Nu pausas föreställningar på länsteatrar i hela Sverige. Men ridån går inte ner! Istället flyttar scenkonsten ut på nätet, föreställningar strömmas live via teatrarnas hemsidor och på sociala medier pågår en mycket livlig aktivitet.

– Självklart blir det inte det samma som upplevelsen i teaterrummet, men det levereras högklassig kultur från många av våra institutioner, flera spännande lösningar som vi följer och glädjer oss åt, säger Robert Uitto, ordförande i Länsteatrarna i Sverige och fortsätter:

– Ett samhälle utan kultur är ett fattigt samhälle. Därför är det så viktigt att också kulturen, dess institutioner och dess kulturarbetare får människors, samhällets och nationens stöd för att klara den närmaste tiden.

Regeringens beslut att införa ett publiktak för allmänna sammankomster har inneburit inställda och flyttade evenemang på Sveriges 21 länsteatrar. Även hos de teatrar som har färre än 500 platser i salongen har publiken uteblivit av oro för smittorisken,  trots teatrarnas löften om handsprit och glest mellan stolarna. Många teatrar väljer nu att lägga upp föreställningar för kostnadsfri streaming på sina hemsidor, vilket möjliggörs genom det tillfälliga avtal angående upphovsrätt som Teaterförbundet och Svensk Scenkonst ingick den 17 mars. Det startas också digitala scener på sociala medier, där det livesänds, spelas teater, dansas och deklameras på distans och på förfrågan.

Här följer ett axplock av exempel på online-satsningar på länsteatrar från norr till söder!

Norrbottensteaterns Facebooksida ställer teatern frågan: Vad ska vi göra nu? Publiken får lämna förslag och önskningar i kommentarsfältet, samtidigt som vi får se filmat material från olika verksamheter på teatern.

Teater Västernorrland påbörjade i veckan ett samarbete med P4 Västernorrland där skådespelare från Teater Västernorrland framför texter, dramatik eller poesi efter lyssnarnas behov. Måndag till torsdag kommer teater- och musikinslag att livesändas i radion, i ett samarbete med Scenkonst Västernorrland. Mer info här. Och på Teater Västernorrlands Instagramkonto kan du varje dag kl 12:15 äta lunch med en skådespelare från teatern. Allt från allvar till trams utlovas!

– Vi tänker att vi kan skräddarsy små teaterupplevelser av människors berättelser, säger Kristoffer Berglund, teaterchef, i en intervju i P4 Västernorrland. Lyssna här.

Västerbottensteatern arbetas det intensivt med att producera upplevelser som kan nå publiken. Planen är att sända den aktuella föreställningen Tre Systrar och göra digital karantänkultur löpande på teaterns alla avdelningar; teateravdelningen, UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. UngHästen meddelar att de snart kommer bjuda in till en improföreställning online.

– Med omtanke om publik och personal ställer vi in de offentliga föreställningarna, vilket vi tycker är tråkigt men nödvändigt. Istället blir Västerbottensteatern digital under våren. Det arbetas nu intensivt med att producera upplevelser som ska publiceras i nya kanaler. Teatern står stark! hälsar Francesca Quartey, vd på Västerbottensteatern. Läs mer här.

Estrad Norr har startat en digital scen på webben som ska fyllas med nyproducerade inslag som kortkonserter, poesi, novellberättelser, sagor, dans och kanske något besök bakom kulisserna. Och varför inte en Coronadans! Se själv här.

-Var med och bygg den här nya plattformen med oss, skicka in dina egna alster! hälsar Karl Seldahl, konstnärlig ledare Teater, via Facebook.

Norrdans, Windows, foto teatern

Norrdans tar upp Windows på nytt. Windows har varit ett återkommande och populärt koncept för Norrdans och går ut på att visa dans i skyltfönster. Dansarna befinner sig i ett skyltfönster medan publiken står utomhus – på armlängds avstånd. Windows kör igång den 27 mars kl 15:00 och kl 19:00 på Fyren i Härnösand. Det senare tillfället sänds live via Facebook och Instagram.

– Arbetet är i full gång. Hör av er till oss om ni har ett tomt skyltfönster, säger Martin Forsberg, konstnärlig ledare. Läs mer här.

Länsteatern på Gotland planerar att spela sin senaste föreställning Hjälten på den gröna ön igen fr.o.m. 1 april. Då ska också föreställningen filmas för att kunna visas digitalt för de som inte kan eller vill komma till teatern. Föreställningen kommer att läggas upp på hemsidan www.ltpg.se.

Regionteater Väst gör föreställningen Sex i samarbete mellan Göteborgs Symfonikerna. 2400 tonåringar från Västsverige skulle ha sett föreställningen i Göteborgs Konserthus, men nu spelas föreställningen istället in och har urpremiär på gsoplay.se den 1 april kl 14.00. Från den tiden kan alla se den på hemsidan eller via GSOplay-appen när och var man vill. Mer info här.

Folkteatern Göteborg satsar på nyskriven dramatik från hela världen i den nya satsningen ”Urgent drama”, som kommer att visas på teaterns digitala plattform Fjärde scenen, ett samarbete mellan Folkteatern, Göteborgs konsthall och Regionteater Väst.

Teatern har kontaktat internationella dramatiker och bett dem skriva korta scener som handlar om läget i världen just nu. Scenerna filmas sedan med teaterns skådespelare och läggs ut på Fjärde scenen.

Vi kan inte just nu spela på våra scener, men vi kan fortfarande göra teater. Jag vill bryta rädslan och apatin som uppstår när hela världen är satt i kris. Teatern har aldrig varit viktigare. Genom att skapa ett projekt som ger röst åt internationella konstnärer med förmåga att spegla vad som händer och sker runt omkring dem, kan vi kanske få fler perspektiv i den här situationen, säger Frida Röhl, konstnärlig ledare på Folkteatern. Läs mer här.

Västmanlands Teater, Länsteatern Örebro, Östgötateatern, ung scen / öst och Regionteatern Blekinge Kronoberg finns långt gångna planer på digitala satsningar för att nå publiken online, vilka kommer att presenteras i nästa vecka. Även Byteatern Kalmar Länsteater vill gärna komma igång med ett flertal projekt, skådespelarna kommer till exempel att göra mobilfilmade monologer för Instagram. Daniel Rylander och Mia Carlsson, teaterchefer, säger:

Scenkonst upplevs bäst i ett samspel mellan publik och aktör i samma rum men under nuvarande situation känns det inte ansvarsfullt att fortsätta den publika verksamheten i våra lokaler eller på turné. Vi kommer däremot undersöka möjligheterna att på andra sätt möta vår publik, via sociala medier eller på andra sätt. För vi tror på konsten, vi tror på behovet av att genom konsten möta andra och sig själv, vi tror att den sceniska gestaltningen berikar, underhåller och berör och det vill vi fortsätta med särskilt i denna för samhället så prövande tid. Läs mer här.

 

Bilden överst: Från Tre systrar, Västerbottensteatern, foto Patrick Degerman

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.