Västerbottensteatern, Norrbottensteatern och Scenkonstbolaget/Teater Västernorrland, Teater Barda från Estrad Norr/Jämtlands läns teater och Giron Sámi Teahter samarbetar i det storslagna teateräventyret Norrländsk passion som är det största teaterprojektet under Kulturhuvudstadsåret Umeå 2014. I regi av Olle Törnqvist och med f.d. teaterchefen för Västerbottensteatern Med Reventberg som projektledare. Premiären går av stapeln i Umeå den 3 maj. Föreställningen spelas i 18 föreställningar på sju orter i norr under maj-juni 2014. 

Repetitionerna av Norrländsk passion i full gång i Kopparhallen i Skellefteå, en arena där det vanligtvis spelas hockey. Där möts nu skådespelare, dansare och alla andra i produktionsteamet som kommer från de fem medverkande teatrarna: Västerbottensteatern, Norrbottensteatern, Scenkonstbolaget/Teater Västernorrland, Teater Barda från Estrad Norr/Jämtlands läns teater och Giron Sámi Teahter. De tre förstnämnda har bidragit med varsin pjäs som regissören Olle Törnqvist fogat samman med hjälp av dansstycken från Teater Barda och musik, jojk, dans och spoken word från Giron Sámi Teahter. Norrländsk passion är ett tre timmar långt storslaget teateräventyr. Avsnitt ur tre pjäser med olika perspektiv på människor i Norrland binds samman av dans, musik, stor kör, bildprojektioner, en spännande scenlösning och dramatisk ljussättning. På scenen ser vi 22 skådespelare och dansare. Tillsammans med lokala körer på varje spelplats blir det en ensemble med mer än 50 personer. Premiär i Umeå 3 maj.

Med Reventberg initierade projektet under sin tid som chef på Västerbottensteatern och har därefter haft rollen som projektledare. Hennes drivkraft är att sätta ljus på den konstnärliga kapacitet som finns i norr:

– Den kapacitet och det konstnärliga kunnande som finns hos länsteatrarna i Norrland måste få en chans att synas under Kulturhuvudstadsåret Umeå 2014. Sveriges och också Europas blickar riktas mot Umeå och vår region – på den scenen ska vi ta plats!

Med Reventberg, projektledare för Norrländsk passion, foto Yvonne Rittvall

Med Reventberg, projektledare för Norrländsk passion, foto Yvonne Rittvall

Norrländsk passion är det största teaterprojektet under Kulturhuvudstadsåret Umeå 2014. Efter premiären i Umeå den 3 maj blir det turné till sex andra städer i Norrland: Kiruna, Luleå, Skellefteå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Östersund. Turnén omfattar totalt 18 föreställningar och 1 skolföreställning. Det är stort teatersällskap som turnerar – totalt är närmare 40 personer inblandade. Turnén avslutas med 8 föreställningar sommarteater i Skellefteå, som spelas i tält.

Mer information 

Bilden överst: Norrländsk Passion, Olle Törnqvist, foto Paulina Holmgren

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.