Myndigheten för kulturanalys fortsätter sin utvärdering och granskning av Kultursamverkansmodellen. De kommer fram till att det regionala och kommunala inflytandet över kulturpolitiken ökar genom det nya sättet att fördela statliga medel till kulturen. Samtidigt är den statliga styrningen över regional kulturpolitik fortsatt stark.

Regionerna har fått mer att säga till om inom kulturpolitiken, men staten har fortsatt en central roll. Om stark statlig styrning är bra eller dåligt råder det delade meningar om. En ståndpunkt som lyfts i regionerna är att staten bör ha rollen som garant för ett rikt kulturutbud över hela landet, säger Clas-Uno Frykholm, direktör på Myndigheten för kulturanalys.
Av rapporten framgår att regionernas ökade inflytande ännu inte har haft någon egentlig effekt på hur de statliga bidragen till kultur fördelas.

– Även om det inte går att se några större förändringar i hur de statliga bidragen till regional kulturverksamhet fördelas mellan och inom regionerna, så ser vi förändringar i arbetssätt och retorik på regional nivå. Betydelsen av regionala prioriteringar och variationer är en av de idéer som nu börjar slå rot, säger Agnes Ers, ansvarig utredare på Myndigheten för kulturanalys.

Rapporten Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning bygger på tre delstudier som belyser modellens styrning och inflytande över kulturpolitiken samt hur modellen hittills påverkat fördelningen av bidrag till regionerna. Rapporten finns att ladda ner på kulturanalys.se.

Teater-, dans- och musikområdet får i särklass störst andel av bidragen inom kultursamverkansmodellen. Framför allt är det länens scenkonstinstitutioner – länsteatrarna och länsmusiken som tar emot dessa medel. Av den anledningen vill Myndigheten för Kulturanalys fokusera speciellt på våra institutioner. Vad har kultursamverkansmodellen för effekter på länsinstitutionernas verksamhet, både ekonomiskt och konstnärligt? Ett urval av institutioner kommer att granskas närmare. Denna rapport beräknas bli klar våren 2014.

Information hämtad från Myndigheten för kulturanalys hemsida kulturanalys.se

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.