Lena Bjurström är ny i styrelsen för Länsteatrarna i Sverige. Lena har varit ledamot i styrelsen för Regionteater Väst AB sedan 2015. Vi bad henne skriva några rader om sig själv!

-I en tid av segregation och utanförskap behövs motkrafter genom en medveten och engagerad kulturpolitik, säger Lena. Det behövs långsiktiga och stabila resurser till kulturen.

”Jag heter Lena Bjurström, och är född och uppvuxen i det vackra landskapet Bohuslän. Bor numera i Kungälv tillsammans med min man och vår hund. ”Svansbarnet” ser till att det blir många härliga promenader i Kungälv eller på Tjörn, där vi tillbringar mycket av vår tid. Förutom kultur och konst så har jag ett stort naturintresse, badar mycket, nästan året om. Finns tid och möjlighet så sitter jag gärna på läktaren och kollar på handbollsmatcher. Och som den bohuslänska jag är så är det mycket fisk och skaldjur på menyn. Det är närodlat och närfångat som gäller.

När jag fick frågan om jag ville var med i styrelsen för Länsteatrarna i Sverige så var det inte svårt att bestämma sig. En viktig organisation för scenkonsten där vi tillsamman jobbar för att ytterligare stärka varandra och sprida kunskap om vad landets läns-/regionteatrar bidrar med för hela Sverige. Kulturlivet ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Ett rikt kulturliv är ett tecken på en bra livsmiljö och har en väsentlig betydelse för regional attraktionskraft.

Jag har varit politiskt engagerad med huvudsaklig inriktning på kultur samt hälso- och sjukvård. Jag är ledamot i styrelsen för Regionteater Väst AB sedan 2015. Under föregående mandatperiod  fick jag även förtroendet att vara ordförande. Är benägen att påstå att uppdraget i teaterstyrelsen är det mest givande, intressanta och finaste jag haft.

Det är en ynnest att på nära håll få följa jobbet på en regionteater, den kreativitet och skaparlust som finns. Det är många yrkeskategorier som är inblandade och alla är fantastiska inom sitt gebit.

Regionteater Västs uppdrag är ju grannlaga. Vi skall skapa teater och dans för barn och unga i hela Västra götalandsregionen. Det är 49 kommuner och väldigt många människor.

Lena Bjurström. Foto: privat.

Barn- och ungdomsteater är så himla roligt att få ta del av tillsammans med den unga publiken. Reaktionerna är omedelbara. Det är många stora frågor som man tar upp i de olika föreställningarna. Inte alltid enkla att prata om men med upplägget med våra teaterpedagoger som vänder sig till personalen på skolorna så funkar det väldigt bra.

Förutom Regionteater Västs styrelse så är jag också ersättare i styrelsen för Folkteatern, en fantastisk teater i hjärtat av Göteborg. Där jobbar vi med andra målgrupper.

Ekonomi är ju en stor fråga inom kultur- och teatervärlden och det är den långsiktiga finansieringen som är så viktig för att man skall få arbetsro och framtidstro. Där finns mycket att jobba vidare med.

I en globaliserad värld är interkulturell kunskap och kompetens viktigare än någonsin. I en tid av segregation och utanförskap behövs motkrafter genom en medveten och engagerad kulturpolitik. Det behövs långsiktiga och stabila resurser till kulturen.”

Lena Bjurström, november 2023

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.