På Västmanlands Teater spelas Asea – här kommer framtiden för fulla salonger och i juni kommer hela teatersverige till stan när det blir dags för biennal.

– Det är en härlig scenkonstvår på Västmanlands Teater med både bredd och spets, säger Niklas Hjulström, teaterchef. Inte minst ser vi verkligen fram emot att få hälsa alla kollegor välkomna till Scenkonstbiennalen den 7-12 juni.

Västmanlands Teater visar Västerås historia genom Asea
Ett av Västmanlands Teaters mål med verksamheten är att göra teater för västmanlänningarna. När en föreställning om företaget Asea var till att skapas var det därför naturligt at be västmanlänningarna om hjälp. Teatern bjöd in till berättarkvällar där deltagarna fick dela med sig av sina minnen från Asea. Över 400 personer kom för att prata om Asea och allt företaget gjort för Västerås.

Västmanlands Teater. Asea – här kommer framtiden. Foto Therés Stephansdotter.

Tack vare dessa berättarkvällar fick manusförfattare Jerker Beckman ett stort underlag som han tillsammans med ett enormt arbete med Aseas arkiv och Västmanlands läns museum kunde få ihop till ett manus. Det första manusutkastet Jerker lämnade till regissör och teaterchef Niklas Hjulström var på 400 sidor. Niklas har sedan fått ner alla dessa sidor till en drygt tre timmar lång föreställning som tar publiken från 1882 hela vägen fram till nutid. Från uppfinnare Jonas Wenström och bildandet av Asea, vidare genom etableringen i Västerås och Sigfrid Edströms tid som VD fram till sammanslagningen med Brown Boveri. Föreställningen tar oss också genom två världskrig, spanska sjukan, arbetskraftsinvandringen från Italien, Sveriges första pizzeria och mycket mer.

Västmanlands Teater. Asea – här kommer framtiden. Foto Therés Stephansdotter.

Föreställningen har varit oerhört populär bland publiken och redan efter de två första offentliga föreställningarna togs beslutet att öppna samtliga optioner inklusive balkong för att kunna tillgodose publikens efterfrågan av biljetter.

Västmanlands Teater visar hur kulturen kan närma sig svåra frågor 
Under våren och hösten 2022 turnerar Västmanlands Teater med ungdomsföreställningen Jag ser dig, en föreställning om relationer, kärlek, våld och sex. Men främst om killar och deras sätt att se på tjejer. Det är en föreställning av och med skådespelaren Mårten Svedberg.

Manuset bygger på verkliga berättelser och studier på ämnet. Studier som berör killars våld mot tjejer men även hur porranvändandet kan påverkar både killar och tjejer och ge dem en skev bild att leva upp till. Föreställningen belyser hur, omgivningen, matchokulturen och killars sätt att se på tjejer, inte enbart påverkar den lilla skolpojkens liv utan även alla de tjejer han kommer att möta. 

För killar. Om killar.
som tycker grejer om tjejer och andra killar.
Och för tjejer. Om tjejer.
Som påverkas av vad killar tycker och tänker om tjejer.
Och andra grejer.

Scenkonstbiennalen kommer till Västerås
Den 7-12 juni kommer Scenkonstbiennalen till Västerås och de utvalda produktionerna har offentliggjorts. Det är ett välfyllt program med scenkonst från hela Sverige. Förutom de utvalda föreställningarna, seminarier, samtal, workshops och internationella gästspel.

Scenkonstbiennalen skulle ha hållits i Västerås redan 2021, men fick genomföras semidigitalt av anledningar som vi alla känner till. Men den 7-12 juni kommer alltså äntligen Sveriges största scenkonstfest till Västmanlands Teater och både allmänheten och branschfolk är välkomna!

Västmanlands Teater står som värd under hela veckan. Värdskapet sker i samverkan med Scensverige och ägarna, Västerås stad och Region Västmanland. Läs mer här.

Utvalda produktioner Scenkonstbiennalen 2022:

Pianofavoriter/Norrdans, Stolthet och fördom eller The Story of Mr Darcy, Mr Bingley, Mr Wickham, Mr Collins & Mr Bennet/Teater Halland, Zebran/Vadstena-Akademien, Homo(sapiens)/Karolin Kent, The world is full of married men/Malmö Stadsteater och Malmö Dockteater, Moln/Kompani Giraff, Hemma hos/Angereds Teater, Ambulans/Lumor och Dramaten, Stolthet och fördom/Turteatern, Transplantation/Charlotte Engelkes och Norrlandsoperan, Club Janzon/Astrid Menasanch Tobieson, Ett frö i rymden/Marionetteatern, Titta pappa, en död cirkus!/Teater Brunnsgatan Fyra, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar/Unga Klara och Uppsala Stadsteater, Asea – Här kommer framtiden!/Västmanlands Teater (värdteater), Hur man lever!/Västmanlands Teater (värdteater)

Text: Viktor Eriksson/Västmanlands Teater

Läs mer om Västmanlands Teater här.

Bilden överst: Niklas Hjulström. Foto Linda Eliasson.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.