För femte året arrangerar Folk och Kultur ett kulturpolitiskt konvent från Munktellstaden i Eskilstuna. Ett digitalt, kurerat, interaktiv och deltagarstyrt konvent med mer än 100 programpunkter, som äger rum den 9-11 februari 2022.

De partiledare som medverkar (via länk) under Folk och Kultur är Magdalena Andersson, statsminister, Annie Lööf, partiledare Centerpartiet, Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet, Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna, Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna och Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet. Medverkar gör också Jeanette Gustafsdotter, kulturminister.

Länsteatrarna i Sverige arrangerar programpunkten TEATER I HÄNDERNA PÅ POLITIKEN? onsdagen den 9 februari kl 13:15-14. Ett samtal om länsteatrarnas frihet och självständighet i förhållande till den lokala politikens önskemål om kontroll.

Deltar i panelsamtalet gör David Karlsson, senior rådgivare/utredare på Nätverkstan, Maria Weisby, konstnärlig chef Scenkonst Sörmland, Robert Uitto, ordförande för Länsteatrarna i Sverige och Kulturlyftet, Magdalena Malm, medverkande i utredningen Återstart för kulturen.

För dig som är särskilt intresserad av länsteatrarnas roll i regional kultur finns också panelsamtalet I VARJE HÖRN AV SVERIGE – TEATRARNA, MUSIKEN OCH MUSEERNA onsdagen den 9 februari kl. 15.45. Det är ett samtal om de stora länskulturinstitutionernas verksamhet, mellan ordförandena i samarbetsråden för de svenska länsmuseerna, länsmusiken och länsteatrarna. Ett samtal om de viktiga och stimulerande, men också svåra uppdragen att verka med breda verksamheter, många målgrupper och överallt i respektive region, runt om i landet. Om möjligheterna, utmaningarna och guldkornen.

I panelen finns Nina Björby, ordförande Länsmusiken, Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna samt Jonas Hellberg, ordförande Länsmuseernas samarbetsråd.

Scenkonst Sörmland är värd för konventet och bidrar med flera programpunkter och seminarier, bland annat tillsammans med Giron Sámi Teáhter. Läs gärna om Giron Sámi Teáhters chef Åsa Simma samtal med koreografen Virpi Pahkinen om att skapa ett verk utifrån en samisk kontext här. Regionteater Väst arrangerar ett brinnande samtal om barn och ungas rätt till kultur – läs mer om det här.

Hjärtligt välkommen!

Se hela programmet för Folk och Kultur här.

Foto: Regionteater Västs föreställning Fejkflickan. Foto Lina Ikse.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.