Frisörerna, busschaufförerna och kollo-barnens teater!

”Vi på Teater Halland är stolta över att säga att vi är alla hallänningars teater. Av dem har vi fått vårt uppdrag: att finnas mitt i samhället, att bidra till samtal och att skapa stor konst. Det är ett uppdrag som vi tar på största allvar. Därför turnerar vi i alla kommuner, spelar på skolor, bygdegårdar, små och stora scener, i teaterhuset i Varberg och ibland på oväntade platser. Vi är en regionteater och vi gillar att vara nära vår publik som är barn, unga och vuxna.

Just nu är vi särskilt nyfikna på de unga och vuxna. Särskilt deras kärleksliv. Vi tänker att det kan berätta ganska mycket om samhället idag, våra olika förutsättningar och skiftande öden. Därför ger vi oss ut och träffar frisörer, busschaufförer, fotbollsspelare, kuratorer, skilsmässopar, vanilj-latte-tjejer och väntan-på-uppehållstillstånd-killar. Unga som blivit dumpade på Snapchat och gamla som väntat i veckor på brevet från den älskade. Tillsammans kommer deras historier bli en föreställning som vi kallar  Halland Love Stories. Vi gör det till en musikal med Per Gessle-låtar och tror att det blir roligt, kittlande och outsägligt sorgligt.

Telemakos, Teater Halland, foto Malin Arnesson

Varje år producerar vi ungefär fyra produktioner och i år gör vi förutom  Halland Love StoriesTelemakosPresskonferensen och VikarienTelemakos är en nyskriven pjäs av Emma Broström, fritt efter Odysséen. Den spelar vi för 4–7-åringar, i Varberg och på turné. Presskonferensen är vårt stora samarbetsprojekt med teatrar över hela landet, där kulturministern i Harold Pinters pjäsframträderkl tolv den 10:e februari 2018. Vikarien är en hemlig och dold klassrumsföreställning som turnerar runt på högstadie- och gymnasieskolor.

På torsdagskvällarna håller vi vårt hus öppet med gästspel, Doc Lounge Varberg, konserter eller samtal. Under Doc Lounge-kvällarna visas dokumentärfilm i en barmiljö och efterföljande happenings. SKAVET är vår samtalsserie där vi tillsammans med publiken och inbjudna gäster, talar om sådant som skaver i oss och samhället runt oss. Under hösten har kvällarna handlat om de unga som är utanför, om hatet och hotet mot demokratin, och om #metoo. Osminkat är ett samtal där publiken får möta konstnärerna i arbetet. Och så har vi haft Teaterkollo på höstlovet, något som både vi och barnen tycker ska bli en tradition.

Presskonferensen, Anna Sjövall är regissör och initiativtagare till projektet, foto Malin Arnesson

Det sista året har vi pratat mycket om vilka vi på Teater Halland är i förhållande till världen. Vi har sett terrordåd på nära håll och en politisk utveckling som i många länder begränsar den fria konsten och det öppna samtalet. Vi vill inte att de ska ta över. Vi tänker att den fria konsten är lika viktig som det fria ordet i en demokrati. Genom konsten kan vi se världen med nya ögon, få en djupare förståelse för andra människor och för oss själva. Där blir livet så mycket större. Så mycket intressantare. Och så mycket roligare.”

Anna Sjövall
, vd och konstnärlig ledare Teater Halland

Läs gärna mer om Presskonferensen här.

Läs Anna Sjövalls krönika om arbetet med och inför Presskonferensen här.

Läs gärna vad Anna berättade om Halland Love Stories i somras (2017) här.

Teater Halland

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.