Västerbottensteatern har fått i uppdrag av Skellefteå kommun att starta Nordiskt Berättarcentrum, ett resultat av många års utvecklingsarbete. Glädjen är stor på teatern! 

Etableringen av Nordiskt Berättarcentrum är ett resultat av många års utvecklingsarbete och samverkan mellan olika kulturaktörer, berättar Fransesca Quartey, vd och konstnärlig ledare på Västerbottensteatern.

– Det känns fantastiskt att kommunstyrelsen delar vår övertygelse om att Skellefteå är den rätta platsen för nordens första berättarcentrum. Västerbottensteaterns långvariga engagemang i berättarkonsten, som genom åren kommit till uttryck genom uppmärksammade föreställningar, den årliga Berättarfestivalen och stipendiet Berättarkraft, får nu ny luft under vingarna. Att vi även får regionalt och statligt stöd för att starta ett nordiskt berättarcentrum här i Skellefteå betyder mycket.

Berättarfestivalens sista dag våren 2017 med Dialektduell, foto Patrick Degerman

 

Totalt omfattar det ekonomiska stödet 2,1 miljoner kronor under det första verksamhetsåret. Skellefteå kommun bidrar med 1,2 miljoner kronor, Statens Kulturråd med 400 000 kronor och Region Västerbotten med 500 000 kronor.

Beskedet kommer lagom till Berättarfestivalens tioårsjubileum som genomförs 9-15 april 2018 i Skellefteå. Nu blir alltså det nyetablerade Nordiskt Berättarcentrum som står som arrangör för festivalen.

Berättarfestivalen är ett samverkansprojekt mellan olika aktörer som vill ta vara på den starka berättartraditionen i regionen och utveckla berättandets roll i Berättarnas stad Skellefteå och Västerbotten. Initiativtagare till festivalen var Kultur Skellefteå, Skellefteå museum och Västerbottensteatern. Västerbottens museum kom också snart in som medarrangör. Den första festivalen genomfördes 2009.

Läs mer om Nordiskt Berättarcentrum här 

Läs mer om berättarfestivalen här 

Västerbottensteatern

Bilden överst:  Fransesca Quartey, vd och konstnärlig ledare på Västerbottensteatern på Berättarfestivalen våren 2017, foto Patrick Degerman

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.