Koreografen Lenka Vagnerová gör en Odysseus som är både en antik kung och en modern människa i Norrdans senaste föreställning – nu på turné i Sverige. Odysseus – kungen av antikens Ithaka som i irrfärder över Medelhavet försöker ta sig hem. Eller. Odysseus –  en modern människa som med mod, intelligens och sårbarhet lyckas förflytta sina personliga gränser. Norrdans föreställning beskriver båda.

Koreografen Lenka Vagnerová har tidigare arbetat med Norrdans i föreställningarna  Dark Horse och Juhani. Den här gången tar hon sig an den mest kända historien om en hjälte i de grekiska myterna, ODYSSEUS, och hans långa resa hem. Lenka Vagnerová valde att arbeta med Odyssues då hjälten som funktion intresserar henne.

– Hjälten är tidlös och viktig för våra barn. Odysseus är intressant eftersom han inte bara är stark. Det är andra personlighetsdrag som gör att han tar sig fram på sin resa. Han är nyfiken, klurig och även sårbar.

En av Lenkas egna hjältar är den tidigare tjeckiske presidenten Václav Havel och hans arbete kring mänskliga rättigheter och demokrati. Och Dalai Lama.

– Det handlar om den mentala attityden. Människor som kan jobba med sina svagheter och se vad som är viktigt i livet och världen, säger Lenka.

Norrdans, Odysseus, foto Bengt Wanselius_

Och det är bland annat det som hon vill skildra i föreställningen. Odyssén skrevs av Homeros ca 700 år före vår tidräkning och beskriver kung Odysseus resa hem till Ithaka efter att Trojanska kriget är slut. Resan över Medelhavet är lång och fylld av utmaningar. Utmaningar och hinder som ofta orsakas av Odysseus själv, eller av hans mannar, där frestelser och lojalitet ständigt sätts på prov.

– Kopplingen till idag är stark. Vi orsakar ibland våra egna problem med exempelvis vårt ego och stolthet. Vi kanske måste konfrontera våra begär, vår besatthet och rädsla för att komma vidare i vår utveckling och inse vad som är viktigt i livet, säger Lenka Vagnerová.

Precis som Odysseus. För honom är insikten om kärleken till hustrun Penelope och deras son det som driver honom vidare på resan hem. Resan där sluga cykloper och trollkvinnan Kirke fördröjer hemfärden. Och där nyfikenheten tar över så att väskan med onda vindar öppnas.

– Att arbeta med Odysseus var en magisk, vacker och kraftfull resa. Jag är tacksam för entusiasmen och det hårda arbetet hela teamet lagt ner, det var fantastiskt. Och vi hade kul. säger Lenka.

Föreställningen hade premiär den 10 mars 2018 på Härnösands Teater. Odysseus turnerar i Sverige under våren, orter kvar att få besök av Odysseus under våren är 5/4 Nacka, Dieselverkstaden 10/4 Kalix, Folkets Hus 12/4 Piteå, Christinasalen 16/4 Kiruna, Folkets Hus 18/4 Haparanda, Folkets Hus 23/4 Sundsvall, Tonhallen.

Läs mer om Odysseus

Läs mer om Norrdans

Bilden överst: Odysseus, foto Bengt Wanselius

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.