Genom ett samarbete med P4 Västernorrland har Teater Västernorrland hittat ett sätt att nå publiken med garanterat smittfri kultur två dagar i veckan från slutet av mars och under april. Konceptet är ett slags jourhavande skådespelare som serverar texter, dramatik eller poesi efter lyssnarnas behov. Vi undrade hur det har gått och kontaktade teaterchef Kristoffer Berglund!

Kristoffer Berglund, teaterchef, foto teatern

Hej Kristoffer! Vi har hört att ni har producerat smittfri kultur i etern i ett samarbete med P4 Västernorrland. Hur har det gått?
​- Ganska snabbt när vi förstod att vårens repertoar antagligen inte var möjlig att spela så kom idén att hitta samverkan med någon som redan kunde det här med att nå ut digitalt till en stor publik. Vi tog ett möte med P4 Västernorrland och hittade snabbt ett format där vi kunde använda vår kompetens som skådespelare och deras format med live och publik delaktighet. Responsen har varit superfin och flera länsbor har antagligen tagit mer del av Teater Västernorrland denna vår än någonsin tidigare.

Vad har lyssnarna haft för behov – finns det en trend? Vad har varit mest efterfrågat?
​- Mycket nostalgi skulle jag säga. Allt från Hasse och Tage till Edith Södergran, revyer och lokala författare.

Har du något särskilt kul eller fint exempel?
​- Helt klart måste jag nämna Indiana Jones-fantasten från Ramvik i Härnösand som önskade en dramatisk scen ur Jakten på den försvunna skatten. Skådespelarna gjorde en fantastisk tolkning och förärades av den lyriske lyssnaren med fem starka ”Bravissimo”.

Är radiosändningarna något som ni vill fortsätta med?
​- Både vi på teatern och radion har varit tydliga med viljan att fortsätta samarbetet på något sätt, men nu känns det som att det är dags att backa tillbaka och blicka mer långsiktigt framåt kring hur vår samverkan kan se ut. Vi har i alla fall massor av idéer!

Läs mer på Teater Västernorrlands hemsida här.

Bilden överst: Teaterchef Kristoffer Berglund  och skådespelaren Ellen Hennig Öhrström i studion hos P4 Västernorrland. Foto Lia Jacobi.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.