Rikard Lekander blir ny konstnärlig ledare på Örebro länsteater och påbörja sitt förordnande redan den 31 juli 2018. Rikard efterträder Michael Cocke som varit konstnärlig ledare sedan 2015. 

Rikard Lekander är skådespelare, regissör och dramatiker. Listan kan göras lång över de teatrar i Sverige där Rikard har arbetat. Redan 2015 kom han till Örebro länsteater för att regissera En slavisk dans av Staffan Göthe, ett samarbete med Västmanlands teater. Rikard har arbetat på såväl större institutioner som Dramaten (regisserade bl a Necronomicon för Unga Dramaten 2013) och Göteborgs Stadsteater (Gösta Berlings Saga 2017) som frigrupper som Malmö Dockteater (Golem 2016) och moment:teater (Dr. Moreaus ö 2017).

–Det är otroligt roligt att välkomna Rikard Lekander till Örebro länsteater. Jag är övertygad om att teatern får en stark och engagerad konstnärlig ledare som kommer att kunna vidareutveckla teatern på ett utmärkt sätt och också bli en vital kraft i länets kulturliv, säger Petra Weckström, vd Örebro länsteater.

–Det är med glödande lust och stor stolthet som jag tar över uppdraget som konstnärlig ledare för Örebro Länsteater. Stadens utmärkta geografiska läge och teaterns två vackra teaterbyggnader ger perfekta förutsättningar att skapa ett livskraftigt scenkonstcentrum, inte bara i länet, utan också nationellt. Jag ser fram emot att bjuda publiken på mängder av fantastiska, sällsamma och högkvalitativa scenkonstupplevelser, säger Rikard Lekander.

Foto Olov Tegby Frisk

Rikard Lekander växte upp i Umeå och studerade på Teaterhögskolan i Malmö 2004-2008. Rikard har bland annat gjort sig känd för att utveckla föreställningar i en speciell genre; skräck. Det märks inte minst i föreställningarna Gengångare på Malmö stadsteater (2012)  och Frankenstein på Helsingborgs stadsteater (2014). 2009 startade han Sveriges första professionella skräckteater, Farozonen, med inspiration från skräckromantik och Grand Guignol i Paris. Här startade han också sin bana som regissör. Rikard har även varit medlem av scenkonstkollektivet Teatr Weimar i Malmö innan han började som skådespelare på Dramaten.

I sommar är Rikard Lekander aktuell på två andra länsteatrar, nämligen Regionteatern Blekinge Kronoberg och Byteatern Kalmar Länsteater som samproducerar en uppsättning av Selma Lagerlöfs klassiska novell, Bortbytingen. I Rikards regi iscensätts den som en urban fantasy-historia för familjer och lågstadiebarn.

Text baserad på Örebro länsteaters pressmeddelande 21 maj 2018.

 

Bild överst: Flygbild Niklas Hoflin. foto Olov Tegby Frisk

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.