Det är med hela tre dansverk som Norrdans lämnar Härnösand och nästintill ockuperar Norrland denna höst. På gator och torg i Jämtland/Härjedalen via bibliotek i Kiruna till Bildmuseet i Umeå möts du av denna turnerande dansfestival.

 -Vi har en dansskuld till medborgarna och nu gasar vi oss ur de senaste 18 månadernas osäkerhet! säger Martin Forsberg, Norrdans konstnärlige ledare.

If Only I Knew och One One One, signerade den schweizisk-grekiska koreografen Ioannis Mandafounis, är två av de tre verken. If Only I Knew  kan beskrivas som en kroppslig stormning av bibliotek i största möjliga tystnad. På bibliotek, bland böcker och bokhyllor, kommer besökarna mötas av dansarnas ljudlösa och samtidigt rebelliska rörelser. Verket utformas och anpassas efter situationer och upplevelser i nuet där det befinner sig. Ioannis kallar detta för omedelbar dramaturgi och berättande.

Norrdans, One One One, foto Lia Jacobi

Konceptet för One One One innefattar en stol och en dansare. När en person ur publiken sätter sig på stolen dansar dansaren så länge ögonkontakten inte bryts. Detta verk är anpassat för det offentliga rummet i likhet med If Only I Knew. Norrdans framförde nyligen One One One på vaccinenheten i Härnösand. Verket erbjöds då i väntrummet för de som väntade sina 15 minuter.

Norrdans, Pianofavoriter, foto Carl Thorborg

Pianofavoriter med Norrdans bjuder in publiken till en kavalkad av musikhistoria insmord i en fluffig och drömsk fangirl-kultur. I koreografi av Martin Forsberg och text av dansaren Rebecka Berchtold möter vi kompaniets dansare, en pianist och sönderspelade klassiker från tidernas största genier. Medresande på turnén är även en konstutställning skapad av eleverna på Sundsvall Kulturskola.

Se en trailer för Pianofavoriter med Norrdans här.

Se en trailer för One One One här.

Se en trailer för If Only I Knew här.

Mer info på Norrdans hemsida här.

Text: Anna Berntzén/Norrdans

Bilden överst: Norrdans, If Only I Knew, foto Lia Jacobi

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.