Sista helgen i mars anordnades den regionala scenkonstfestivalen LÄNK i Skellefteå. Norrbottensteaterns unga scen, Ung scen norr, var medarrangör och deltog tillsammans med tre teatergrupper från Norrbotten.

LÄNK är världens bästa projekt, säger Mervi Jaako, dramapedagog på Ung scen norr.

LÄNK är ett scenkonstprojekt för skolor och amatörteatergrupper för unga, som anordnas av regionteatrarna och Riksteatern vartannat år. Under ett år arbetar teatergrupperna med nyskriven dramatik som beställts av Riksteatern, därefter framförs pjäserna på regionala scenkonstfestivaler.

− LÄNK är världens bästa projekt utifrån så många olika aspekter. Unga får skapa scenkonst utan att det kostar. De möts på en regional festival där alla spelar sina produktioner. De får hänga med varandra, får fortbildning genom workshops och professionell feedback. De knyter nya kontakter, även till studenter på Teaterhögskolan i Luleå som hållit i workshops, och till de regionala scenkonstinstitutionerna. LÄNK ger varje utövare så mycket att ta med sig in i framtiden som människa och konstutövare, säger Mervi Jaako, dramapedagog på Ung scen norr.

I år hade drygt 100 personer från olika teatergrupper kommit till LÄNK i Skellefteå. Tre teatergrupper deltog från Norrbotten; Pajala Kulturskola, Kiruna kulturskola och Kulturgymnasiet i Luleå. De framförde pjäserna Att dela en kaka av Christoffer Mellgren och Manhattanprojektet, av Rasmus Lindberg.

− Det är ett rafflande drömspel som handlar om en tjej som drömmer att hon är en detektiv på 40-talet i New York. Samtidigt hör hon hur hennes föräldrar grälar ute i köket och försöker vakna för att förhindra ”kriget hemma”, säger Rasmus om Manhattanprojektet.

Både Mervi Jaako och Maja Alasalmi, producent på Ung scen norr, var på plats i Skellefteå och stämningen var fantastisk, berättar Mervi.

− Det finns så mycket kärlek i en LÄNK-publik. Alla som sitter i publiken har stått på scen och känt nerverna pirra under huden innan en premiär. Att då få kliva ut på en scen och känna att publiken är med, skrattar, gråter och hyllar en med stående ovationer är ett fantastiskt erkännande för hela projektet, egentligen.

Mervi Jaako, dramapedagog och Maja Alasalmi. producent. Foto Magnus Stenberg.

Vad var det bästa med festivalen?
− Det var utan tvekan att få se resultatet av alla gruppers slit! Jag tar av mig hatten och bockar å det ödmjukaste för det enorma arbete som lagts ner och som äntligen fick spelas upp på festivalen, säger Mervi.

Text: Andrea Thür
Foto: Maja Alasalmi

Läs mer om Ung scen norr här.

Bilden överst: LÄNK. Foto Maja Alasalmi.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.