Genom ett samarbete med P4 Västernorrland har Teater Västernorrland hittat ett sätt att nå publiken med garanterat smittfri kultur två dagar i veckan från slutet av mars och under april. Konceptet är ett slags jourhavande skådespelare som serverar texter, dramatik eller poesi efter lyssnarnas behov. Vi undrade hur det har gått och kontaktade teaterchef Kristoffer Berglund!

Kristoffer Berglund, teaterchef, foto teatern

Hej Kristoffer! Vi har hört att ni har producerat smittfri kultur i etern i ett samarbete med P4 Västernorrland. Hur har det gått?
​- Ganska snabbt när vi förstod att vårens repertoar antagligen inte var möjlig att spela så kom idén att hitta samverkan med någon som redan kunde det här med att nå ut digitalt till en stor publik. Vi tog ett möte med P4 Västernorrland och hittade snabbt ett format där vi kunde använda vår kompetens som skådespelare och deras format med live och publik delaktighet. Responsen har varit superfin och flera länsbor har antagligen tagit mer del av Teater Västernorrland denna vår än någonsin tidigare.

Vad har lyssnarna haft för behov – finns det en trend? Vad har varit mest efterfrågat?
​- Mycket nostalgi skulle jag säga. Allt från Hasse och Tage till Edith Södergran, revyer och lokala författare.

Har du något särskilt kul eller fint exempel?
​- Helt klart måste jag nämna Indiana Jones-fantasten från Ramvik i Härnösand som önskade en dramatisk scen ur Jakten på den försvunna skatten. Skådespelarna gjorde en fantastisk tolkning och förärades av den lyriske lyssnaren med fem starka ”Bravissimo”.

Är radiosändningarna något som ni vill fortsätta med?
​- Både vi på teatern och radion har varit tydliga med viljan att fortsätta samarbetet på något sätt, men nu känns det som att det är dags att backa tillbaka och blicka mer långsiktigt framåt kring hur vår samverkan kan se ut. Vi har i alla fall massor av idéer!

Läs mer på Teater Västernorrlands hemsida här.

Bilden överst: Teaterchef Kristoffer Berglund  och skådespelaren Ellen Hennig Öhrström i studion hos P4 Västernorrland. Foto Lia Jacobi.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.