Dansföreställningen Vi kan göra va du vill är både en innovation och utforskning av hur nationell identitet kan uttryckas. Verket är skapat av Ludvig Daae och Tove Berglund, och har nypremiär den 20 maj i Ånge. 

Vi kan göra va du vill är ett försök till att återta makten över folkligt uttryck, de som idag ofta anammas av nationalismen och en extrem-höger. Verket vill förändra och uppdatera, sammansmälta och blanda, skapa med respekt och nyfikenhet. Målet är en ny slags folkdans med så bred representation som möjligt, som visar att folkkultur är en mix av flera kulturer och därför inte kan göras anspråk på av nationalister. 

– Jag vill göra något förslag på hur vi på ett respektfullt sätt kan uppdatera folkkulturen lite och stoppa in några fler av alla kulturerna som finns i Sverige idag, säger koreografen Ludvig Daae.

Scenografi och kostym är skapat av nya material med traditionella metoder i ett nära samarbete mellan kostymdesigner och interaktionskonstnär Tove Berglund och både Länsmuseet Västernorrland och vävstugor i Västernorrland och Jämtland. 

Med inspiration från den internationella dansensemblens egna nationaliteter presenterar Vi kan göra vad du vill en slående ny, men välbekant, folkupplevelse.

Martin Forsberg. Foto privat.

– Det känns otroligt kul att det äntligen blir av eftersom den har behövts flyttas två gånger på grund av pandemin, säger Martin Forsberg.

Här kan du läsa en intervju med Ludvig Daae som vi gjorde innan pandemin 2020: Nytt grepp på folkdans på Norrdans.

Läs mer om föreställningen här.  

Se en video där Ludvig Daae berättar om verket här.

Mer info om Ludvig Daae här.  

Mer info om Tove Berglund här

Bilden överst:  Vi kan göra vad du vill, foto Lia Jacobi.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.