Det internationella danskompaniet Norrdans och koreografen Rena Butler adresserar högaktuellt ämne i höstens stora produktion Cave

Platons grottliknelse skapades för mer än 2000 år sedan och ämnet har fascinerat sedan dess. Nu är det Norrdans tur att tillsammans med den amerikanska koreografen Rena Butler gräva djupare och titta närmare på förutfattade meningar, avkolonisering och ny kunskap. Ämnen som än idag är högaktuella för vår samtid. Butler, som gör Europa-debut med danskompaniet, är baserad i New York men kommer ursprungligen från Chicago.

Norrdans, Cave, foto Lia Jacobi.

Vi ville såklart veta mer och ställde några frågor till Rena Butler!

Hej Rena! Varför just Platons grottliknelse?
– Jag är intresserad av Platons filosofi och hans grottliknelsen. Om hur vi möter illusionen eller skuggan av oss själva medan vi är inne i vårt eget ”sinnesöga”, vår personliga grotta. Vem är egentligen den skuggversionen av vårt jag, och hur kan vi gå tillväga för att acceptera alla delar av den som vi är? Jag hoppas kunna visa lite av det med hjälp av dansarna och vårt kreativa team.

Fördomar och förutfattade meningar, avkolonisering och ny kunskap, kan du berätta lite mer om det?
– Alla dessa termer är mycket verkliga. Fördomar och förutfattade meningar är som berättelser vi skapar som ett sätt att skydda oss själva, även om de faktiskt kan motverka oss genom att manifesterar något som inte är verkligt, påtagligt eller sakligt. Det är lögnerna vi berättar för att trösta oss själva men som samtidigt kan bli farliga. Detta genom att dölja vad verkligheten egentligen är. Avkolonisering för mig är att avlära inlärt beteenden i våra bekväma individuella sinnen, våra grottor. Och den nya kunskapen är att bli medveten, främja och integrera med den nya informationen. Det blir därmed ljuset utanför grottan.

Berätta lite om din praktik.
– Min praktik skiftar ganska ofta, och det beror på vilken grupp konstnärer jag jobbar med. Koreografi har alltid känts mer som ett utbyte, en kontinuerlig dialog mellan danskonstnärerna, koncepten, samarbetspartnerna och utrymmet vi drömmer om tillsammans. Min prioritet är att hålla mitt sinne vidöppet. Jag förlitar mig mycket på människorna runt omkring mig, eftersom jag inte har alla bitar i pusslet, och att dela kunskap verkligen kan hjälpa till att förbättra och färga den konstnärliga processen.

Text: Anna Öun/Norrdans

Läs mer här.

Bilden överst: Norrdans, Rena Butler/Cave, foto Lia Jacobi.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.