Västmanlands Teater lyfter Omsorgen upp på teaterscenen Omsorgen på Västmanlands Teater är en monolog som handlar om samhällets skyddsmurar och ett välfärdssystem som vi alltför ofta tar för givet. Manusförfattare och regissör är Anna Pettersson, även aktuell på Örebro Teater med föreställningen Kung Lear.

Omsorgen är en poetisk betraktelse av samhällets skyddsmurar och välfärdssystem och bjuder på verklighetsinsikter, humor och sång. Föreställningen tar upp viktiga frågor om välfärd och omsorg, till exempel det faktum att omsorgspersonal går på knäna och behöver resurser, men istället får applåder som tack för deras hårda arbete under pandemin. Manusförfattare och regissör är Strindbergs Intima Teaters konstnärliga ledare Anna Pettersson.

Anna Pettersson, dramatiker, regissör och teaterchef för Strindbergs Intima Teater (Sthlm)

– Det är ett slags idédrama, berättar säger Anna Pettersson.

– Under pandemin har vi alla förstått vad det innebär att vi lider brist på omsorg, att människor faktiskt har dött därför att de inte fått tillgång till sjukvård i tid. Pjäsen är poetiskt berättad för att skildra något som annars lätt blir alldagligt eller administrativt. Föreställningen förhöjer på så vis det realistiska och vardagliga och gör det till konst.

”Sjukhusmiljön består av det som vi alla längtar efter: nybäddade sängar, omhändertagande, omvårdnad och ro. Det som vi inte prioriterar i vardagen men som vi plötsligt är i akut behov av. Det är därför vi måste göra miljön här så steril och tråkig och ogästvänlig som möjligt. Annars skulle ingen vilja åka hem.” – Utdrag ur föreställningen Omsorgen.

Västmanlands Teater, Bodil Malmberg i Omsorgen, foto teatern

Bodil Malmberg förkroppsligar omsorgen på scenen och hyllas av lokaltidningen VLT:s recensent Erik Jersenius: ”Omsorgen är också författad med Västmanlands Teaters Bodil Malmberg i åtanke. Vem har annars förmågan att så kroppsligt åskådliggöra den abstraktion, det fenomen och mänskliga värde som vi alla så väl känner igen, men inte riktigt kan sätta ord på?

Premiären hölls fredagen 22 oktober på Västmanlands Teater och föreställningen varvar under oktober och november speltillfällen i Västerås med en turné genom Västmanlands övriga 9 kommuner. Läs mer här.

Text från Västmanlands teater.

Aktuell med Kung Lear på Örebro Teater
Anna Pettersson är även aktuell på Örebro Teater med föreställningen Kung Lear. Kung Lear sätts upp på Örebro Teaters nya experimentscen Studion och i rollen som Kung Lear ser vi Hanna Lekander. Den sista föreställningen för höstsäsongen ägde rum den 6 november. Men föreställningen kommer tillbaka för en ny spelperiod i mars. Kung Lear är här ett undersökande formexperiment med film, ljud och gestaltning som utlovar att vi kommer få reda på vad berättelsen om Kung Lear egentligen handlar om. Läs mer här.

Örebro Teater, Hanna Lekander i Kung Lear, foto Kicki Nilsson/ICON

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.