Hur klarar sig Giron Sámi Teáhter i Corona-krisen och hur går det med repetitionerna av Ædnan? Vi kontaktade Åsa Simma, teaterchef, och Jenny Baldemar, producent, för att kolla läget! 

Åsa Simma, teaterchef, foto teatern

Hej Åsa, vad händer på Giron Sámi Teáhter just nu – har ni någon verksamhet? Hur har ni drabbats av den rådande situationen?
– För närvarande har inte våra produktioner drabbats, men representationen på olika seminarier, konferenser nationellt och internationellt har drabbats, säger Åsa Simma, teaterchef.

– Även möjligheten att marknadsföra våra produktioner vid liknande tillfällen har drabbats. Och våra internationaliseringsplaner med andra urfolksteatrar har blivit lidande.

Ædnan har premiär i höst
Den 4 september är det premiär för Ædnan, en berättelse om tre generationer samiska kvinnor och samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Föreställningen bygger på Linnea Axelssons framgångsrika bok ”Ædnan” som belönades med Augustpriset 2018. Boken rymmer bland annat skildringar av de tvångsförflyttningar av samer som skett. Regisserar gör Malin Stenberg och för dramatiseringen står Irena Kraus och Malin Stenberg. Ædnan är en samproduktion mellan Giron Sámi Teáhter och Riksteatern.

Jenny Baldemar, producent, foto teatern

Hej Jenny! Du är producent för Ædnan. Hur går det med föreställningen – rullar det på enligt planerna?
– Repetitionerna kom igång enligt plan den 11 maj på Riksteatern i Hallunda och i början av juni ses vi uppe i Kiruna för att fortsätta repetera, berättar producent Jenny Baldemar. Och fortsätter:

– Pjäsen innehåller svenska, lulesamiska och nordsamiska, och de skådespelare som inte behärskar samiska har börjat läsa in sina repliker med hjälp av språkcoach.

– Scenografin, som består av 6 lådor, är delvis klar, och skådespelarna har den första veckan kunnat börja känna på lådornas vikt, testat ytorna och möjligheterna för rörelse och uttryck. Rörelsearbetet kommer att utvecklas vidare tillsammans med koreografen Dorte Olesen.

Ædnan innebär ett kulturellt möte inom ensemblen, som består av tre samiska och tre svenska skådespelare. Produktionens första vecka handlade mycket om att fördjupa sig i Ædnans tematik. Författaren Elin Anna Labba höll en fantastisk föreläsning om tvångsförflyttningarna och gav i samband med detta insyn i såväl samisk tradition och historia, som i modern vardag. I samband med läsningen av manus har ensemblen fört många samtal, inte bara runt tvångsförflyttningar och samisk tradition, utan även om vad som sker i samhällsdebatten just nu. Det står dock klart för oss alla när vi skildrar samisk historia och dess rika traditioner på scen, att vi ibland behöver förenkla och skala bort för att nå kärnan. I processen handlar det om att göra konstnärliga val, att förhålla sig till en form för tydlighet.

Läs mer om tvångsförflyttningarna här.

Läs mer om Ædnan på Giron Sámi Teáhters hemsida här.

Bilden överst: Affischbild Ædnan, foto Giron Sámi Teáhter

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.