Sista helgen i mars anordnades den regionala scenkonstfestivalen LÄNK i Skellefteå. Norrbottensteaterns unga scen, Ung scen norr, var medarrangör och deltog tillsammans med tre teatergrupper från Norrbotten.

LÄNK är världens bästa projekt, säger Mervi Jaako, dramapedagog på Ung scen norr.

LÄNK är ett scenkonstprojekt för skolor och amatörteatergrupper för unga, som anordnas av regionteatrarna och Riksteatern vartannat år. Under ett år arbetar teatergrupperna med nyskriven dramatik som beställts av Riksteatern, därefter framförs pjäserna på regionala scenkonstfestivaler.

− LÄNK är världens bästa projekt utifrån så många olika aspekter. Unga får skapa scenkonst utan att det kostar. De möts på en regional festival där alla spelar sina produktioner. De får hänga med varandra, får fortbildning genom workshops och professionell feedback. De knyter nya kontakter, även till studenter på Teaterhögskolan i Luleå som hållit i workshops, och till de regionala scenkonstinstitutionerna. LÄNK ger varje utövare så mycket att ta med sig in i framtiden som människa och konstutövare, säger Mervi Jaako, dramapedagog på Ung scen norr.

I år hade drygt 100 personer från olika teatergrupper kommit till LÄNK i Skellefteå. Tre teatergrupper deltog från Norrbotten; Pajala Kulturskola, Kiruna kulturskola och Kulturgymnasiet i Luleå. De framförde pjäserna Att dela en kaka av Christoffer Mellgren och Manhattanprojektet, av Rasmus Lindberg.

− Det är ett rafflande drömspel som handlar om en tjej som drömmer att hon är en detektiv på 40-talet i New York. Samtidigt hör hon hur hennes föräldrar grälar ute i köket och försöker vakna för att förhindra ”kriget hemma”, säger Rasmus om Manhattanprojektet.

Både Mervi Jaako och Maja Alasalmi, producent på Ung scen norr, var på plats i Skellefteå och stämningen var fantastisk, berättar Mervi.

− Det finns så mycket kärlek i en LÄNK-publik. Alla som sitter i publiken har stått på scen och känt nerverna pirra under huden innan en premiär. Att då få kliva ut på en scen och känna att publiken är med, skrattar, gråter och hyllar en med stående ovationer är ett fantastiskt erkännande för hela projektet, egentligen.

Mervi Jaako, dramapedagog och Maja Alasalmi. producent. Foto Magnus Stenberg.

Vad var det bästa med festivalen?
− Det var utan tvekan att få se resultatet av alla gruppers slit! Jag tar av mig hatten och bockar å det ödmjukaste för det enorma arbete som lagts ner och som äntligen fick spelas upp på festivalen, säger Mervi.

Text: Andrea Thür
Foto: Maja Alasalmi

Läs mer om Ung scen norr här.

Bilden överst: LÄNK. Foto Maja Alasalmi.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.