Östgötateatern och Fria Teatern sätter upp den kände tyske dramatikern Roland Schimmelpfennigs pjäs Gyllene Draken.

Östgötateatern och Fria Teatern samarbetar 2012 och 2013 kring Roland Schimmelpfennigs pjäs Gyllene Draken. Schimmelpfennig är en av Europas just nu mest spelade dramatiker och Gyllene Draken vann 2010 pris för bästa tyskspråkiga pjäs och har spelats världen över. Den kan beskrivas som en skröna med verklighetsbakgrund från dagens Europa och utspelar sig i och runt en china-thai-vietnam takeawayrestaurang.

Här berättar Östgötateaterns Teaterchef Johan Celander och Fria Teaterns konstnärliga ledare Birgitta Sundberg om samarbetet:

”Ungefär för två och ett halvt år sedan stötte vi på den här fantastiska pjäsen, var och en på sin kant. Det var som en uppenbarelse. Trådar som korsas, mötts och skiljs. En väv som växer. Bilder av en samtid, människan i världen idag. Smärta, glädje, förtvivlan, hopp, grymhet, medkänsla, raseri, försoning. I teatervärlden korsas också trådar. Fria Teatern och Östgötateatern har samarbetat tidigare. Flera av ensemblens skådespelare, regissör, scenograf, rekvisitör, ljussättare, kompositör har mötts tidigare, på våra teatrar och på andra, runtom i landet, Malmö, Roma, Vadstena. Det har varit otroligt lustfyllt att samlas runt denna berättelse. Landets äldsta fria grupp och en av landets större institutionsteatrar. Två skilda världar i samma värld. Helt olika förutsättningar, men ändå samma grund. Kärleken till teatern som en väg att utforska världar i världen. Att se det mänskligt gemensamma trots det som skiljer oss åt. Vårt samarbete berikar. I ett allt kärvare kulturpolitiskt och ekonomiskt klimat ger det flera möjligheter att möta denna fantastiska pjäs. Samarbete runt Gyllene Draken var också grogrund för ett fördjupat samarbete oss emellan, utbyte av föreställningar och erfarenheter. Det ska vi vårda. Vi ser fram emot att få dela vår föreställning och dess berättelser om vår gemensamma värld med vår publik. Vi ser fram emot att få föra berättelsen vidare.”

Johan Celander, Teaterchef, Östgötateatern
Birgitta Sundberg, Konstnärlig ledare, Fria Teatern

Bild ovan. Fria Teatern, Östgötateatern, Den Gyllene Draken, foto Mikael Silkeberg

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.