Vardagsföremål som tejp, cykelslangar och avloppsrör är rekvisita i Norrdans version av Våroffer. Den internationella ensemblen hade offentlig premiär i Umeå den 26 oktober och tar nu föreställningen på turné. Första stoppet blir i Stockholm den 2 november.

Första gången Våroffer framfördes var 1913 på Théâtre des Champs Élysées i Paris, då av Ballets Russes (Ryska Baletten). Mottagandet sägs blivit så pass tumultartat att polis behövde tillkallas. 2022 blir Våroffer, i koreografi av Norrdans konstnärliga ledare Martin Forsberg, ett makrokosmos på liten yta, en tumultartad klassiker som i Norrdans version blir sällsynt exakt. Skalor och volym och vibrationer står i centrum i denna kreation. Här får både det sköna och sublima plats vid sidan av det magiska och groteska. Och dansen kommer nästan farligt nära sin publik. Kompositören Stravinskys storslagna toner manifesterar sig i en liten och explosiv ensemble i den renaste form av rebellisk lekfullhet.

Norrdans, Våroffer, foto Lia Jacobi.

Som rekvisita finns vardagsföremål som tejp, cykelslangar och avloppsrör.

– Objekten som vi känner från vår vardag får nya större och metaforiska betydelser. Det uppstår nya logiker och förskjutningar som liknar barns fantasi och deras omedelbarhet. Föreställningen blir dansant med hundratals förflyttningar, säger Martin Forsberg, koreograf och danschef på Norrdans.

Men vad kan du förvänta dig som publik?

– Du kommer att mötas av färger och rörelser som blandas i det stora universumet, det är unika och annorlunda perspektiv. Det här stycket bjuder på njutning och nöje för både unga och äldre, säger dansaren Yeji Lim.

Som praktik har ensemblen arbetat med ”Mickey Mousing”, som inom animationsfilm är en filmteknik som synkroniserar den medföljande musiken med handlingarna på skärmen. I Våroffer följer dansarna musiken grundligt och detaljerat.

– Tidigt i processen satt vi ofta ner och bara lyssnade på 20 sekunders musik för att sedan försöka förstå sammansättningen. Det är ett komplext verk med väldigt skiftande rytmer. Tillfredsställelsen i att tajma en ton perfekt kan få dig att känna dig nästan oövervinnerlig, säger dansaren Alberte Buch Gøbel.

Våroffer kommer att turnera som skolföreställning i Västernorrland. Offentliga föreställningar ges på Norrlandsoperan i Umeå, Unga Klara i Stockholm, Fyren i Härnösand och Sveateatern i Sundsvall.

Läs mer och boka på Norrdans hemsida här.  

Norrdans, Våroffer, foto Lia Jacobi.

Foto: Lia Jacobi.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.