I Norrdans kommande verk Midnight Oil nystas det, genom dynamisk dans och koreografi, i historiens trådar om exploatering av både mänskligt liv och vår planet. I detta intensivt virtuosa verk samlas publiken runt scenens alla fyra sidor och koreografen Liz Kinoshita låter den meddragande pulsen och rytmen både inta och omge rummet.

Midnight Oil har världspremiär 29 februari på Härnösands Teater och turnerar därefter i Norra Sverige med en avstickare till Nacka.

Vi ställde några frågor till koreografen Liz Kinoshita för att få veta mer om hennes konstnärliga praktik, samarbetet med Norrdans och verket.

Liz Kinoshita. Foto privat.

Hej Liz! Kan du berätta om din konstnärliga praktik?
-Mitt mål är att göra dansföreställningar som ger energi. Jag tycker om att väva in teman i koreografin, men utan att föreläsa eller predika om min ståndpunkt om vissa idéer. Snarare vill jag ge en reflektion som förhoppningsvis har ett överraskningsmoment som ger publiken mer energi än vad de hade innan de kom in på teatern. I min praktik har musik varit ett nyckelverktyg för att kunna skapa en sådan överraskning. Jag älskar känslan av att publiken får se en föreställning som är tuned in med deras närvaro men som kommer att vara annorlunda i morgonkväll och kvällen efter det.

Var placerar du Midnight Oil i världen idag?
-I dagens värld ger jag Midnight Oil som en gåva till alla som kör på ångorna och försöker hänga med i sin egen, och sina nära och käras, ambitionstakt. Det är en stund att reflektera över drivkraften som kommer på natten, frågorna, konfrontationerna, över hur denna värld bildades, när man bränner sina sista bränslereserver… Och det är en hyllning till motståndskraften, av att kunna hålla varandra uppe genom den mörka tiden, av tacksamhet över att lekfullt tänja på gränser som inte skadar någon, av att odla berättigat raseri, med respekt.

Hur är det att jobba med Norrdans?
-Att jobba med Norrdans är otroligt. Dansarna är fenomenala konstnärer, strukturen är stödjande och funktionell. Alla har varit så generösa med sin tid och sin expertis, det är verkligen imponerande. Det är en dröm.

Finns det något du vill berätta om just Midnight Oil?
-Musiken är ett unikt stycke originalkomposition av George Lewis Jr, mer känd som Twin Shadow. Det har varit spännande att samarbeta med honom i LA medan vi repeterar i ​Härnösand. Jag kan inte vänta på att den här föreställningen ska få delas med publik överallt.

Om Liz
Liz Kinoshita är en kanadensisk/belgisk koreograf och konstnär som nyligen har flyttat till Sverige. Hon har bott i Europa sedan 2002 och har arbetat med kompanier som ZOO/Thomas Hauert, Tino Sehgal, samt skapat egna verk som VOLCANO (2014), You Can’t Take It With You (2017), Radical Empathy (2017), 11 O’clock (2020) med dansare som Justin F. Kennedy, Clinton Stringer, Salka Ardal Rosengren med flera.

Text och frågor av Anna Öun, marknadsförare/Norrdans

Mer info på Norrdans hemsida här.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.