När teaterchefen på Norrbottensteatern, Gunilla Röör upptäckte ett instagramkonto, tog hon kontakt med personerna bakom.

Hon bad dem fortsätta att spinna på det som de påbörjat vilket skapade humorföreställningen ”Kollektivet” som handlar om 1970-talets gröna vågen.

Vi möter den påhittade filmaren Lars-Åke Möller som spelas av en av författarna, Linda Vincent.

Publiken möter också filmmaterial med olika inslag. Ett av de mest galna projekten i pjäsen är när kommunalrådet låter sig övertygas av Christer, om att Tornedalen kan göras om till en odlingszon med samma förutsättningar som i Florida genom att använda den kosmiska energi som flödar genom kvinnobröst.

Det blir en uppgörelse med sådana lycksökare som under åren försökt tjäna på norrlands behova av investeringar och inflyttning.

Dokumentärfilmaren Lars-Åke Möller följer den karismatiske Christer och den godhjärtade Anita från storstadsnoja och trängsel i huvudstaden upp till Norrbotten där de ska starta ett kollektiv. 

Men drömmen om ett ekologiskt självhushåll och gemenskap får stå tillbaka för de nämnda okonventionella odlingsmetoderna där kvinnans former står i centrum.

Kollektivet är en dokumentär-teater varvat med intervjuer och autentiska klipp från Lars-Åke Möllers arkiv, där vi dels får bekanta oss med det kollektiv han själv var med och skapade, dels träffa några av de människor vars liv berördes och förstördes av kollektivets svallvågor.

Kollektivet är en humorföreställning om det svåraste av allt – att vara fler än en.

Regi & pjäsförfattareSven Björklund och Linda Wincent

Medverkande Sven Björklund och Linda Vincent

Pjäsen hade urpremiär den 18 februari 2023. Spelas 18 februari-29 april på scen 2 och på turné i Norrbotten och Västerbotten. 

Kollektivet spelas även på Kulturens hus i Luleå, 4, 5 och 6 maj 2023.

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.