Hela Dalarnas teater

Stiftelsen länsteatern i Dalarna bedriver sedan 1975 i namnet Dalateatern verksamhet i Dalarna. Teatern har sitt säte i Falun, där också produktionen av föreställningarna sker. I teaterhuset finns två egna mindre scener. Teatern har idag cirka 30 årsanställda och gör tre till fem produktioner om året. Repertoaren omfattar allt från nyskriven dramatik till klassiker och riktar sig till alla åldrar, från förskolebarn till vuxna.

Lisa Hugoson, teaterchef, foto Per Eriksson

Alla länsinnevånares teater
Dalateatern är en turnerande teater. Vi strävar efter – och lyckas bra med – att nå Dalarnas alla 15 kommuner med våra föreställningar. Från Idre i norr till Avesta i söder. Både på de större teaterscenerna med stoppade fåtöljer i stora salonger till den lilla bystugan där teaterbesöket blir en fest i byn! I klassrum, aulor och gymnastiksalar när vi kommer till skolan. Ibland spelar vi musikal i ett ombyggt godsmagasin i samarbete med länsmusiken Dalasinfoniettan.

Vi kan erbjuda dalfolket ytterligare scenkonst genom samarbeten med fria grupper, andra länsteatrar, dansensembler och Cirkus Cirkör.

I skuggan av Falubränderna producerades i samarbete med estetlinjens drama- och dansklass i Falun, foto Hossein Salmansadeh

I skuggan av Falubränderna producerades i samarbete med estetlinjens drama- och dansklass i Falun, foto Hossein Salmanzadeh

Dalateatern Barn och Unga – I gränslandet mellan magi och verklighet
Dalateatern har fått erkännande för sin barn- och ungdomsteater. Dalateatern Barn och Unga har ett forskande och nyfiket förhållningssätt till teatern och det dramapedagogiska som konstform. En vilja att utmana i hur vi kommunicerar med vår publik, vad gäller form, tilltal, vilka berättelser vi berättar och hur specifikt vi skapar de rum som vi möter vår publik i. Vi arbetar nära vår målgrupp i researcharbete och genom referensklasser. Via vår fast anställda dramapedagog och våra skådespelare erbjuder vi alltid en plats för reflektion och eftertanke i direkt anslutning till föreställningarna.

Ibland spelar vi här på teatern och vår publik kommer med buss för att besöka oss. Ibland besöker vi skolorna och spelar i klassrummet, i gymnastiksalen, i aulan, på den lokala teatern eller i kulturhuset.

Det du inte såg, efter Patrik Sjöbergs bok, fick stor uppmärksamhet 2016, foto Hossein Salmanzadeh

Utöver våra teaterproduktioner genomför vi varje år olika projekt tillsammans med barn och ungdomar från hela Dalarna:

  • D.I.G, ”dramatik i grundskolan”, syftar till att öppna upp och öka förståelsen för dramatisk text. Olika skolor i Dalarna ges möjlighet att lära sig tolka och argumentera kring teatertexter.Ofta leder en D.I.G-process till att pjäsen blir en del av teaterns repertoar, som ex. Mattias Anderssons Den svagare 2014. Nästa produktion blir hösten 2018.
  • Länk – teaterfestival för unga. Nyskriven dramatik för skolor och unga amatörsensembler. Riksteatern beställer pjäser av landets hetaste dramatiker och ger skol- och amatörensembler möjlighet att sätta upp dessa pjäser. Projektets syfte är att utveckla texter med många roller och stor flexibilitet när det gäller allt från scenografi till rollbesättning. Samtidigt ska texterna vara mitt i tiden och relevanta för de tankar och idéer som omfattas av unga människor idag. Dalateatern och fler andra länsteatrar ställer lokaler och personal till förfogande. Unga ensembler får genom coachning och workshops kunskap om den professionella teaterns arbetssätt och villkor.
  • Communityprojekt: Vi flyttar ut till skolan och träffar ungdomar på Dalateaterns vänskolor i länet. Här får ungdomar möjlighet att formulera sina tankar, erfarenheter och drömmar med hjälp av drama, teater, skrivande eller i annan form.

Läs gärna om en kort fråga/svar intervju med Patrik Pettersson, projektledare för Barn och Unga på Dalateatern apropå att Patrik blivit invald till juryn för bibu här.

Försvinnandet, om demens, foto Per Eriksson

Försvinnandet, om demens, foto Per Eriksson

Angelägen teater
2016 års stora satsning I skuggan av Falubränderna, producerades i samarbete med estetlinjens drama- och dansklass i Falun. Pjäsen inspirerades av Hannes Råstams TV-dokumentär ”Varför erkände dom?” som bygger på verkliga händelser på 70-talet, när Falun härjades av ett stort antal mordbränder. Ett 10-tal ungdomar utsågs till syndabockar och erkände, under ett brutalt myndighetsövergrepp bränderna.

Mycket uppmärksammad blev pjäsen Det du inte såg, baserad på höjdhopparen Patrik Sjöbergs upplevelser av sexuella övergrepp. Pjäsen skrevs för Dalateatern av Mats Kjelbye och spelades för ungdomar i årskurserna 6-8. Här samarbetade teatern med Bris, Rädda Barnen, Socialstyrelsen och Barnahus Dalarna.

Teateråret 2017 inleddes lyckosamt med Försvinnandet, ett familjedrama om vad som händer när Alzheimers sjukdom drabbar en familj. Pjäsen, som var en samproduktion med Riksteatern, fick en enorm framgång med fulla hus både i teaterhuset i Falun och på turnén i Dalarna. Den går under hösten på Sverigeturné i Riksteaterns regi.

Får jag finnas för dig?, foto Per Eriksson

För årskurs 7-9 presenterades en pjäs av Paula McManus, Får jag finnas för dig? Den spelade i klassrum i hela Dalarna och fortsätter även i höst. Pjäsen är en interaktiv föreställning med musik och humor och handlar om bekräftelse, tillhörighet och identitet. Föreställningen är inspirerad av möten med ungdomar i ett par av Dalarnas vänskolor.

Bergtagna, sommarteater på Lugnet i Falun, premiär 10 juni. En folklore-teater i sagoskrud med en nutida twist. Läs mer nedan.

I höst spinner Dalateatern vidare på ett angelägna temat psykisk hälsa. I Livet kom så plötsligt får vi följa Annika på hennes arbetsplats. Hur är det att leva med en psykisk diagnos när man inte förstår de sociala koderna? Temat fortsätter under våren 2018 där vi presenterar en pjäs av Martin Lindberg om vuxenmobbning Dålig stämning.

Dalateatern, Bergtagna, foto Per Eriksson

Om sommarens familjeföreställning Bergtagna 2017:

En folkloreteater i sagoskrud med en nutida twist
Redan år 2014 kom Johanna och Emma upp och presenterade sin idé för Dalateaterns repertoarråd där tillsvidareanställda och långtidskontrakterade skådespelare, producent, dramapedagog samt teaterchef ingår.  Idén var formulerad kring musikteater för hela familjen. Vad kan och får man göra med folkmusiken, folkdräkten, sagorna och myterna? Hur blir det konstnärliga uttrycket om vi tar de folkliga traditionerna till 2000-talet? ”Krocka det mot vår samtid och göra det ballt helt enkelt” och nu, på den vägen är vi. Med en ensemble där alla skådespelare sjunger och en lång tradition av samarbeten med amatörer på teatern var idén klockren, att det sedan blev utomhus och sommarteater var något som processen ledde oss fram till.

Näver i ny skepnad, pappersblommor, förgänglig slöjd, bollar och fransar
Dalarnas hemslöjdsförbund har gett spelet ett folkligt uttryck. Professionella slöjdare inom smide, sömnad, vävning och trä har tillsammans med ideella medlemsföreningar mejslat fram rekvisita, detaljer till dräkter och scenografi. Det har arrangerats workshops och folk har suttit hemma i sina stugor och tillverkat fantastiska saker.

Läs gärna en intervju med Bergtagens regissör Johanna Huss här

Läs mer om Dalateatern

Bilden överst: Sommarens utomhusföreställning Bergtagna spelas på Lugnet i Falun, foto Per Eriksson

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.