Örebro länsteater spelar Medeas barn av Susanne Osten och Per Lysander, i regi av Michael Cocke. Medeas barn är en svensk barnteaterklassiker som har spelats i Sverige och Europa sedan Unga Klara satte upp den 1975. Föreställningen hade premiär på Örebro länsteater 17 september i år och fick fina recensioner.

”Lysande start. Michael Cockes Medeas barn engagerar och berör.” Pia Huss, DN, 6 okt 2015 
”Länsteaterns dynamiska och vackra Medeas barn är en lovande start inför höstens teatersäsong för barn och unga!” Ingeborg Ahlander, Nerikes Allehanda, 18 sept 2015

Medeas barn med Maria Simonsson och Petter Andersson. foto Kicki Nilsson

Medeas barn med Maria Simonsson och Petter Andersson. foto Kicki Nilsson

Medeas barn spelas för barn från 6 år. Under de senaste veckorna har lärare och föräldrar blivit oroliga för vilka känslor och tankar som väcks av att se Medeas barn, vilket har lett till att flera skolor har avbokat inplanerade föreställningar. Både upphovskvinnan Susanne Osten och regissören Michael Cocke har svarat på kritiken och ställer sig frågande till reaktionerna. Örebro länsteater har tagit fram en lärarhandledning där skolpersonal får ett gediget material inför föreställningen, råd om för- och efterarbete. Anders Wellsmo, leg psykolog och leg psykoterpeut, skriver så här i lärarhandledningen:

”Konsten har som uppgift att hjälpa oss människor med att förstå mer om oss själva, ge oss möjlighet och kanske till och med ”tvinga” oss att förhålla oss till de frågor som vi alla kämpar med. Det utrymme som konsten, i detta fall teatern ger, att se på något, att vara med om något som å ena sidan inte är på riktigt men å andra sidan är verkligt i våra inre känslomässiga liv är av central betydelse.”

Susanne Osten skrev den 1 november ett debattinlägg i Dagens Nyheter med rubriken ”Är teatern farligare än verkligheten?”
”Men varför vill vuxna hindra pjäser och barnfilmer? Vi hindrar ju inte barn från att leva i segregation, skilsmässor, alkoholism, krig, mobbning?”
Läs hela debattartikeln här

I och med att flera föreställningar avbokats av Medeas barn och att media har rapporterat om det så har teatern fått frågor om föreställningen. På sin hemsida ger teatern en kortare beskrivning av pjäsen, sitt arbete med den och berättar om möten med barnen i publiken. Läs mer 

Örebro länsteater

 

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.