Paula McManus har haft fullt upp sedan hon efterträdde AnnaLina Hertzberg som konstnärlig ledare för ung scen/öst i december. Efter en del ”omtänk” under våren har ung scen/öst haft två premiärer i april och planerar nu inför firandet av teaterns 20-årsjubileum under 2021. Paula beskriver själv sitt nya uppdrag som att komma hem.
– Jag har jobbat med teater för unga i många år och får nu äntligen chansen att vara med och skapa en verksamhet från grunden, säger Paula McManus.
– Under årens lopp har jag samlat på mig en massa erfarenheter – både bra och dåliga. Jag känner mig därför redo att fortsätta göra spännande scenkonst i sann ung scen/öst-anda och leverera magisk scenkonst för alla barn och unga i Östergötland!
Paula McManus är dramatiker, regissör och skådespelare och sedan december förra året ny konstnärlig ledare på ung scen/öst. Hon har en gedigen bakgrund inom teater, film och tv. Förutom medverkan i flera filmer och tv-program, såsom programledaruppdrag för Bullen, har hon bl.a. skrivit pjäser för Dalateatern, Estrad Norr och Teater Västmanland. Hon har också regisserat improvisationsföreställningen Psykakuten på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm samt skrivit och regisserat radiodramat Lärarna och radioprogrammet Anna Blomberg i P4. Paula har tidigare skapat flera föreställningar både för Östgötateatern och ung scen/öst, där hon senast under hösten regisserade klassrumsföreställningen Orka mera – orientera.
De första månaderna som ny chef har inte varit någon mjukstart. Mellan jul och nyår togs beslutet att helt ställa om till att göra digitala produktioner i stället för de planerade föreställningarna. Det blev en del inställt, lite framflyttat och en hel del omtänk.
– Varje dag tänkte vi att “jahapp det var det det”, berättar Paula. – Men på något sätt, tack vare allas slit och flexibilitet, så står vi här med två rykande färska digitala produktioner som nu skickas ut till skolor i hela Östergötland.
Kosmoskänslan är en scenkonstfilm om existentiella frågor om livets mening, om häret och nuet och varför och därför och hur blev det såhär? Atlas över Fläsklösen är ett hörspel där vi får följa med på äventyr både på hav och land med frågan om hur man egentligen hittar sin plats här i världen?
Paula rusar vidare och har nu satt teaterns skådespelare i arbete med skrivkursen ”Bara Börja”, samtidigt som planerna på en ny scen i det nyrenoverade teaterhuset börjar ta form.
– Vi har ett ganska stort skyltfönster som vi såklart vill använda som scen, förklarar Paula. – Där kan det spelas upp korta pjäser, installationer eller ljudverk. Drömmen vore att det blev en plats man ville besöka varje jul för att se ett sprakande julskyltfönster. ”Vad har de hittat på i år?” ska vara frågan på stan.
Invigningen av den nya miniscenen är en av de presenter som teatern planerar för sin publik, som del av sitt 20-årsjubileum under 2021. En annan del av firandet är en serie samtal för olika målgrupper. Först ut är webinariet ”Mötet med ung publik: Magi eller haveri?” där en erfaren panel ska samtala kring allt som kan hända i publikmötet.
Mitt i alla här och nu görs planer för kommande spelår och alla tänkbara scenarion som kan vara verklighet då. Oavsett vilka restriktioner och riskanalyser som är vardag då är Paula hoppfull:
– Tänk er, fast man håller i och håller ut så sipprar det fram lite scenkonst ändå!
Text: Veronika Baumgardt, ung scen/öst
Läs gärna mer om verksamheten på ung scen /öst våren 2021 här.
Läs mer om ung scen/öst här.
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.
Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.
Varmt välkommen!