Östgötateatern och Fria Teatern sätter upp den kände tyske dramatikern Roland Schimmelpfennigs pjäs Gyllene Draken.

Östgötateatern och Fria Teatern samarbetar 2012 och 2013 kring Roland Schimmelpfennigs pjäs Gyllene Draken. Schimmelpfennig är en av Europas just nu mest spelade dramatiker och Gyllene Draken vann 2010 pris för bästa tyskspråkiga pjäs och har spelats världen över. Den kan beskrivas som en skröna med verklighetsbakgrund från dagens Europa och utspelar sig i och runt en china-thai-vietnam takeawayrestaurang.

Här berättar Östgötateaterns Teaterchef Johan Celander och Fria Teaterns konstnärliga ledare Birgitta Sundberg om samarbetet:

”Ungefär för två och ett halvt år sedan stötte vi på den här fantastiska pjäsen, var och en på sin kant. Det var som en uppenbarelse. Trådar som korsas, mötts och skiljs. En väv som växer. Bilder av en samtid, människan i världen idag. Smärta, glädje, förtvivlan, hopp, grymhet, medkänsla, raseri, försoning. I teatervärlden korsas också trådar. Fria Teatern och Östgötateatern har samarbetat tidigare. Flera av ensemblens skådespelare, regissör, scenograf, rekvisitör, ljussättare, kompositör har mötts tidigare, på våra teatrar och på andra, runtom i landet, Malmö, Roma, Vadstena. Det har varit otroligt lustfyllt att samlas runt denna berättelse. Landets äldsta fria grupp och en av landets större institutionsteatrar. Två skilda världar i samma värld. Helt olika förutsättningar, men ändå samma grund. Kärleken till teatern som en väg att utforska världar i världen. Att se det mänskligt gemensamma trots det som skiljer oss åt. Vårt samarbete berikar. I ett allt kärvare kulturpolitiskt och ekonomiskt klimat ger det flera möjligheter att möta denna fantastiska pjäs. Samarbete runt Gyllene Draken var också grogrund för ett fördjupat samarbete oss emellan, utbyte av föreställningar och erfarenheter. Det ska vi vårda. Vi ser fram emot att få dela vår föreställning och dess berättelser om vår gemensamma värld med vår publik. Vi ser fram emot att få föra berättelsen vidare.”

Johan Celander, Teaterchef, Östgötateatern
Birgitta Sundberg, Konstnärlig ledare, Fria Teatern

Bild ovan. Fria Teatern, Östgötateatern, Den Gyllene Draken, foto Mikael Silkeberg

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.