För femte året arrangerar Folk och Kultur ett kulturpolitiskt konvent från Munktellstaden i Eskilstuna. Ett digitalt, kurerat, interaktiv och deltagarstyrt konvent med mer än 100 programpunkter, som äger rum den 9-11 februari 2022.

De partiledare som medverkar (via länk) under Folk och Kultur är Magdalena Andersson, statsminister, Annie Lööf, partiledare Centerpartiet, Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet, Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna, Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna och Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet. Medverkar gör också Jeanette Gustafsdotter, kulturminister.

Länsteatrarna i Sverige arrangerar programpunkten TEATER I HÄNDERNA PÅ POLITIKEN? onsdagen den 9 februari kl 13:15-14. Ett samtal om länsteatrarnas frihet och självständighet i förhållande till den lokala politikens önskemål om kontroll.

Deltar i panelsamtalet gör David Karlsson, senior rådgivare/utredare på Nätverkstan, Maria Weisby, konstnärlig chef Scenkonst Sörmland, Robert Uitto, ordförande för Länsteatrarna i Sverige och Kulturlyftet, Magdalena Malm, medverkande i utredningen Återstart för kulturen.

För dig som är särskilt intresserad av länsteatrarnas roll i regional kultur finns också panelsamtalet I VARJE HÖRN AV SVERIGE – TEATRARNA, MUSIKEN OCH MUSEERNA onsdagen den 9 februari kl. 15.45. Det är ett samtal om de stora länskulturinstitutionernas verksamhet, mellan ordförandena i samarbetsråden för de svenska länsmuseerna, länsmusiken och länsteatrarna. Ett samtal om de viktiga och stimulerande, men också svåra uppdragen att verka med breda verksamheter, många målgrupper och överallt i respektive region, runt om i landet. Om möjligheterna, utmaningarna och guldkornen.

I panelen finns Nina Björby, ordförande Länsmusiken, Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna samt Jonas Hellberg, ordförande Länsmuseernas samarbetsråd.

Scenkonst Sörmland är värd för konventet och bidrar med flera programpunkter och seminarier, bland annat tillsammans med Giron Sámi Teáhter. Läs gärna om Giron Sámi Teáhters chef Åsa Simma samtal med koreografen Virpi Pahkinen om att skapa ett verk utifrån en samisk kontext här. Regionteater Väst arrangerar ett brinnande samtal om barn och ungas rätt till kultur – läs mer om det här.

Hjärtligt välkommen!

Se hela programmet för Folk och Kultur här.

Foto: Regionteater Västs föreställning Fejkflickan. Foto Lina Ikse.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.