Vardagsföremål som tejp, cykelslangar och avloppsrör är rekvisita i Norrdans version av Våroffer. Den internationella ensemblen hade offentlig premiär i Umeå den 26 oktober och tar nu föreställningen på turné. Första stoppet blir i Stockholm den 2 november.

Första gången Våroffer framfördes var 1913 på Théâtre des Champs Élysées i Paris, då av Ballets Russes (Ryska Baletten). Mottagandet sägs blivit så pass tumultartat att polis behövde tillkallas. 2022 blir Våroffer, i koreografi av Norrdans konstnärliga ledare Martin Forsberg, ett makrokosmos på liten yta, en tumultartad klassiker som i Norrdans version blir sällsynt exakt. Skalor och volym och vibrationer står i centrum i denna kreation. Här får både det sköna och sublima plats vid sidan av det magiska och groteska. Och dansen kommer nästan farligt nära sin publik. Kompositören Stravinskys storslagna toner manifesterar sig i en liten och explosiv ensemble i den renaste form av rebellisk lekfullhet.

Norrdans, Våroffer, foto Lia Jacobi.

Som rekvisita finns vardagsföremål som tejp, cykelslangar och avloppsrör.

– Objekten som vi känner från vår vardag får nya större och metaforiska betydelser. Det uppstår nya logiker och förskjutningar som liknar barns fantasi och deras omedelbarhet. Föreställningen blir dansant med hundratals förflyttningar, säger Martin Forsberg, koreograf och danschef på Norrdans.

Men vad kan du förvänta dig som publik?

– Du kommer att mötas av färger och rörelser som blandas i det stora universumet, det är unika och annorlunda perspektiv. Det här stycket bjuder på njutning och nöje för både unga och äldre, säger dansaren Yeji Lim.

Som praktik har ensemblen arbetat med ”Mickey Mousing”, som inom animationsfilm är en filmteknik som synkroniserar den medföljande musiken med handlingarna på skärmen. I Våroffer följer dansarna musiken grundligt och detaljerat.

– Tidigt i processen satt vi ofta ner och bara lyssnade på 20 sekunders musik för att sedan försöka förstå sammansättningen. Det är ett komplext verk med väldigt skiftande rytmer. Tillfredsställelsen i att tajma en ton perfekt kan få dig att känna dig nästan oövervinnerlig, säger dansaren Alberte Buch Gøbel.

Våroffer kommer att turnera som skolföreställning i Västernorrland. Offentliga föreställningar ges på Norrlandsoperan i Umeå, Unga Klara i Stockholm, Fyren i Härnösand och Sveateatern i Sundsvall.

Läs mer och boka på Norrdans hemsida här.  

Norrdans, Våroffer, foto Lia Jacobi.

Foto: Lia Jacobi.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.