Rikard Lekander, nytillträdd konstnärlig ledare på Örebro länsteater, är skådespelare, regissör och dramatiker och har en bakgrund inom hardcoremusiken och skräckteatern. Han har arbetat på en lång rad scener i Sverige, både stora och små. Vi bad om en presentation!

”Jag heter Rikard Lekander. Jag är 33 år och uppväxt i Umeå.  Jag lämnade Västerbotten redan som tonåring och flyttade till Stockholm. Jag är i grunden skådespelare, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö, men har dom senaste sju åren främst arbetat som regissör.

Innan jag hamnade i teaterns värld var jag engagerad i musiklivet i Umeå. Hardcoremusiken, punken och Straight edge-rörelsen. Jag spelade i en hel hög med olika bandkonstellationer. De flesta banden var i ärlighetens namn ganska dåliga. Men det spelade ingen roll. Jag tillhörde ett sammanhang som var större än mig själv och var stolt över det. Vi skulle förändra världen. Inte bli idoler.

Som sextonåring började jag arrangera konserter. En massa konserter och festivaler med noll kronor i budget, men som ändå lyckades locka band och publik från världens alla hörn. Såhär i efterhand kan jag knappt förstå hur det gick till, men på något sätt gick det. Och så startade jag min första frigrupp också;  Skuggteatern. Vi var ett gäng från samma gymnasieskola som gillade teater och hade ungdomlig hybris.

Men viljan att utbilda mig vidare ledde mig till Stockholm där jag gick en ettårig förberedande skola och sen direkt vidare till Teaterhögskolan i Malmö. Under studieåren var vi ett stort gäng som var engagerade i Unga Tur på somrarna. Här rådde samma hybris-artade driv, men i Kärrtorp/Stockholm  istället för i Umeå.

Efter scenskolan upptäckte jag skräckteatern. Grand Guignol. Jag lockades av tanken på att kombinera modern scenkonstestetik med den gamla bortglömda skräckteatertraditionen. Så jag startade min andra frigrupp, Farozonen, Sveriges första professionella skräckteater.

Första uppsättningen jag regisserade hette Blodvemberfest – två terrorfyllda teaterstycken. Det var som titeln beskriver två enaktare, en rysare och en splatterkomedi. Jag tror vi hade fyra tusen kronor i total budget. Ensemblen bestod av mig själv och tre vänner som repade på fritiden vid sidan av andra skådespelarjobb.  Genren råkade ligga rätt i tiden och vi fick stor uppmärksamhet direkt.  Vi fick bland annat gästspela på Dramaten och där blev jag sedan kvar som skådespelare. Det var oerhört lärorikt. Jag träffade många regissörer och skådespelarkollegor som jag lärde mig mycket av.

Jag drev Farozonen parallellt under några av åren. Men det blev så småningom ohållbart för mig att driva frigrupp parallellt med min skådespelaranställning.  Så jag gick vidare till att frilansa som regissör istället. Efter sju år som intensivt arbetande regissör så ser jag nu väldigt mycket fram emot att höja blicken från enskilda regiuppdrag och istället fokusera på långsiktiga visioner för Örebro länsteater.

Under mina år som regissör har jag varit på väldigt många olika teatrar i nästan hela landet. Både på stora och små. Det har varit inspirerande och fantastiskt att få möta så många olika teaterorganisationer och människor. Att få nära inblick i olika teatrars utmaningar och framgångar. Det är viktiga och nyttiga erfarenheter som jag kommer bära med mig när jag nu träder in i arbetet som konstnärlig ledare på Örebro länsteater. ”

Rikard Lekander
Konstnärlig ledare Örebro länsteater

Örebro länsteater

Bilden överst: Flygbild Niklas Hoflin/foto Roger Stenberg

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.