Länsteatrarnas fanns på plats i Almedalen i juni 2017 för att informera om Folk och Kultur. Mattias Desac är projektkoordinator och skriver en kort rapport:

Foto Ulf Aneer

”Folk och Kultur arrangerade två evenemang under årets Almedalen. Det första ägde rum 3 juli och var en kultursalong där syftet var att skapa en öppen och avslappnad miljö för samtal om kulturpolitik. Konferencier var Marika Lagercrantz och det blev många diskussioner om på vilket sätt kulturlivet kan bidra till samhällsbygget, och huruvida konst och kultur är en kostnad eller en samhällelig resurs. Engagemanget var stort och rummet var fullt med röster om hur en framtida kulturpolitik skulle kunna formuleras. Det var tydligt att det finns en stark medvetenhet och vilja att få upp kulturpolitiken på agendan under valåret 2018. Intresset visade att Folk och Kultur kan skapa en plattform där dessa samtal kan utvecklas, och där det finns möjlighet för kultursektorn att mobilisera sig och gemensamt visa på vikten av en stark kulturell infrastruktur för ett demokratiskt samhälle.

Vi arrangerade även en försmak av Folk och Kultur onsdagen 5 juli på Länsteatern på Gotland. Tanken var att publiken skulle få uppleva hur Folk och Kultur kommer att se ut i praktiken. Vi bjöd på varmkorv och folköl som en kontrast mot allt rosévin och fina snittar som Almedalen vanligtvis består av. Länsteatern på Gotland spelade monologen Mr Gotland med Lennart Bäck musiksatt av Thomas Sundström. Sedan fick organisationer som har anmält intresse för att få arrangera seminarier under Folk och Kultur berätta om sina idéer. Det var bland annat Mika Romanus, Teaterförbundet, Therese Bengard, Hela Sverige ska leva och Maria Sundling Grundtman, Svensk Scenkonst. Efteråt fanns det möjlighet för besökarna att diskutera med teamet bakom Folk och Kultur och ställa frågor om hur konventet kommer att se ut.”

Mattias Viktor Desac
Koordinator Länsteatrarna

Läs mer om Folk och Kultur här.

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.