Nadja Hjorton är ny konstnärlig chef teater vid Regionteater Västs produktionshus i Uddevalla, med start i mars 2021 då hon ersätter nuvarande chef, Lars Melin. Vi ställde några frågor!

Nadja är regissör, koreograf och dansare och rör sig mellan det fria scenkonstlivet och institutionsteatrarna. Hon har visat sina verk runt om i Sverige, bland annat på Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen, Riksteatern och Göteborgs Stadsteater, men även internationellt. Nadja är utbildad koreograf vid Stockholms konstnärliga högskola och en av initiativtagarna till ÖFA-kollektivet. Hon säger att hon lockas av scenkonst som kan utmana normer och föreställningar om vad scenkonst är och kan vara –  i olika format och i olika sammanhang.

Nadja Horton, foto Märta Thisner

Hej Nadja, stort grattis till jobbet som teaterchef på Regionteater Väst och välkommen! När börjar du?
– Tack! Jag börjar 22 mars 2021 och det känns väldigt roligt och spännande!

Du är regissör, men även dansare och koreograf och du har arbetat både på institutionsteatrar och i det fria scenkonstlivet. Vad tänker du att du tar med dig av dina erfarenheter om du får plocka de bästa russinen ur kakan?
– Jag har under mina yrkesverksamma år utvecklat ett stort kontaktnät såväl nationellt som internationellt, både på scenkonstinstitutioner och i det fria scenkonstlivet. Det har gett mig inblick i många olika typer av konstnärliga processer och konstnärskap och gett mig stor tillit till processen och det konstnärliga samtalet. Jag är också skolad i en sorts kollektivistisk anda och många av mina metoder och praktiker grundar sig i det. Jag inspireras av modiga människor som vågar skapa konst under osäkra förhållanden och tror att det är viktigt att vara ödmjuk och inte ta något för givet speciellt i osäkra tider som dessa. Sen tror jag också att det kan vara användbart att jag har erfarenhet av alla delar i ett scenkonstbygget – allt ifrån att lägga dansmatta till att stå på scen, skriva manus eller jobba med publikarbete.

Vad lockar dig till Regionteater Väst?
– Jag upplever Regionteater Väst som en modig teater med massa kompetens, som är nyfiken på sin publik och som vägrar låsa fast sig vid enkla genrebeskrivningar. Jag tycker också att det är spännande med det regionala uppdraget, det känns stort att få arbeta på en teater som når så otroligt många geografiskt utspridda barn.

Kan du säga något om hur du vill jobba framöver, om du redan har funderat på repertoarval eller framtida samarbetspartners?
– Jag vill att scenkonst ska vara en demokratiskt röst som rymmer och tillåter komplicerade tankeassociationer, vindlande berättelser och visuella äventyr. Regionteater Väst har med sina unika kommunavtal otroliga möjligheter att göra sådan scenkonst och nå ut till väldigt många barn i regionen. Med det kommer såklart ett ansvar. Jag vill att Regionteater Väst ska fortsätta skapa modig scenkonst och att vi ska fundera vidare på hur vi speglar de barn och ungdomar vi möter runt om i regionen. Att få syn på vilka perspektiv som lyfts idag och vilka som saknas och göra något åt det som saknas. Jag ser fram emot lokala och internationella samarbeten och inspireras själv av konstnärligt utmanande projekt där barn och unga är delaktiga genom hela processen.

Regionteater Väst Uddevalla, foto Lina Ikse

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.