Alexander Överg är ny  teaterchef på Norrbottensteatern sedan i höstas. Vi blev nyfikna hur det är på det nya jobbet så vi bad honom skriva några rader!

”Hej, jag heter Alexander och är 49 år. Jag är från Skåne och är ny chef på Norrbottensteatern.

Innan jag kom hit så har jag jobbat jättemycket som frilansande teaterregissör på massor av teatrar i nästan hela landet. Jag har bland annat jobbat i Malmö, Göteborg, Örebro, Stockholm, Gävle, Uppsala och Helsingborg.

Jag tycker mycket om musik. På senare tid har jag också jobbat som kompositör och tillsammans med min kompanjon Erik Norberg skrivit 5 musikaler.

Jag älskar de stora berättelserna. Stora episka sagor som sträcker sig över sekel.

Jag har nästan aldrig varit norr om Gävle. Jag tycker det är kallt här uppe. Nu ska jag vara här i flera år. Min pappa var kommunist. Vi bråkade mycket. Han lärde mig att vara rättvis. Att det är viktigt att även de som inte har förmågan att roffa åt sig också ska få äta sig mätta. Nu är min pappa död. Jag hann inte bråka klart med honom. Tänker att jag ska ringa honom ibland. Men det går ju inte. Jag kommer fortfarande ihåg hans telefonnummer fast det var 17 år sen han dog. 042125615.
Av vad jag förstår, så har Norrbotten en historia av att vara den rödaste i landet. Kanske inte längre. Men innan. På 1900-talet. Jag kommer att under min tid i norr försöka undersöka det röda Norrlandet. Fördjupa mig i Norrbottens stora berättelser. Liksom Colin Nutley i sina filmer undersöker Sverige ur en främlings perspektiv vill jag som en sörlänning undersöka Norrlandet. Det röda Norrlandet. Kanske är det ett sätt att fortsätta bråka med farsan. Jag saknar honom.”

Alexander Öberg
Teaterchef Norrbottensteatern

 Norrbottensteatern är en av 23 teatrar/institutioner som deltar i Harold Pinters Presskonferensen i samband med Folk och Kultur den 10 februari. Varför vill ni att vara med?

”–  Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att demokrati inte är en självklarhet. Den måste ständigt försvaras mot dem som vill utnyttja den i sina egna syften. Dessa människor är inte alltid så trevliga.”

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.