ung scen/öst är en av Sveriges ledande scener inom scenkonst för barn och unga och  producerar 4-5 egna uppsättningar per år, oftast helt nyskrivna pjäser. I pandemitider har teatern varit snabb att anpassa sig till de digitala formaten. Den 12 april var det premiär för scenkonstfilmen Kosmoskänslan och hörspelet Atlas över Fläsklösen. Vi ställde några frågor till Veronika Baumgardt, marknad- och kommunikationsansvarig på ung scen/öst och till regissörerna Linda Forsell och Olof Runsten!

De konstnärliga val som gjordes längs vägen fokuserade på att det skulle bli egna format och inte bara ”vi har spelat in en föreställning”, säger Veronika Baumgardt.

– Det kan tyckas onödigt envist, men var en viktig del i arbetet, att se det som ett ljudverk och som en scenkonstfilm och inte som en kompensation för något – att vi inte kunde spela för publik – utan som kunde stå för sig själv.

ung scen/öst, Kosmoskänslan, foto Ian Moström

Scenkonstfilmen Kosmoskänslan i regi av Linda Forsell för årskurs 1-2 är en berättelse om att möta sig själv, och söka svar på livets stora frågor. Vilka är vi? Var kommer vi ifrån? Vad är meningen med allt? Beda har precis fått veta att människor består till nittiotre procent av stjärnstoft. Tanken känns svindlande! Som en explosion inuti! Plötsligt är det som om Beda kan känna precis hur hela universum hänger ihop! Men så försvinner känslan. Allt blir tomt och tyst. Bedas vän Alexia märker att Beda är ledsen och frågar vad som är fel. När Beda berättar om känslan, som nu är borta, får Alexia en idé. De två ska resa ut i rymden tillsammans och hitta Kosmoskänslan. Läs mer här.

ung scen/öst, Atlas över Fläsklösen, foto Klara G

Atlas över Fläsklösen är ett hörspel för årskurs 3-4 där verklighet blir fantasi och fantasin verklig. Det är en berättelse om att söka efter sin plats i världen, finna sin inre äventyrare, och våga kasta sig ut i det okända. På den mycket lilla ön Fläsklösen sitter Kalle-Stina ensam och drömmer sig bort. Med en radio som samtalspartner fantiserar hen sig bort… Ett ljudverk med text av My Roman Fagerlind, i regi av Olof Runsten. Läs mer här.

Både Kosmoskänslan och Atlas över Fläsklösen hade premiär den 12 april och går att boka via ung scen/östs hemsida

– Skolorna kan välja att ta del av verken antingen via individuella lärplattor eller liknande, med hörlurar, men det förstås går bra att lyssna och titta gemensamt via stor skärm och högtalare, berättar Veronika Baumgardt, marknad- och kommunikationsansvarig på ung scen/öst, och fortsätter:

– Det finns också möjlighet för skolorna att använda sig av pedagogiskt material i form av lärarhandledningar och språkstöd, t.ex. för att underlätta för samtal om vad de sett och hört.

Vi passade på att ställa några frågor till regissörerna Linda Forsell och Olof Runsten!

Linda Forsell

Linda Forsell, foto teatern

Hej Linda Forsell, du har skrivit och regisserat scenkonstfilmen Kosmoskänslan. Vad är det för känsla som du skildrar och kallar kosmoskänslan?
Vi försöker skildra den svindlande känslan man kan känna när man exempelvis ser på en stjärnhimmel eller ställs inför en existentiell fråga. När man känner sig liten och oändlig på samma gång och för en sekund känner hur universum hänger ihop, att man är ett med världsalltet. En känsla som vissa upplever som skrämmande och andra som magisk.

Vad är bakgrunden till att du ville göra just en film om att resa ut i rymden?
Jag gick tillbaka till vad jag själv funderade på när jag gick i lågstadiet och mindes att jag hade stora existentiella tankar, som exempelvis: Vad kommer vi ifrån? Varför är vi här? Vad är meningen med allt? Ganska mörka tankar som ibland kunde skapa tomhetskänslor eftersom jag inte hade eller fick något svar. Just dessa frågor kopplas ofta ihop med rymden eller världsalltet. Det är där många forskare söker svaret på dessa frågor. Jag ville skapa ett verk som både skildrar en yttre och en inre rymd och då fick jag idén till att arbete med overheadapparater och skapa liquidlight art för att skapa en fantasifull rymdvärld.

ung scen/öst, Kosmoskänslan, foto Ian Moström

Kommer barnen att lära sig om rymden på kuppen?
Ja, barnen kommer att få ledtrådar till frågor om både den inre och ytter rymden. Vi använder rymdfenomen som; stjärnor, svarta hål, nebulosor, händelsehorisonter som metaforer för att beskriva karaktärernas känslor. De barn som är intresserade av fakta om rymden, vilket många är i lågstadieåldern, kommer få mycket inspiration.

Kosmoskänslan är en film – fördrar du att barnen tittar på den som om de skulle titta på teater, alltså tillsammans?
Jag tror att det funkar fint för barnen kan titta både tillsammans och enskilt. Men med tanke på att handlingen främst utspelar sig i det inre och att ljuddesignen är så viktig för upplevelsen så tror jag att det är att föredra att man tittar själv och använder bra hörlurar.

——————

Olof Runsten, foto teatern

Hej Olof Runsten, du har regisserat hörspelet Atlas över Fläsklösen. Får vi börja med att fråga om den fantastiska titeln: Vad är Fläsklösen?
– Fläsklösen är en mycket liten kobbe i Östergötland där den historiska personen Kalle-Stina bodde. Namnet på ön lär ha kommit från att den var för liten för att ha en gris på. Denna mycket lilla plats är utgångspunkten för Kalle-Stinas äventyr.

Kan du berätta lite om idén bakom Atlas över Fläsklösen? Vad inspirerade dig/er?
-Atlas över Fläsklösen tog sin utgångspunkt i min fascination för öar. Att bläddra genom atlasen eller trycka sig fram på Google Maps och se dessa ensamma platser omgivna av vatten. Jag ville utifrån ön som plats undersöka teman som ensamhet och att drömma sig bort. Att längta bort är en erfarenhet som jag minns starkt från just tiden i mellanstadiet och hur det var att växa upp i på landsbygden i södra Norrlands fjälltrakter. Mina storasyskon flyttade och jag blev kvar på den ö som vilken by som helst ibland kan vara. Världen vecklade ut sig i den åldern och jag insåg att livet även pågick på andra platser.

– Idén till föreställningen blev konkret när jag och My Roman Fagerlind läste Judith Schalanskys egensinniga kartbok Atlas över avlägsna öar. Den beskriver öar som en perfekt projektionsyta för våra fantasier, öar är både paradis och fängelser och det tycks finnas en ö för varje humör. I researchen av öar hittade vi en mycket mindre avlägsen ö men likväl så fascinerande. Ön Fläsklösen i Östergötland och historierna om Kalle-Stina fick allt att falla på plats. Kalle-Stina ensam på ön, radiobruset och drömmarna om avlägsna fantastiska platser

ung scen öst, Atlas över Fläsklösen, foto Klara G

Vad vill du att barnen tar med sig efter de har upplevt Atlas över Fläsklösen?
– Egna bilder och funderingar! Något som både är allvarligt och sorgligt men samtidigt fantastiskt och lekfullt. Att de inspireras till egna fantasier.

Läs gärna en artikel om Paula McManus, konstnärlig ledare för ung scen/öst här.

Läs mer på ung scen/östs hemsida här.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.