Regionteatern Blekinge Kronoberg skall vara ett nav för scenkonst i regionen. Regionteatern skall producera, arrangera och stimulera scenkonst – dans och teater – för barn, unga och vuxna i Blekinge och Kronoberg samt sydöstra Sverige. Verksamheten bedrivs genom produktion, samproduktion, pedagogisk verksamhet, programverksamhet, residens och gästspelsverksamhet. Regionteatern är ett aktiebolag som ägs av Region Kronoberg, Landstinget Blekinge och Växjö kommun.

Therese Willstedt, foto Lina Alriksson

Therese Willstedt är scenkonstchef/vd för Regionteatern Blekinge Kronoberg sedan 2017. Läs en presentation av Therese här.

Höstens verksamhet och repertoar 2018
Temat för Regionteaterns höstsäsong är ”att känna igen sig i det okända”. Det är ett späckat program för att kickstarta nystarten för teatern. Många av programpunkterna har målet att utveckla relationen till publiken, såsom öppna publika samtal, föreläsningar, workshops och kurser.

Säsongens storsatsning är uppstarten av Medborgarscenen. Idén med Medborgarscenen är att söka, finna och porträttera nya narrativ och låta nya röster komma till tals på våra teaterscener. Vanliga människor, eller som vi väljer att kalla det, civila aktörer/vardagsexperter från verkliga livet bjuds in i processen eller upp på scenen för att berätta sin livshistoria. Det blir dokumentära, intervjubaserade eller erfarenhetsbaserade scenkonstverk. Allt för att medvetet fråga oss själva: Vems historia berättas? Vems perspektiv gestaltas? Vem tolkar perspektivet? Och vilka är mottagarna? Läs mer här.

Regionteatern Blekinge Kronoberg, Såsom i en spegel, foto Sara Galbiati

Regionteatern Blekinge och Kronoberg är också med och firar Bergmanåret bl.a. genom att presentera en Sverigepremiär av Bergmans kanske mest hyllade verk Såsom i en spegel. Läs mer här. Under samma fana ger teatern en rad readings av Bergmans verk, samt presenterar ett gästspel av kompaniet Memory Wax Andas, som är inspirerad av filmen Persona.

Regionteatern Blekinge Kronoberg, Typisk typisk, foto Sara Galbiati

För första gången producerar också Regionteatern en egen dansföreställning; Typisk Typisk i koreografi av Camilla Ekelöf, som kommer att gå på turné för mellanstadieelever. Föreställningen kastar oss in i 1920-talet när teorier om rasbiologi härjar i Europa och Sverige. Varje scen blir ett experiment. Typiskt Typisk belyser mätandet av människor och vår strävan efter tillhörighet. Vi utforskar begreppen innanförskap och utanförskap. Vi undersöker hur mod, hot, gränsöverskridanden och nyfikenhet tar oss till nya platser. En bänk kan bli en flotte, ett måttband en boja och en sång blir till ett rop på hjälp. Läs mer här.

-Genom att använda kroppen, musiken och humorn som verktyg når vi in till de här väldigt viktiga och allvarsamma ämnena. Typiskt typisk har era bottnar och blir så allvarlig och humoristisk som åskådaren gör den. Den är lika viktig för barn som för ungdomar som för vuxna. Det finns en otrolig kraft i det.
– Camilla Ekelöf, idé och koreografi

Läs mer om dansen på Regionteatern Blekinge Kronoberg här.

Regionteatern Blekinge-Kronoberg och Karlshamns kommun startar ny stor dansscen i Lokstallarna i Karlshamn! Läs mer här.

Regionteatern Blekinge Kronoberg, Hemma, foto teatern

Medborgarscenen har också premiär på sin första produktion Hemma i regi av Therese Willstedt. Det är en intervjubaserad föreställning som ställer frågor som ”Vad är ett hem egentligen? Vad krävs det för att du skall känna dig hemma?” I den allt mer globaliserade och flyktiga värld vi lever i är  hemmets betydelse kanske viktigare än någonsin. Vi pendlar, reser, flyttar, och flyr. Så hur definierar vi vårt hem? Är det ett land, ett hus, vår barndom, de människor vi omger oss av eller bor det rentav inom oss?  Läs mer om Hemma här.

-Vårt hem är kanske det starkaste uttrycket för hur vi identifierar oss själva. Samtidigt är det så många idag som säger att de inte känner sig hemma. Där de bor. Där de jobbar. I Sverige. I politiken. Det vi undersöker i den här föreställningen är varför det har blivit så här. Vad är ett hem egentligen och vad innebär det att känna sig hemma?
– Therese Willstedt, regissör

 

Regionteatern Blekinge Kronoberg

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.