Det internationella danskompaniet Norrdans och koreografen Rena Butler adresserar högaktuellt ämne i höstens stora produktion Cave.
Platons grottliknelse skapades för mer än 2000 år sedan och ämnet har fascinerat sedan dess. Nu är det Norrdans tur att tillsammans med den amerikanska koreografen Rena Butler gräva djupare och titta närmare på förutfattade meningar, avkolonisering och ny kunskap. Ämnen som än idag är högaktuella för vår samtid. Butler, som gör Europa-debut med danskompaniet, är baserad i New York men kommer ursprungligen från Chicago.
Vi ville såklart veta mer och ställde några frågor till Rena Butler!
Hej Rena! Varför just Platons grottliknelse?
– Jag är intresserad av Platons filosofi och hans grottliknelsen. Om hur vi möter illusionen eller skuggan av oss själva medan vi är inne i vårt eget ”sinnesöga”, vår personliga grotta. Vem är egentligen den skuggversionen av vårt jag, och hur kan vi gå tillväga för att acceptera alla delar av den som vi är? Jag hoppas kunna visa lite av det med hjälp av dansarna och vårt kreativa team.
Fördomar och förutfattade meningar, avkolonisering och ny kunskap, kan du berätta lite mer om det?
– Alla dessa termer är mycket verkliga. Fördomar och förutfattade meningar är som berättelser vi skapar som ett sätt att skydda oss själva, även om de faktiskt kan motverka oss genom att manifesterar något som inte är verkligt, påtagligt eller sakligt. Det är lögnerna vi berättar för att trösta oss själva men som samtidigt kan bli farliga. Detta genom att dölja vad verkligheten egentligen är. Avkolonisering för mig är att avlära inlärt beteenden i våra bekväma individuella sinnen, våra grottor. Och den nya kunskapen är att bli medveten, främja och integrera med den nya informationen. Det blir därmed ljuset utanför grottan.
Berätta lite om din praktik.
– Min praktik skiftar ganska ofta, och det beror på vilken grupp konstnärer jag jobbar med. Koreografi har alltid känts mer som ett utbyte, en kontinuerlig dialog mellan danskonstnärerna, koncepten, samarbetspartnerna och utrymmet vi drömmer om tillsammans. Min prioritet är att hålla mitt sinne vidöppet. Jag förlitar mig mycket på människorna runt omkring mig, eftersom jag inte har alla bitar i pusslet, och att dela kunskap verkligen kan hjälpa till att förbättra och färga den konstnärliga processen.
Text: Anna Öun/Norrdans
Läs mer här.
Bilden överst: Norrdans, Rena Butler/Cave, foto Lia Jacobi.
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.
Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.
Varmt välkommen!