Prisbelönte filmaren Carl Olsson, koreografen Ludvig Daae och Norrdans gör gemensam sak och tar ett nytt grepp om dansverket Vi kan göra va du vill – som hade premiär på Norrdans i februari 2020. Nu ska det bli konstfilm.

I originalverket Vi kan göra va du vill utforskar Ludvig Daae och kostymdesignern och scenografen Tove Berglund hur vi kan tänka annorlunda kring uttryck av nationell identitet. De anser att högerextrema krafter försöker ta över diskussionen om nationell identitet i Skandinavien och upplever att fler och fler attribut från folkkulturen har förvrängts till att bli uttryck av nationalism och rasism. Just av den anledningen har de öppnat upp ögonen för folkdans igen. Målet är att skapa en ny typ av folkdans som visar på att folkkulturen ursprungligen är en blandning av flera kulturer och därför inte egentligen kan ägas av nationalister. En dans som är inkluderande och i ständig förändring och utveckling.

Själva essensen av originalverket finns med när det bakas om för att maximera videokonstformen och landa i en kortare dansfilm.

Dansföreställningen Vi kan göra va du vill  har (planerad) nypremiär 2 maj på Babelsberg i Kramfors. Det blir därmed dubbelt upp av Vi kan göra va du vill, som förhoppningsvis tar plats både på scenen och på bioduken. Carl Olsson och Norrdans har sedan tidigare samarbetat med dansfilmen Don’t Kiss! som har visats på ett flertal filmfestivaler världen över.

Martin Forsberg, foto Norrdans

– Att som dansinstitution få greppa tag i ett angeläget verk som detta, men i ett nytt format känns otroligt peppande och inspirerande, säger Martin Forsberg, Norrdans konstnärliga ledare.

– Ludvig Daae och Tove Berglund lyckades verkligen med att skapa ett ytterst tillgängligt och konceptuellt verk, utan att dessa begrepp står emot varandra. Relevansen i verket, ett inkluderande ägandeskap till kultur, känns som ett ständigt växande ämne.

Ludvig Daae, foto Norrdans

När dansföreställningen Vi kan göra va du vill hade premiär i februari 2020 skrev vi en artikel för Länsteatrarnas nyhetsbrev. Då sa Ludvig Daae bland annat så här om folkmusik som konstuttryck:

– När folkkultur som koncept kom till så skapades det en uniform kultur, sammansatt av olika traditioner runt om i hela Sverige och är med andra ord redan en blandning av olika uttryck. Det finns modeinfluenser från Frankrike, traditioner från Tyskland, danser från Österrike, musikinfluenser från hela Skandinavien. Folkkulturen kan egentligen därför inte vara en symbol för något ”ursvenskt”, utan innefattar influenser och traditioner från andra kulturer som redan hade fått fotfäste i Sverige vid den tiden. Nu vill vi undersöka hur en folkkulturen skulle se ut om den hade skapats idag, där olika uttryck som är del av dagens svenska samhälle får vara med. Läs gärna vidare här.

– Jag vill utforska nationalitet och äganderätt sett genom folkkulturen, säger koreografen Ludvig Daae i en kort presentationsvideo, som du kan se här.

Läs mer på Norrdans hemsida här.

Bilden överst: Norrdans, Vi kan göra va du vill, foto Lia Jacobi

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.