På Västmanlands Teater spelas Asea – här kommer framtiden för fulla salonger och i juni kommer hela teatersverige till stan när det blir dags för biennal.

– Det är en härlig scenkonstvår på Västmanlands Teater med både bredd och spets, säger Niklas Hjulström, teaterchef. Inte minst ser vi verkligen fram emot att få hälsa alla kollegor välkomna till Scenkonstbiennalen den 7-12 juni.

Västmanlands Teater visar Västerås historia genom Asea
Ett av Västmanlands Teaters mål med verksamheten är att göra teater för västmanlänningarna. När en föreställning om företaget Asea var till att skapas var det därför naturligt at be västmanlänningarna om hjälp. Teatern bjöd in till berättarkvällar där deltagarna fick dela med sig av sina minnen från Asea. Över 400 personer kom för att prata om Asea och allt företaget gjort för Västerås.

Västmanlands Teater. Asea – här kommer framtiden. Foto Therés Stephansdotter.

Tack vare dessa berättarkvällar fick manusförfattare Jerker Beckman ett stort underlag som han tillsammans med ett enormt arbete med Aseas arkiv och Västmanlands läns museum kunde få ihop till ett manus. Det första manusutkastet Jerker lämnade till regissör och teaterchef Niklas Hjulström var på 400 sidor. Niklas har sedan fått ner alla dessa sidor till en drygt tre timmar lång föreställning som tar publiken från 1882 hela vägen fram till nutid. Från uppfinnare Jonas Wenström och bildandet av Asea, vidare genom etableringen i Västerås och Sigfrid Edströms tid som VD fram till sammanslagningen med Brown Boveri. Föreställningen tar oss också genom två världskrig, spanska sjukan, arbetskraftsinvandringen från Italien, Sveriges första pizzeria och mycket mer.

Västmanlands Teater. Asea – här kommer framtiden. Foto Therés Stephansdotter.

Föreställningen har varit oerhört populär bland publiken och redan efter de två första offentliga föreställningarna togs beslutet att öppna samtliga optioner inklusive balkong för att kunna tillgodose publikens efterfrågan av biljetter.

Västmanlands Teater visar hur kulturen kan närma sig svåra frågor 
Under våren och hösten 2022 turnerar Västmanlands Teater med ungdomsföreställningen Jag ser dig, en föreställning om relationer, kärlek, våld och sex. Men främst om killar och deras sätt att se på tjejer. Det är en föreställning av och med skådespelaren Mårten Svedberg.

Manuset bygger på verkliga berättelser och studier på ämnet. Studier som berör killars våld mot tjejer men även hur porranvändandet kan påverkar både killar och tjejer och ge dem en skev bild att leva upp till. Föreställningen belyser hur, omgivningen, matchokulturen och killars sätt att se på tjejer, inte enbart påverkar den lilla skolpojkens liv utan även alla de tjejer han kommer att möta. 

För killar. Om killar.
som tycker grejer om tjejer och andra killar.
Och för tjejer. Om tjejer.
Som påverkas av vad killar tycker och tänker om tjejer.
Och andra grejer.

Scenkonstbiennalen kommer till Västerås
Den 7-12 juni kommer Scenkonstbiennalen till Västerås och de utvalda produktionerna har offentliggjorts. Det är ett välfyllt program med scenkonst från hela Sverige. Förutom de utvalda föreställningarna, seminarier, samtal, workshops och internationella gästspel.

Scenkonstbiennalen skulle ha hållits i Västerås redan 2021, men fick genomföras semidigitalt av anledningar som vi alla känner till. Men den 7-12 juni kommer alltså äntligen Sveriges största scenkonstfest till Västmanlands Teater och både allmänheten och branschfolk är välkomna!

Västmanlands Teater står som värd under hela veckan. Värdskapet sker i samverkan med Scensverige och ägarna, Västerås stad och Region Västmanland. Läs mer här.

Utvalda produktioner Scenkonstbiennalen 2022:

Pianofavoriter/Norrdans, Stolthet och fördom eller The Story of Mr Darcy, Mr Bingley, Mr Wickham, Mr Collins & Mr Bennet/Teater Halland, Zebran/Vadstena-Akademien, Homo(sapiens)/Karolin Kent, The world is full of married men/Malmö Stadsteater och Malmö Dockteater, Moln/Kompani Giraff, Hemma hos/Angereds Teater, Ambulans/Lumor och Dramaten, Stolthet och fördom/Turteatern, Transplantation/Charlotte Engelkes och Norrlandsoperan, Club Janzon/Astrid Menasanch Tobieson, Ett frö i rymden/Marionetteatern, Titta pappa, en död cirkus!/Teater Brunnsgatan Fyra, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar/Unga Klara och Uppsala Stadsteater, Asea – Här kommer framtiden!/Västmanlands Teater (värdteater), Hur man lever!/Västmanlands Teater (värdteater)

Text: Viktor Eriksson/Västmanlands Teater

Läs mer om Västmanlands Teater här.

Bilden överst: Niklas Hjulström. Foto Linda Eliasson.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.