Patrik Pettersson har blivit invald som medlem av juryn i bibu. Patrik är projektledare för Dalateatern Barn och Unga och jobbar i nära samarbete med dramapedagogen Malin Byman. Dalateatern Barn och Unga har ett forskande och nyfiket förhållningssätt till teatern och det dramapedagogiska som konstform och arbetar med researcharbete och referensklasser.
Patrik Pettersson, foto Per Eriksson
Grattis Patrik! Du har ju blivit invald som medlem av juryn i bibu, inför nästa biennal som äger rum 16-19 maj 2018. Hur känns det?
– Tack! Det kändes ju väldigt kul och smickrande att få förtroendet att bli medlem i bibu-juryn, men också ansvarsfullt. Det ska bli spännande och lärorikt att diskutera med de andra vad gäller alla föreställningar vi ska försöka hinna med att se under 2016 och 2017.
Hur ser juryarbetet ut i praktiken? Och när är det sista dagen att föreslå en produktion för juryn?
– Vi i juryn ska se så många barn- och ungdomsteater-, dans-, cirkus- och nycirkus föreställningar vi kan. Föreställningar som anses som nyskapande, innovativa, liggande i framkant och som på något sätt väcker debatt. Vi tänker ha möten 1–2 gånger i månaden där vi tipsar varandra och diskuterar de föreställningar som vi har sett och som vi anser kan vara aktuella för Bibu. Vi har tre urvalstillfällen då vi väljer 3–6 föreställningar som vi anser ska vara med på Bibu. Vi hade ett urvalsmöte nu i maj, vi kommer att ha ett möte i höst och sedan ett sista i början på 2018. Vi jurymedlemmar kommer också att på olika sätt delta i olika seminarier på Bibu 2018.
bibu är en av Sveriges viktigaste arena för scenkonst för barn och unga och därmed en betydelsefull mötesplats för många länsteatrar. För några år sedan hotades bibu av nedläggning. Varför bör bibu fortsätta vara ”sin egen” och inte en del av exempelvis Scenkonstbiennalen?
– Jag har inte pratat med de andra jurymedlemmarna om varför Bibu bör vara ”sin egen” men själv tycker jag att barn- och ungdomskulturen är så viktig att den behöver sitt eget fokus och sina egna diskussioner. Det är så lätt att vuxenkulturen tar över och att barn- och ungdomskulturen marginaliseras och inte alltid anses som lika viktig.
Anna Granquist i Dalateaterns klassrumföreställning 2017 Får jag finnas för dig? foto Per Eriksson
Mer om bibu Scenkonstbiennal för barn och unga här
Mer om Dalateatern Barn och Unga här
Läs gärna mer om Dalateatern under rubriken FOKUS PÅ.
Bilden överst: Får jag finnas för dig?, foto Per Eriksson
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.
Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.
Varmt välkommen!