Västerbottensteatern, Norrbottensteatern och Scenkonstbolaget/Teater Västernorrland, Teater Barda från Estrad Norr/Jämtlands läns teater och Giron Sámi Teahter samarbetar i det storslagna teateräventyret Norrländsk passion som är det största teaterprojektet under Kulturhuvudstadsåret Umeå 2014. I regi av Olle Törnqvist och med f.d. teaterchefen för Västerbottensteatern Med Reventberg som projektledare. Premiären går av stapeln i Umeå den 3 maj. Föreställningen spelas i 18 föreställningar på sju orter i norr under maj-juni 2014. 

Repetitionerna av Norrländsk passion i full gång i Kopparhallen i Skellefteå, en arena där det vanligtvis spelas hockey. Där möts nu skådespelare, dansare och alla andra i produktionsteamet som kommer från de fem medverkande teatrarna: Västerbottensteatern, Norrbottensteatern, Scenkonstbolaget/Teater Västernorrland, Teater Barda från Estrad Norr/Jämtlands läns teater och Giron Sámi Teahter. De tre förstnämnda har bidragit med varsin pjäs som regissören Olle Törnqvist fogat samman med hjälp av dansstycken från Teater Barda och musik, jojk, dans och spoken word från Giron Sámi Teahter. Norrländsk passion är ett tre timmar långt storslaget teateräventyr. Avsnitt ur tre pjäser med olika perspektiv på människor i Norrland binds samman av dans, musik, stor kör, bildprojektioner, en spännande scenlösning och dramatisk ljussättning. På scenen ser vi 22 skådespelare och dansare. Tillsammans med lokala körer på varje spelplats blir det en ensemble med mer än 50 personer. Premiär i Umeå 3 maj.

Med Reventberg initierade projektet under sin tid som chef på Västerbottensteatern och har därefter haft rollen som projektledare. Hennes drivkraft är att sätta ljus på den konstnärliga kapacitet som finns i norr:

– Den kapacitet och det konstnärliga kunnande som finns hos länsteatrarna i Norrland måste få en chans att synas under Kulturhuvudstadsåret Umeå 2014. Sveriges och också Europas blickar riktas mot Umeå och vår region – på den scenen ska vi ta plats!

Med Reventberg, projektledare för Norrländsk passion, foto Yvonne Rittvall

Med Reventberg, projektledare för Norrländsk passion, foto Yvonne Rittvall

Norrländsk passion är det största teaterprojektet under Kulturhuvudstadsåret Umeå 2014. Efter premiären i Umeå den 3 maj blir det turné till sex andra städer i Norrland: Kiruna, Luleå, Skellefteå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Östersund. Turnén omfattar totalt 18 föreställningar och 1 skolföreställning. Det är stort teatersällskap som turnerar – totalt är närmare 40 personer inblandade. Turnén avslutas med 8 föreställningar sommarteater i Skellefteå, som spelas i tält.

Mer information 

Bilden överst: Norrländsk Passion, Olle Törnqvist, foto Paulina Holmgren

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.