Ung Scen Öst är på turné och spelar i en buss. Det blir ett intimt möte med publiken. Bussen är också rollfigurerna Poppys och Lovis hem i denna punkmusikal, regisserad av  Paula McManus. Veronika Baumgardt, innehållsproducent på Ung Scen Öst, skriver om den aktuella föreställningen Röd Katt!

”Höstens turnerande föreställning på Ung Scen Öst – Röd Katt – börjar med en helt vanlig buss. Eller egentligen började det långt tidigare, på en ätstörningsklinik, där de båda vännerna Poppy (Lisa Hu Yu) och Lovis (Elle Kari Bergenrud) fann varandra. De tog sin tillflykt till bussen, när allt och alla hade gjort dem besvikna. Mitt i deras nya tillvaro kommer skolans mest populära kille, Bernhard (Alex Antic) och stör deras nyfunna trygghet.

Paula McManus har skrivit manus till och regisserat denna punkmusikal,som kretsar kring känslan av att inte känna någon tillhörighet, men att så småningom inse att alla andra också känner sig udda. Christoffer Karlssons originalmusik fyller bussens alla hörntillsammans med röken som Poppy och Lovis låter välla fram när de repar på sina kommande hitar.

Foto: Sara P Borgström.

Julia Herskovits scenografi förvandlar den välbekanta miljön i en helt vanlig buss till något lika igenkännbart, i symbios med rekvisitör Gustav Udds fingertoppkänsla för detaljer. När publiken kliver in i bussen så kliver de också in i det hem som Poppy och Lovis har skapat tillsammans. Detta blir spelplatsen för en helt ny form av publikmöte, där hela bussen fungerar som scen.

Turnéplan 2.0
Att spela i en buss innebär en fördjupning av det som är Ung Scen Östs bästa gren; ett intimt publikmöte. I bussen kan varken skådespelarna eller publiken fly från närheten. Hela bussen är spelplats och ingen i publiken kan sitta undanskymd. När Lovis får feeling mitt i en låt och growlar ut sin ångest, finns inget skydd varken för hennes egen sårbarhet eller publikens ibland chockade reaktioner. Vid vissa föreställningar är publiken knäpptyst och de tillbakahållna andetagen går nästan att ta på. Andra gånger jublar de – kanske av både lättnad och av eufori. Det händer också att närheten och de starka statements som karaktärerna är och gör, provocerar fram kommentarer, mitt i föreställningen. Återigen är högstadiepubliken lika direkt och spontan i sina reaktioner som oftast brukar vara det som karakteriserar ännu yngre publik. Oavsett publikens respons så gör föreställningen precis det som var planen från början: ger publiken en ”extra allt-upplevelse” på en liten yta.

Foto: Sara P Borgström.

Samtidigt betyder nya förutsättningar väldigt praktiska överraskningar. Trots ett härdat och rutinerat maskineri på Ung Scen Öst, med en lång rad turnéer i bagaget, så uppstår oförutsedda saker: bussen startar inte, bussen är för varm, bussen är för kall, bussens planerade ställplats visar sig vara otillgänglig. I kombination med det intensiva publikmötet kommer Ung Scen Öst kanske att kora Röd Katt till den mest ansträngande turnén någonsin. Oavsett vad den slutliga utvärderingen blir så är konceptet med rullande scen något som har skapat ett tätare samarbete med skolor och kommuner i Östergötland, och som har förändrat den egna turnéscenen för alltid.”

Teaterbussen turnerar i hela Östergötland och spelas för skolpublik på högstadiet och för övrig publik från 12 år.

Text: Veronika Baumgardt, Innehållsproducent med PR-ansvar Ung Scen Öst

Läs mer om Ung Scen Öst på deras hemsida!

Foto: Sara P Borgström.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.