Christine Hemdal, verksamhetsledare för Ung Scen Norr, foto Marcus Hagman

Ung Scen Norr vill vara den självklara mötesplatsen för ung scenkonst i Norrbotten.

Vi arbetar för att alla unga, oavsett var de bor ska ha tillgång till professionell scenkonst och kunna påverka och göra sin röst hörd genom det som visas på scen. Ungdomarna är delaktiga i arbetet att ta fram våra föreställningar, bland annat genom intervjuer.

Ung Scen Norr vill öka möjligheten för alla unga i Norrbotten att utöva teater på fritiden. Vi arbetar med sju pilotkommuner.

2018 blir Ung Scen Norr en del av Norrbottensteatern.

www.ungscennorr.se


DÖDEN UR EN NY VINKEL

Ung Scen Norrs föreställning Döden hösten 2017 väcker känslor. Någon elev har gråtit. Många har tyckt att föreställningen är mycket ljusare än de trott. Ett omdöme är ”konstigt men bra”.

När verksamhetsledaren Christine Hemdal tog in Mattias Lech och Lisen Ellard på residens till Ung Scen Norr/Norrbottensteatern, var det både för deras idé om döden som ett angeläget ämne, och det sätt de vill jobba på. Läs gärna mer om vad Mattias Lech och Lisen Ellard säger om föreställningen här.

-De hade en bra idé om hur de vill undersöka ämnet utan att komma med fasta svar eller pekpinnar, och Mattias förslag stack ut bland de övriga som sökte residens hos oss. Mattias hade redan från början en personlig koppling till ämnet, och Döden blev återigen något annat än det vi gjort tidigare hos Ung Scen Norr.

Publiken är aktiva deltagare i föreställningen som nu under hösten går på skolturné i Norrbotten. Iförda hörlurar utforskar de tillsammans med skådespelarna aspekter på ämnet döden. Med olika rörelser skapar de en koreografi i ett vitt rum, som badar i olika färger under den 50 minuter långa föreställningen.

-Ungdomarna får sällan prata om döden i skolan, men här får de uppleva tankar och associera till både livet och döden, säger Christine Hemdal.

-Ung Scen Norr arbetar med unga som medskapare vid alla våra föreställningar. Ofta sker det via intervjuer som vi sedan bygger manus på, men den här gången är hela föreställningen beroende av deltagande från publiken. Vi har sett att det gett ett väldigt engagemang, både från elever och lärare.

Föreställningen Döden, foto Marcus Hagman

Varför är ämnet döden så intressant?
Vi pratade om det i ensemblen och kom fram till att det finns inte så många tabun kvar i vårt samhälle i dag, men döden är helt klart ett av dem.

Hur har ämnet mottagits på skolorna?
För många, inte minst hos vuxna, är döden ett laddat ämne. Vi har samarbetat nära med kuratorer och skolledning på varje ort och gjort en lärarhandledning. Det gör vi alltid, men den här gången har vi lagt till en halvtimmes efterbearbetning direkt i anslutning till föreställningen, som ett odelbart paket. Det har blivit en kompletterande bild i det här fallet. Förutom en filmtrailer att marknadsföra oss med, har vi gjort en speciell trailer för pedagogerna, säger Christine Hemdal. Se den här:

Ung Scen Norr brukar arbeta med residens. Det ligger helt i linje med det Ung Scen Norr vill: ge fler chansen att genom residens få göra en produktion kring en idé de har, och att möta varje kommuns behov av teater i skolan, teater som tillkommit genom delaktighet av unga från den egna kommunen.

-Eftersom vi arbetar enligt devicemetoden, vet vi aldrig var vi hamnar i slutändan. Men för att bli fullkomliga har alla projekt först ett visst kaos i sig. Ung Scen Norr blir på så sätt en labb-plats för scenkonsten. Här föds både framtidens publik och scenkonstnärer, säger Christine Hemdal.

/Intervjuad av Anneli Hanno, producent/kommuniktör Ung Scen Norr

Läs en recension om Döden i Norrbottens-Kutiren här.

Döden
Premiär: 29 september i Boden
Offentliga föreställningar i Luleå 23-24/11, 28-30/11, boka biljett via Norrbottensteatern.se
Koncept, regi, koreografi, manus, ljus, scenografi: Mattias Lech, Lisen Ellard
Medverkande: Nora Bredefeldt, Jonas Hellman-Driessen
Teknik: Christian Lidman
Musik/ljuddesign:ElizeArvefjord
Konstnärlig ledare: Christine Hemdal
Producent: Anneli Hanno
Dramapedagoger: Mervi Jaako och Ylva Schönfeldt
Grafisk design: Elin Nilsson
Foto: Marcus Hagman
Film: Martin Åhlin
Ljudmixning: Marcus J Garbom

Bilden överst: Döden, foto Marcus Hagman

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

    Jag vill äta lunch 19 april

    Jag vill äta middag 19 april

    Jag vill äta lunch 20 april

    Jag vill äta middag 20 april

    Jag vill äta lunch 21 april



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.