Det internationella danskompaniet Norrdans och koreografen Rena Butler adresserar högaktuellt ämne i höstens stora produktion Cave

Platons grottliknelse skapades för mer än 2000 år sedan och ämnet har fascinerat sedan dess. Nu är det Norrdans tur att tillsammans med den amerikanska koreografen Rena Butler gräva djupare och titta närmare på förutfattade meningar, avkolonisering och ny kunskap. Ämnen som än idag är högaktuella för vår samtid. Butler, som gör Europa-debut med danskompaniet, är baserad i New York men kommer ursprungligen från Chicago.

Norrdans, Cave, foto Lia Jacobi.

Vi ville såklart veta mer och ställde några frågor till Rena Butler!

Hej Rena! Varför just Platons grottliknelse?
– Jag är intresserad av Platons filosofi och hans grottliknelsen. Om hur vi möter illusionen eller skuggan av oss själva medan vi är inne i vårt eget ”sinnesöga”, vår personliga grotta. Vem är egentligen den skuggversionen av vårt jag, och hur kan vi gå tillväga för att acceptera alla delar av den som vi är? Jag hoppas kunna visa lite av det med hjälp av dansarna och vårt kreativa team.

Fördomar och förutfattade meningar, avkolonisering och ny kunskap, kan du berätta lite mer om det?
– Alla dessa termer är mycket verkliga. Fördomar och förutfattade meningar är som berättelser vi skapar som ett sätt att skydda oss själva, även om de faktiskt kan motverka oss genom att manifesterar något som inte är verkligt, påtagligt eller sakligt. Det är lögnerna vi berättar för att trösta oss själva men som samtidigt kan bli farliga. Detta genom att dölja vad verkligheten egentligen är. Avkolonisering för mig är att avlära inlärt beteenden i våra bekväma individuella sinnen, våra grottor. Och den nya kunskapen är att bli medveten, främja och integrera med den nya informationen. Det blir därmed ljuset utanför grottan.

Berätta lite om din praktik.
– Min praktik skiftar ganska ofta, och det beror på vilken grupp konstnärer jag jobbar med. Koreografi har alltid känts mer som ett utbyte, en kontinuerlig dialog mellan danskonstnärerna, koncepten, samarbetspartnerna och utrymmet vi drömmer om tillsammans. Min prioritet är att hålla mitt sinne vidöppet. Jag förlitar mig mycket på människorna runt omkring mig, eftersom jag inte har alla bitar i pusslet, och att dela kunskap verkligen kan hjälpa till att förbättra och färga den konstnärliga processen.

Text: Anna Öun/Norrdans

Läs mer här.

Bilden överst: Norrdans, Rena Butler/Cave, foto Lia Jacobi.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.