Sista helgen i mars anordnades den regionala scenkonstfestivalen LÄNK i Skellefteå. Norrbottensteaterns unga scen, Ung scen norr, var medarrangör och deltog tillsammans med tre teatergrupper från Norrbotten.

LÄNK är världens bästa projekt, säger Mervi Jaako, dramapedagog på Ung scen norr.

LÄNK är ett scenkonstprojekt för skolor och amatörteatergrupper för unga, som anordnas av regionteatrarna och Riksteatern vartannat år. Under ett år arbetar teatergrupperna med nyskriven dramatik som beställts av Riksteatern, därefter framförs pjäserna på regionala scenkonstfestivaler.

− LÄNK är världens bästa projekt utifrån så många olika aspekter. Unga får skapa scenkonst utan att det kostar. De möts på en regional festival där alla spelar sina produktioner. De får hänga med varandra, får fortbildning genom workshops och professionell feedback. De knyter nya kontakter, även till studenter på Teaterhögskolan i Luleå som hållit i workshops, och till de regionala scenkonstinstitutionerna. LÄNK ger varje utövare så mycket att ta med sig in i framtiden som människa och konstutövare, säger Mervi Jaako, dramapedagog på Ung scen norr.

I år hade drygt 100 personer från olika teatergrupper kommit till LÄNK i Skellefteå. Tre teatergrupper deltog från Norrbotten; Pajala Kulturskola, Kiruna kulturskola och Kulturgymnasiet i Luleå. De framförde pjäserna Att dela en kaka av Christoffer Mellgren och Manhattanprojektet, av Rasmus Lindberg.

− Det är ett rafflande drömspel som handlar om en tjej som drömmer att hon är en detektiv på 40-talet i New York. Samtidigt hör hon hur hennes föräldrar grälar ute i köket och försöker vakna för att förhindra ”kriget hemma”, säger Rasmus om Manhattanprojektet.

Både Mervi Jaako och Maja Alasalmi, producent på Ung scen norr, var på plats i Skellefteå och stämningen var fantastisk, berättar Mervi.

− Det finns så mycket kärlek i en LÄNK-publik. Alla som sitter i publiken har stått på scen och känt nerverna pirra under huden innan en premiär. Att då få kliva ut på en scen och känna att publiken är med, skrattar, gråter och hyllar en med stående ovationer är ett fantastiskt erkännande för hela projektet, egentligen.

Mervi Jaako, dramapedagog och Maja Alasalmi. producent. Foto Magnus Stenberg.

Vad var det bästa med festivalen?
− Det var utan tvekan att få se resultatet av alla gruppers slit! Jag tar av mig hatten och bockar å det ödmjukaste för det enorma arbete som lagts ner och som äntligen fick spelas upp på festivalen, säger Mervi.

Text: Andrea Thür
Foto: Maja Alasalmi

Läs mer om Ung scen norr här.

Bilden överst: LÄNK. Foto Maja Alasalmi.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.