På Norrbottensteatern är repertoaren inspirerad av Demokratiåret 2021. Gunilla Röör tog fasta på det och lanserade Röörs salong – scensamtal om demokrati. Under fem tisdagskvällar i november och december samtalar Gunilla med inbjudna gäster, där nyckeln till samtalet är just demokrati.

Nu är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen, och det uppmärksammas under demokratiåret 2021. På Norrbottensteatern spelas till exempel Ja må hon leva, en revy av Emma Peters och Emma Molin, som firar 100-årsjubileet av den kvinnliga rösträtten.

− Det är demokratiår och vår repertoar är sprungen ur det. Jag har låtit mig inspireras av vad som var på agendan, säger Gunilla Röör.

Det resulterade i att fem scensamtal med intressanta gäster från teaterns, litteraturens och sportens värld kom till stånd under hösten 2021. Även publiken bjuds in att vara med.

– Jag vill så gärna försöka få igång en serie samtal mellan människor som arbetar på teatern och vår publik, säger Gunilla Röör.  Att det blev just demokrati det handlar om är på grund av att det är demokratiår – och att vi tillsammans med föreställningarna på teatern firar kvinnors rätt och röst!

Norrbottensteatern, Ja må hon leva!, foto Magnus Stenberg

– Jag har bjudit in gäster som tillhör bygden och som kan sitt område, till exempel sport, litteratur och historia. Sen har jag bjudit in två teatermänniskor; Lena Endre och Suzanne Osten. Båda experter på sitt område. De känner jag sen tidigare eftersom vi arbetar inom samma gebit.

– Scensamtalen kommer bland annat att handla om de första Luleåkvinnorna som tog fighten, jämställdhet inom ishockey på elitnivå, tvångsförflyttningen av samer för hundra år sedan och om demokrati på teatern.

Vad hoppas du att publiken tar med sig hem efter samtalen?
– Jag bestämmer aldrig vad publiken ska ta med sig hem, säger Gunilla. Jag hoppas de alla kan hitta något finurligt att tänka vidare på. Eller bara att de roas av att lyssna och kanske lägga sig i.

Läs gärna en längre intervju med Gunilla Röör om scensamtalen, med text av Andrea Thür/Norrbottensteatern här.

Datum för Röörs salong – scensamtal om demokrati:
2 november kl 19:00 på scen 3
De första Luleåkvinnorna som tog fighten
Scensamtal med Karin Tjernström, arkivarie på Norrbottens museum, och Marianne Westin, journalist och författare till den nyutkomna boken Stridbara Siri & Modiga Märta.

Kampen för rösträtt togs även i Luleå, inte bara i Stockholm och Uppsala. Luleåkvinnorna som kämpade för lika rösträtt, Siri Holm och Märta Bucht, var både aktiva och välkända i rörelsen, och vänner till Frigga Carlberg, Ann Margret Holmgren och Elin Wägner.

16 november kl 19:00 på scen 1
Luleå Hockey is on fire – men hur mycket får damerna egentligen?
Scensamtal med Johanna Fällman, Luleå Hockey/MSSK.

Elitspelaren och SM-guldmedaljören Johanna Fällman är back i Luleå Hockey/MSSK och spelar i Damkronorna. Men hon har också uppmärksammats för sitt engagemang för jämställdhet inom ishockey på elitnivå.

23 november kl 19:00 scen 1
Spelar demokratin någon roll på teatern?
Scensamtal med Lena Endre, skådespelare.

Välkända skådespelaren och regissören Lena Endre har spelat de stora rollerna inom film och teater under hela sitt yrkesverksamma liv. Hon tillhör Dramatens fasta ensemble.

30 november 19:00 på scen 1
Nej! Det är orättvist att vara liten!
Scensamtal med Suzanne Osten, regissör och dramatiker.

Suzanne Osten är en legendar inom teater för barn och unga och grundare av Unga Klara. Förutom att hon skrivit banbrytande pjäser som Tjejsnack och Jösses flickor har hon regisserat filmer som Bröderna MozartTala! Det är så mörkt och Wellkåmm to Verona.

7 december kl 19:00 på scen 1
Att skapa vår historia och ge rösterna utrymme
Scensamtal med Elin Anna Labba, journalist och Augustprisvinnande författare

Elin Anna Labba belönades med Augustpriset 2020 för årets svenska fackbok: Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige. Det som började med tecknandet av hennes familjehistoria slutade med samlandet av hundratals berättelser. Under sju år reste hon runt och träffade samer i både Sverige och Norge, för att prata om tvångsförflyttningarna för hundra år sedan. Hur skapar man en historia och ger dessa röster utrymme? Vilka röster ska bära berättelsen, och vilka ska bekräfta?

Bilden högst upp: Gunilla Röör, foto Magnus Stenberg.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.