Dansföreställningen Vi kan göra va du vill är både en innovation och utforskning av hur nationell identitet kan uttryckas. Verket är skapat av Ludvig Daae och Tove Berglund, och har nypremiär den 20 maj i Ånge. 

Vi kan göra va du vill är ett försök till att återta makten över folkligt uttryck, de som idag ofta anammas av nationalismen och en extrem-höger. Verket vill förändra och uppdatera, sammansmälta och blanda, skapa med respekt och nyfikenhet. Målet är en ny slags folkdans med så bred representation som möjligt, som visar att folkkultur är en mix av flera kulturer och därför inte kan göras anspråk på av nationalister. 

– Jag vill göra något förslag på hur vi på ett respektfullt sätt kan uppdatera folkkulturen lite och stoppa in några fler av alla kulturerna som finns i Sverige idag, säger koreografen Ludvig Daae.

Scenografi och kostym är skapat av nya material med traditionella metoder i ett nära samarbete mellan kostymdesigner och interaktionskonstnär Tove Berglund och både Länsmuseet Västernorrland och vävstugor i Västernorrland och Jämtland. 

Med inspiration från den internationella dansensemblens egna nationaliteter presenterar Vi kan göra vad du vill en slående ny, men välbekant, folkupplevelse.

Martin Forsberg. Foto privat.

– Det känns otroligt kul att det äntligen blir av eftersom den har behövts flyttas två gånger på grund av pandemin, säger Martin Forsberg.

Här kan du läsa en intervju med Ludvig Daae som vi gjorde innan pandemin 2020: Nytt grepp på folkdans på Norrdans.

Läs mer om föreställningen här.  

Se en video där Ludvig Daae berättar om verket här.

Mer info om Ludvig Daae här.  

Mer info om Tove Berglund här

Bilden överst:  Vi kan göra vad du vill, foto Lia Jacobi.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.