny typ av folkdans som visar på att folkkulturen ursprungligen är en blandning av flera kulturer och därför inte egentligen kan ägas av nationalister. En dans som är inkluderande och i ständig förändring och utveckling.

Själva essensen av originalverket finns med när det bakas om för att maximera videokonstformen och landa i en kortare dansfilm.

Dansföreställningen Vi kan göra va du vill  har (planerad) nypremiär 2 maj på Babelsberg i Kramfors. Det blir därmed dubbelt upp av Vi kan göra va du vill, som förhoppningsvis tar plats både på scenen och på bioduken. Carl Olsson och Norrdans har sedan tidigare samarbetat med dansfilmen Don’t Kiss! som har visats på ett flertal filmfestivaler världen över.

Martin Forsberg, foto Norrdans

– Att som dansinstitution få greppa tag i ett angeläget verk som detta, men i ett nytt format känns otroligt peppande och inspirerande, säger Martin Forsberg, Norrdans konstnärliga ledare.

– Ludvig Daae och Tove Berglund lyckades verkligen med att skapa ett ytterst tillgängligt och konceptuellt verk, utan att dessa begrepp står emot varandra. Relevansen i verket, ett inkluderande ägandeskap till kultur, känns som ett ständigt växande ämne.

Ludvig Daae, foto Norrdans

När dansföreställningen Vi kan göra va du vill hade premiär i februari 2020 skrev vi en artikel för Länsteatrarnas nyhetsbrev. Då sa Ludvig Daae bland annat så här om folkmusik som konstuttryck:

– När folkkultur som koncept kom till så skapades det en uniform kultur, sammansatt av olika traditioner runt om i hela Sverige och är med andra ord redan en blandning av olika uttryck. Det finns modeinfluenser från Frankrike, traditioner från Tyskland, danser från Österrike, musikinfluenser från hela Skandinavien. Folkkulturen kan egentligen därför inte vara en symbol för något ”ursvenskt”, utan innefattar influenser och traditioner från andra kulturer som redan hade fått fotfäste i Sverige vid den tiden. Nu vill vi undersöka hur en folkkulturen skulle se ut om den hade skapats idag, där olika uttryck som är del av dagens svenska samhälle får vara med. Läs gärna vidare här.

– Jag vill utforska nationalitet och äganderätt sett genom folkkulturen, säger koreografen Ludvig Daae i en kort presentationsvideo, som du kan se här.

Läs mer på Norrdans hemsida här.

Bilden överst: Norrdans, Vi kan göra va du vill, foto Lia Jacobi

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.