Frisörerna, busschaufförerna och kollo-barnens teater!

”Vi på Teater Halland är stolta över att säga att vi är alla hallänningars teater. Av dem har vi fått vårt uppdrag: att finnas mitt i samhället, att bidra till samtal och att skapa stor konst. Det är ett uppdrag som vi tar på största allvar. Därför turnerar vi i alla kommuner, spelar på skolor, bygdegårdar, små och stora scener, i teaterhuset i Varberg och ibland på oväntade platser. Vi är en regionteater och vi gillar att vara nära vår publik som är barn, unga och vuxna.

Just nu är vi särskilt nyfikna på de unga och vuxna. Särskilt deras kärleksliv. Vi tänker att det kan berätta ganska mycket om samhället idag, våra olika förutsättningar och skiftande öden. Därför ger vi oss ut och träffar frisörer, busschaufförer, fotbollsspelare, kuratorer, skilsmässopar, vanilj-latte-tjejer och väntan-på-uppehållstillstånd-killar. Unga som blivit dumpade på Snapchat och gamla som väntat i veckor på brevet från den älskade. Tillsammans kommer deras historier bli en föreställning som vi kallar  Halland Love Stories. Vi gör det till en musikal med Per Gessle-låtar och tror att det blir roligt, kittlande och outsägligt sorgligt.

Telemakos, Teater Halland, foto Malin Arnesson

Varje år producerar vi ungefär fyra produktioner och i år gör vi förutom  Halland Love StoriesTelemakosPresskonferensen och VikarienTelemakos är en nyskriven pjäs av Emma Broström, fritt efter Odysséen. Den spelar vi för 4–7-åringar, i Varberg och på turné. Presskonferensen är vårt stora samarbetsprojekt med teatrar över hela landet, där kulturministern i Harold Pinters pjäsframträderkl tolv den 10:e februari 2018. Vikarien är en hemlig och dold klassrumsföreställning som turnerar runt på högstadie- och gymnasieskolor.

På torsdagskvällarna håller vi vårt hus öppet med gästspel, Doc Lounge Varberg, konserter eller samtal. Under Doc Lounge-kvällarna visas dokumentärfilm i en barmiljö och efterföljande happenings. SKAVET är vår samtalsserie där vi tillsammans med publiken och inbjudna gäster, talar om sådant som skaver i oss och samhället runt oss. Under hösten har kvällarna handlat om de unga som är utanför, om hatet och hotet mot demokratin, och om #metoo. Osminkat är ett samtal där publiken får möta konstnärerna i arbetet. Och så har vi haft Teaterkollo på höstlovet, något som både vi och barnen tycker ska bli en tradition.

Presskonferensen, Anna Sjövall är regissör och initiativtagare till projektet, foto Malin Arnesson

Det sista året har vi pratat mycket om vilka vi på Teater Halland är i förhållande till världen. Vi har sett terrordåd på nära håll och en politisk utveckling som i många länder begränsar den fria konsten och det öppna samtalet. Vi vill inte att de ska ta över. Vi tänker att den fria konsten är lika viktig som det fria ordet i en demokrati. Genom konsten kan vi se världen med nya ögon, få en djupare förståelse för andra människor och för oss själva. Där blir livet så mycket större. Så mycket intressantare. Och så mycket roligare.”

Anna Sjövall
, vd och konstnärlig ledare Teater Halland

Läs gärna mer om Presskonferensen här.

Läs Anna Sjövalls krönika om arbetet med och inför Presskonferensen här.

Läs gärna vad Anna berättade om Halland Love Stories i somras (2017) här.

Teater Halland

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.