Teater Halland gör föreställningen Halland love stories, en musikal till Per Gessles musik, om kärlek i Halland, baserad på hallänningarnas egna kärlekshistorier. Halland love stories har premiär 2 mars 2018 och just nu pågår insamlandet av kärlekshistorier för fullt.

Anna Sjövall, teaterchef och lovebuster, pratar kärlek hos frisören, foto Teater Halland

Alla hallänningar som vill är välkomna att bidra med sina egna historier till Halland love stories – via mejl, telefon eller hashtaggen #hallandlovestories.  När teaterchef Anna Sjövall medverkade i P4 Halland Sveriges Radio kunde hallänningar ringa in till programmet. Det gjorde bland andra Gunborg, 92 år, från Falkenberg, som berättade hur det var när hon träffade sin man, Harry, och föll pladask för honom, när hon var 17 år. ”Lovebusters” från Teater Halland besöker även andra platser där man kan tänka sig att det talas om kärlek, som exempelvis frisörsalonger. Vi kollade läget med teaterchef Anna Sjövall!

Anna – hur kom du på idén till en musikal om kärlek i Halland, med Per Gessles musik?
– Vi vill närma oss vår publik, lära känna den och få publiken att lära känna oss. Vi ville därför göra en föreställning där historierna kommer från publiken och kom då fram till att ha temat kärlek eftersom det är något som engagerar oss alla på olika sätt. Utifrån dessa kärlekshistorier hoppas vi kunna göra en föreställning som berättar om vårt samhälle idag. Musikalidén växte fram när en skådespelare gick och sjöng hela dagarna och att det blev just Per Gessle känns givet eftersom vi är här i Halland. Det är fantastiskt kul att kunna göra en musikal med alla hans hits.

Nu samlar ni in material som ska vara grunden i historien. Hur går ni tillväga för att få hallänningarna att berätta om sina historier om kärlek?
Vi söker upp grupper, men samlar också in via hemsidan, mail och telefon. Vi har också suttit i radion, så att människor fått ringa in sina historier. När vi åker ut och träffar grupper, försöker vi träffa så olika grupper som möjligt i olika delar av regionen för att få olika typer av historier. Vi har börjat träffa frisörer eftersom vi har en teori om att de får höra många kärlekshistorier, så i förra veckan var jag (Anna) och lade håret hos Falkenbergs äldsta frisör. Vi kommer också att träffa busschaufförer, bartenders, sjuksköterskor, begravningsentreprenörer, unga ensamkommande, barn på dagis, gamla som går och dansar och Halmias A-lag.

Hur går det med insamlandet?
-Det går fint och är väldigt roligt, men är också svårt. Det är lätt att historierna blir kortfattade och ytliga och då är det svårt att göra teater av dem, så det gäller att få till förtroliga samtal där människor verkligen vågar berätta.

Vad tycker Per Gessle? Kommer han att vara involverad  i den konstnärliga processen tillsamman med dig?
-Per kommer inte att vara direkt involverad i repetitionsarbetet, men vi hoppas att han kommer och hälsar på under arbetets gång. Han är väldigt positiv till idén och tycker att det är ett roligt projekt.

Läs mer på Teater Hallands hemsida

Håll dig uppdaterad på Facebook 

Bilden överst: Halland Love Stories, foto Annika von Hausswolff

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.