Christine Hemdal, verksamhetsledare för Ung Scen Norr, foto Marcus Hagman

Ung Scen Norr vill vara den självklara mötesplatsen för ung scenkonst i Norrbotten.

Vi arbetar för att alla unga, oavsett var de bor ska ha tillgång till professionell scenkonst och kunna påverka och göra sin röst hörd genom det som visas på scen. Ungdomarna är delaktiga i arbetet att ta fram våra föreställningar, bland annat genom intervjuer.

Ung Scen Norr vill öka möjligheten för alla unga i Norrbotten att utöva teater på fritiden. Vi arbetar med sju pilotkommuner.

2018 blir Ung Scen Norr en del av Norrbottensteatern.

www.ungscennorr.se


DÖDEN UR EN NY VINKEL

Ung Scen Norrs föreställning Döden hösten 2017 väcker känslor. Någon elev har gråtit. Många har tyckt att föreställningen är mycket ljusare än de trott. Ett omdöme är ”konstigt men bra”.

När verksamhetsledaren Christine Hemdal tog in Mattias Lech och Lisen Ellard på residens till Ung Scen Norr/Norrbottensteatern, var det både för deras idé om döden som ett angeläget ämne, och det sätt de vill jobba på. Läs gärna mer om vad Mattias Lech och Lisen Ellard säger om föreställningen här.

-De hade en bra idé om hur de vill undersöka ämnet utan att komma med fasta svar eller pekpinnar, och Mattias förslag stack ut bland de övriga som sökte residens hos oss. Mattias hade redan från början en personlig koppling till ämnet, och Döden blev återigen något annat än det vi gjort tidigare hos Ung Scen Norr.

Publiken är aktiva deltagare i föreställningen som nu under hösten går på skolturné i Norrbotten. Iförda hörlurar utforskar de tillsammans med skådespelarna aspekter på ämnet döden. Med olika rörelser skapar de en koreografi i ett vitt rum, som badar i olika färger under den 50 minuter långa föreställningen.

-Ungdomarna får sällan prata om döden i skolan, men här får de uppleva tankar och associera till både livet och döden, säger Christine Hemdal.

-Ung Scen Norr arbetar med unga som medskapare vid alla våra föreställningar. Ofta sker det via intervjuer som vi sedan bygger manus på, men den här gången är hela föreställningen beroende av deltagande från publiken. Vi har sett att det gett ett väldigt engagemang, både från elever och lärare.

Föreställningen Döden, foto Marcus Hagman

Varför är ämnet döden så intressant?
Vi pratade om det i ensemblen och kom fram till att det finns inte så många tabun kvar i vårt samhälle i dag, men döden är helt klart ett av dem.

Hur har ämnet mottagits på skolorna?
För många, inte minst hos vuxna, är döden ett laddat ämne. Vi har samarbetat nära med kuratorer och skolledning på varje ort och gjort en lärarhandledning. Det gör vi alltid, men den här gången har vi lagt till en halvtimmes efterbearbetning direkt i anslutning till föreställningen, som ett odelbart paket. Det har blivit en kompletterande bild i det här fallet. Förutom en filmtrailer att marknadsföra oss med, har vi gjort en speciell trailer för pedagogerna, säger Christine Hemdal. Se den här:

Ung Scen Norr brukar arbeta med residens. Det ligger helt i linje med det Ung Scen Norr vill: ge fler chansen att genom residens få göra en produktion kring en idé de har, och att möta varje kommuns behov av teater i skolan, teater som tillkommit genom delaktighet av unga från den egna kommunen.

-Eftersom vi arbetar enligt devicemetoden, vet vi aldrig var vi hamnar i slutändan. Men för att bli fullkomliga har alla projekt först ett visst kaos i sig. Ung Scen Norr blir på så sätt en labb-plats för scenkonsten. Här föds både framtidens publik och scenkonstnärer, säger Christine Hemdal.

/Intervjuad av Anneli Hanno, producent/kommuniktör Ung Scen Norr

Läs en recension om Döden i Norrbottens-Kutiren här.

Döden
Premiär: 29 september i Boden
Offentliga föreställningar i Luleå 23-24/11, 28-30/11, boka biljett via Norrbottensteatern.se
Koncept, regi, koreografi, manus, ljus, scenografi: Mattias Lech, Lisen Ellard
Medverkande: Nora Bredefeldt, Jonas Hellman-Driessen
Teknik: Christian Lidman
Musik/ljuddesign:ElizeArvefjord
Konstnärlig ledare: Christine Hemdal
Producent: Anneli Hanno
Dramapedagoger: Mervi Jaako och Ylva Schönfeldt
Grafisk design: Elin Nilsson
Foto: Marcus Hagman
Film: Martin Åhlin
Ljudmixning: Marcus J Garbom

Bilden överst: Döden, foto Marcus Hagman

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.