Mia Ringblom Hjertner har börjat sin tjänst som konstnärlig chef för Ung Scen inom Smålands Musik & Teater. Mia är skådespelare och regissör med lång erfarenhet och kommer närmast från GöteborgsOperans barn- och ungdomsverksamhet. Vi blev såklart nyfikna och bad Mia berätta om sig själv och det nya jobbet.

– Det som fick mig att söka jobbet var att SMOT ville inrätta en ny tjänst som Konstnärlig Chef Ung Scen, på samma nivå som övriga konstnärliga chefer. Det visar att det finns en ambition eller åtminstone en önskan om att sätta den unga publiken på nivå som den vuxna. Mycket viktigt! säger Mia Ringblom Hjertner. 

SMOT, Mia Ringblom Hjertner, foto Lars Kroon

SMOT, Mia Ringblom Hjertner, foto Lars Kroon

”Två scenkonstupplevelser har följt med mig hela livet, från barndomen till nuet och antagligen tills min hjärna börjar pensionera sig; Medeas barn, originaluppsättningen, som jag såg med skolkamraterna i första klass, och min första musikal som var Godspell. Två helt olika verk, två helt olika upplevelser. De här föreställningarna kom att prägla mig, mitt konstnärskap och till och med mitt liv. Hur då? Jo, jag blev ju musikalartist och fick möjlighet att leva ut på scenen under en lång räcka år. Men nu har jag tillslut kommit fram till att scenkonst för barn och unga är det jag helst vill ägna mig åt. Numera som regissör och som Konstnärlig Chef för Ung Scen på SMOT. Vad vill jag egentligen ha sagt med detta? Jo, att kulturupplevelser i barndomen gör sig påminda i resten av livet.

Efter 14 år på GöteborgsOperan har jag alltså landat i Jönköping. Att gå från det stora huset till det lite mindre är en utmaning- mindre resurser givetvis men samtidigt en spännande nybyggaranda. Det som fick mig att söka jobbet var att SMOT ville inrätta en ny tjänst som Konstnärlig Chef Ung Scen, på samma nivå som övriga konstnärliga chefer. Det visar att det finns en ambition eller åtminstone en önskan om att sätta den unga publiken på nivå som den vuxna. Mycket viktigt!

Vi gör en del strukturförändringar i huset vad det gäller Ung Scen. Tidigare har det främst varit orkestern inom SMOT som stått för Ung Scen-produktionerna. På teatersidan har huset köpt in tjänster från framförallt det fria professionella scenkonst-Sverige. Nu sker en förändring som innebär att vi fortsätter att köpa in viss scenkonst men också att vi ska försöka producera mer själva. Beviset för det är att vi i höst gör Emma Broströms dramatisering av Katitzi. Hela vår skådespelarensemble är med, Elisabeth Åström gör scenografi och kostym och jag regisserar.  Det känns som en underbar berättelse att sätta tänderna i.

På min dator har jag satt en post-it lapp där det står ”Jag måste formulera mig”. Jag har så bråttom, men försöker hela tiden säga till mig själv; ok, det här kommer att ta tid. Du behöver inte vara framme än, du har ju bara varit här i tre månader. Men visst börjar tankar och förhoppningar komma och formuleras. Man blir ju aldrig riktigt färdig, eller hur? Scenkonst är konst i förändring och framåtriktning. Mer om vad jag vill och har velat får jag rapportera om längre fram, om några år eller så.

Jag känner mig lite allvarlig och duktig när jag skriver den här texten men för mig är det inte bara väldigt viktigt med scenkonst för barn och unga utan också skitkul!

/Mia Ringblom Hjertner, konstnärlig chef för Ung Scen inom Smålands Musik & Teater

Läs mer om Mia på Smålands Musik & Teaters hemsida

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.