Paula McManus har haft fullt upp sedan hon efterträdde AnnaLina Hertzberg som konstnärlig ledare för ung scen/öst i december. Efter en del ”omtänk” under våren har ung scen/öst haft två premiärer i april och planerar nu inför firandet av teaterns 20-årsjubileum under 2021. Paula beskriver själv sitt nya uppdrag som att komma hem.

– Jag har jobbat med teater för unga i många år och får nu äntligen chansen att vara med och skapa en verksamhet från grunden, säger Paula McManus.

– Under årens lopp har jag samlat på mig en massa erfarenheter – både bra och dåliga. Jag känner mig därför redo att fortsätta göra spännande scenkonst i sann ung scen/öst-anda och leverera magisk scenkonst för alla barn och unga i Östergötland!

Paula McManus är dramatiker, regissör och skådespelare och sedan december förra året ny konstnärlig ledare på ung scen/öst. Hon har en gedigen bakgrund inom teater, film och tv. Förutom medverkan i flera filmer och tv-program, såsom programledaruppdrag för Bullen, har hon bl.a. skrivit pjäser för Dalateatern, Estrad Norr och Teater Västmanland. Hon har också regisserat improvisationsföreställningen Psykakuten på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm samt skrivit och regisserat radiodramat Lärarna och radioprogrammet Anna Blomberg i P4. Paula har tidigare skapat flera föreställningar både för Östgötateatern och ung scen/öst, där hon senast under hösten regisserade klassrumsföreställningen Orka mera – orientera.

De första månaderna som ny chef har inte varit någon mjukstart. Mellan jul och nyår togs beslutet att helt ställa om till att göra digitala produktioner i stället för de planerade föreställningarna. Det blev en del inställt, lite framflyttat och en hel del omtänk.

– Varje dag tänkte vi att “jahapp det var det det”, berättar Paula. – Men på något sätt, tack vare allas slit och flexibilitet, så står vi här med två rykande färska digitala produktioner som nu skickas ut till skolor i hela Östergötland.

Kosmoskänslan är en scenkonstfilm om existentiella frågor om livets mening, om häret och nuet och varför och därför och hur blev det såhär? Atlas över Fläsklösen är ett hörspel där vi får följa med på äventyr både på hav och land med frågan om hur man egentligen hittar sin plats här i världen?

ung scen/öst, Kosmoskänslan, foto Ian Moström

Paula rusar vidare och har nu satt teaterns skådespelare i arbete med skrivkursen ”Bara Börja”, samtidigt som planerna på en ny scen i det nyrenoverade teaterhuset börjar ta form.

– Vi har ett ganska stort skyltfönster som vi såklart vill använda som scen, förklarar Paula. – Där kan det spelas upp korta pjäser, installationer eller ljudverk. Drömmen vore att det blev en plats man ville besöka varje jul för att se ett sprakande julskyltfönster. ”Vad har de hittat på i år?” ska vara frågan på stan.

Invigningen av den nya miniscenen är en av de presenter som teatern planerar för sin publik, som del av sitt 20-årsjubileum under 2021. En annan del av firandet är en serie samtal för olika målgrupper. Först ut är webinariet ”Mötet med ung publik: Magi eller haveri?” där en erfaren panel ska samtala kring allt som kan hända i publikmötet.

Mitt i alla här och nu görs planer för kommande spelår och alla tänkbara scenarion som kan vara verklighet då. Oavsett vilka restriktioner och riskanalyser som är vardag då är Paula hoppfull:

– Tänk er, fast man håller i och håller ut så sipprar det fram lite scenkonst ändå!

Text: Veronika Baumgardt, ung scen/öst

Läs gärna mer om verksamheten på ung scen /öst våren 2021 här.

Läs mer om ung scen/öst här.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.