Den 10 februari 2018 kl 12 möts en nytillträdd kulturminister och en journalist på ett torg, i en galleria eller kanske på en busstation. Då framförs en landsomfattande uppsättning av nobelpristagaren Harold Pinters Presskonferensen i ett flertal svenska städer. Från norr till söder kommer invånare få ta del av ett skräckscenario och ett samtal kring konstens betydelse i en demokrati. 

Presskonferensen är ett projekt på initiativ av Teater Halland som genomförs av mer än hälften av Sveriges länsteatrar samt ytterligare ett antal institutioner och scenkonsthus i samband med kulturkonventet Folk och Kultur.

Just nu pågår förarbetet på ett stort antal teatrar runt om i Sverige för att genomföra den rikstäckande uppsättningen. Ministrar rollbesätts, flaggor trycks och kommunikatörer samarbetar i detta speciella verk om konstens plats i samhället.

I nobelpristagaren Pinters satir möter vi en kulturminister i en totalitär stat som ger sin bild av kulturens uppgift – nämligen att allt handlar om att kontrollera människors tankar och känslor. Ministern ser ingen större skillnad mot sitt tidigare jobb som chef för säkerhetspolisen.

Med Presskonferensen lyfts frågan om konstens roll i ett öppet samhälle. På gator och torg, från norr till söder, kommer invånare att få möjlighet att uppleva scenkonst av bästa snitt, gratis och med möjlighet att diskutera frågan – behöver vi fri konst?

– På teatern talar vi dagligen om frågor som rör konst och demokrati. Med föreställningen Presskonferensen på torgen runtom i Sverige önskar jag att samtalet inkluderar fler, säger Anna Sjövall, VD och konstnärlig ledare på Teater Halland, tillika regissör och initiativtagare till projektet

– För mig är samarbetet mellan de olika scenkonstinstitutionerna ett spännande konstnärligt experiment där olika skådespelare spelar samma roll vid ett och samma tillfälle och där publiken spelar en viktig roll i den efterföljande diskussionen.

Anna Sjövall är vd och konstnärlig ledare på Teater Halland, tillika regissör och initiativtagare till Presskonferensen. Foto Malin Arnesson.


FAKTA OM PRESSKONFERENSEN
Presskonferensen är landsomfattande. Läns- och institutionsteatrar i hela landet har bjudits in att delta i projektet. Initiativet kommer från Anna Sjövall, VD och konstnärlig ledare på Teater Halland. Presskonferensen visas lördag 10 februari kl 12:00 i samband med det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur.

Läs mer på presskonferensen.nu


FOLK OCH KULTUR

Folk och Kultur är en ny arena för det breda kultursamtalet i olika former, inom alla politikerområden. Konventet genomförs för första gången den 7-10 februari 2018 i Munkellstaden i Eskilstuna. Folk och Kultur är en mötesplats för offentlig- och privat sektor, för media, föreningar, akademin och medborgarna – med en scen för konstnärliga upplevelser. Syftet är att sätta kulturpolitiken på agendan inför valrörelsen 2018. Arrangörer och initiativtagare till Folk och Kultur är Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige samt Länsmuseernas Samarbetsråd i samarbete med Eskilstuna kommun och Landstinget Sörmland. Läs mer på folkochkultur.se

Bilden ovan: Anna Sjövall, foto Malin Arnesson.
Hämta pressmaterial: presskonferensen.nu


För mer info kontakta

Maria Stålhammar, projektledare och presskontakt
0340-54 22 84

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.