Mia Ringblom Hjertner har börjat sin tjänst som konstnärlig chef för Ung Scen inom Smålands Musik & Teater. Mia är skådespelare och regissör med lång erfarenhet och kommer närmast från GöteborgsOperans barn- och ungdomsverksamhet. Vi blev såklart nyfikna och bad Mia berätta om sig själv och det nya jobbet.

– Det som fick mig att söka jobbet var att SMOT ville inrätta en ny tjänst som Konstnärlig Chef Ung Scen, på samma nivå som övriga konstnärliga chefer. Det visar att det finns en ambition eller åtminstone en önskan om att sätta den unga publiken på nivå som den vuxna. Mycket viktigt! säger Mia Ringblom Hjertner. 

SMOT, Mia Ringblom Hjertner, foto Lars Kroon

SMOT, Mia Ringblom Hjertner, foto Lars Kroon

”Två scenkonstupplevelser har följt med mig hela livet, från barndomen till nuet och antagligen tills min hjärna börjar pensionera sig; Medeas barn, originaluppsättningen, som jag såg med skolkamraterna i första klass, och min första musikal som var Godspell. Två helt olika verk, två helt olika upplevelser. De här föreställningarna kom att prägla mig, mitt konstnärskap och till och med mitt liv. Hur då? Jo, jag blev ju musikalartist och fick möjlighet att leva ut på scenen under en lång räcka år. Men nu har jag tillslut kommit fram till att scenkonst för barn och unga är det jag helst vill ägna mig åt. Numera som regissör och som Konstnärlig Chef för Ung Scen på SMOT. Vad vill jag egentligen ha sagt med detta? Jo, att kulturupplevelser i barndomen gör sig påminda i resten av livet.

Efter 14 år på GöteborgsOperan har jag alltså landat i Jönköping. Att gå från det stora huset till det lite mindre är en utmaning- mindre resurser givetvis men samtidigt en spännande nybyggaranda. Det som fick mig att söka jobbet var att SMOT ville inrätta en ny tjänst som Konstnärlig Chef Ung Scen, på samma nivå som övriga konstnärliga chefer. Det visar att det finns en ambition eller åtminstone en önskan om att sätta den unga publiken på nivå som den vuxna. Mycket viktigt!

Vi gör en del strukturförändringar i huset vad det gäller Ung Scen. Tidigare har det främst varit orkestern inom SMOT som stått för Ung Scen-produktionerna. På teatersidan har huset köpt in tjänster från framförallt det fria professionella scenkonst-Sverige. Nu sker en förändring som innebär att vi fortsätter att köpa in viss scenkonst men också att vi ska försöka producera mer själva. Beviset för det är att vi i höst gör Emma Broströms dramatisering av Katitzi. Hela vår skådespelarensemble är med, Elisabeth Åström gör scenografi och kostym och jag regisserar.  Det känns som en underbar berättelse att sätta tänderna i.

På min dator har jag satt en post-it lapp där det står ”Jag måste formulera mig”. Jag har så bråttom, men försöker hela tiden säga till mig själv; ok, det här kommer att ta tid. Du behöver inte vara framme än, du har ju bara varit här i tre månader. Men visst börjar tankar och förhoppningar komma och formuleras. Man blir ju aldrig riktigt färdig, eller hur? Scenkonst är konst i förändring och framåtriktning. Mer om vad jag vill och har velat får jag rapportera om längre fram, om några år eller så.

Jag känner mig lite allvarlig och duktig när jag skriver den här texten men för mig är det inte bara väldigt viktigt med scenkonst för barn och unga utan också skitkul!

/Mia Ringblom Hjertner, konstnärlig chef för Ung Scen inom Smålands Musik & Teater

Läs mer om Mia på Smålands Musik & Teaters hemsida

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.