Länsteatrarna i Sverige fyller 20 år 2014. Vi bjuder in till en kulturpolitisk debatt, mingel och jubileumsfest i anslutning till Länsteatrarnas medlemsmöte 31 mars till 2 april.

Vår värd Dalateatern slår upp portarna för en spännande kulturpolitisk debatt utifrån vårmötets tema ”Tillgänglighet”. Två av våra viktigaste kulturpolitiker Lena Adelsohn Liljeroth, (m) kulturminister och Gunilla Carlsson (s) ordförande i riksdagens kulturutskott kommer till Dalateatern för att debattera.

Vårt fokus är på den regionala scenkonstens tillgänglighet. Länsteatrarna anser att den professionella scenkonsten ska vara tillgänglig för alla människor – oavsett var man bor eller vem man är – helt i linje med de nationella kulturpolitiska målen och FN:s barnkonvention. Gemensamt har vi byggt upp en kulturell infrastruktur med länsinstitutioner. Har vi råd att ha dem kvar? Hur ser kartan ut om 5 – 10 år? Hur ser finansieringen och den politiska prioriteringen ut? Moderator är Pratik Vithlani.

Helena Faxgård, kommunikationschef på Svensk Scenkonst, kommer inledningsvis att ge oss en första rapport från Svensk Scenkonsts undersökning om scenkonstens värden och effekter. Förhoppningen är att den kommer att ge den kulturpolitiska debatten extra energi och ett faktaunderlag. Vart tar pengarna vägen? Staten ökar medlen till scenkonst, de allra flesta verksamheterna vittnar om att medlen minskar? Hur går det till? Vad händer på vägen?

Efter debatten bjuder Maria Norrfalk, Landshövding i Dalarna på mingel och samkväm. På kvällen slås portarna upp för en stor buffé och fest för alla i Magasinet natten lång.

Länsteatrarnas vårmöte innehåller som vanligt årsmöte och tid för en utvecklande dialog mellan förtroendevalda och teaterchefer. Dalateatern kommer också att ge oss prov på sina digitala överföringar som de så framgångsrikt har arbetat fram genom att vi kommer att få uppleva föreställningen ”Piaf och jag” i ”Särnas skolmatsal”.

Dalateatern, Piaf & Jag, Anita Agnas och Susanne Hellström, foto Per Eriksson

Dalateatern, Piaf & Jag, Anita Agnas och Susanne Hellström, foto Per Eriksson

I vårt nyhetsbrev i februari 2014 ger vi en historisk återblick skriven av Länsteatrarnas första anställda samordnare, Barbro Frambäck. Hon var också teaterchef på just Dalateatern. I Borlänge har vi också Hans Björke (s) tidigare ordförande under många år i Länsteatrarna eller LTS som det kallades på den tiden. Hans största utmaning som ordförande var att samla alla teatrarna i att satsa på ett kansli med en heltidsanställd samordnare. En annan utmaning var att få till ett samarbete mellan Riksteatern och alla länsteatrarna. Den första avsiktsförklaringen skrevs 2005. På frågan vad han var mest stolt över under sina år som ordförande var att samla alla regionala teatrar i denna förening och fått till en organisation som är en viktig aktör, lokalt, regionalt och nationellt. Den utveckling som skett och de rekryteringar som han tillsammans med andra i styrelsen har gjort lyfte han också gärna fram.

Läs gärna också vår nuvarande ordförande Thomas Ohlssons (c) krönika under Ordförande har ordet.

Linde Sjöstedt, verksamhetsledare Länsteatrarna i Sverige

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.