– Jag är ödmjuk och tacksam över att få komma till en fantastisk arbetsplats där passionen och nyfikenheten för scenkonst för barn och unga delas, säger Monika Milocco, ny konstnärlig ledare för Regionteater Väst Dans sedan årsskiftet. Monika är dansare och koreograf och kommer närmast från GöteborgsOperan där hon arbetar som ansvarig för Skapa Dans, en avdelning riktad mot den unga publiken och delaktighetsprojekt. Vi frågade Monika om hon ville berätta lite mer om sig själv.

”Ända sedan jag som tioåring fick dansa på Stora Teaterns scen i Göteborg har jag vetat att dansen skulle bli en viktig del av mitt liv. Tillsammans med min passion för scenkonst för barn och unga får jag nu utveckla, inspirera och utmana som konstnärlig ledare för dansen på Regionteater Väst – den enda svenska institutionen som gör både dans och teater för barn och unga.

Regionteater Väst Dans i Borås, foto RGV

Efter yrkesdansarutbildningen på Stora Teaterns Balettelevskola och Svenska Balettskolan i Stockholm kom jag tillbaka där allt började, i Göteborg. GöteborgsOperan blev min arbetsplats, fast ibland gjorde jag små avbrott och frilansade både som dansare och koreograf. Nyfikenheten som dansare har gjort att jag gjort väldigt mycket – från klassisk balett till modern dans, från att vara till dansare till att koreografera, föreläsa och undervisa. Som dansare har jag arbetat med koreografer som Mats Ek, Birgitta Egerbladh, Forsythe, Ohad Naharin, Jeanette Langert, Wim Vanderkeybus m.fl. Mitt intresse för pedagogik och hur det mentala hänger ihop med välmående och prestation ledde mig in på undervisning och studier på Dans och Cirkushögskolan och Idrottshögskolan i Umeå.

Under Johannes Öhmans sista år som konstnärlig ledare för Danskompaniet på GöteborgsOperan så frågade han mig om jag kunde tänka mig att gå i pension efter att ha varit dansare i över tjugo år och starta verksamheten för barn, unga och delaktighet inom dans på GöteborgsOperan. Jag var redo för förändring och nya utmaningar! I över fyra år kombinerade jag arbetet på GöteborgsOperan med min adjunktstjänst på Högskolan för scen och musik.

Regionteater Väst har under flera år funnits i mitt liv – jag har varit en återkommande besökare, pedagog och har haft samarbeten utifrån mitt arbete på GöteborgsOperan. Att nu få ta över det konstnärliga ansvaret efter Camilla Ekelöf är en ära! Jag är ödmjuk och tacksam över att få komma till en fantastisk arbetsplats där passionen och nyfikenheten för scenkonst för barn och unga delas. Med målet att låta alla barn i hela Västra Götaland få uppleva dans så är turnéerna många och med dansare och koreografer som utmanar och utvecklar så är vi en viktig del av dansen och dess utveckling i Sverige i dag.

Danspublik hos Regionteater Väst Dans, foto Ola Kjelbye

Balansen i livet har jag hittat tillsammans med min man på gården på landet. Att få stå med båda fötterna i jorden och gräva i grönsakslandet, springa i skogen med hunden eller plocka äggen i hönshuset ger min kreativitet energi och mening.”

Monika Milocco, konstnärlig ledare dans
Regionteater Väst DANS

Bilden överst: Foto Mattias Davidsson

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.