Freja Musikteater, som hör hemma på Kulturhuset Spira i Jönköping, har fyllt 15 år. Verksamheten, som riktar sig till personer med diagnos inom autismspektrat/NPF, tar nu steget vidare och arrangerar teaterskola för nya deltagare i sommar.

 Teaterkursen riktar sig till personer mellan 15-25 år och redan första dagen nyheten släpptes kom en anmälan in och såväl P4 Jönköping som Jönköpings-Posten rapporterade om satsningen.

Camilla Ekelöf, foto teatern

Initiativet kommer från Camilla Ekelöf, konstnärlig chef för Freja och Unga Spira.
– Vi vill dela Frejametoden med fler. Det arbete som har gjorts genom de här åren, av konstnärliga ledare som Sofie Palander, Peter Ivan Ericson och en rad andra pedagoger, är ovärderligt. Och Unga Spira ska vara med sin tid och värna allas möjlighet att möta och få utöva scenkonst. – Det är en mänsklig rättighet, säger Camilla Ekelöf, som också poängterar att hela arrangemanget är ett samarbete.

– Tack vare Kultur och utveckling, Region Jönköpings län, Smålands Musik och Teater, Kulturhuset Spira och Freja Musikteater är kursen gratis för deltagarna.

Sanna Holmgren, foto privat

Spännande värld
Sommarskolan hålls under vecka 26 och 27 och ledare är Eva Edevik, teaterpedagog och regissör i Freja Musikteater och i föreningen Teaterstickorna och Sanna Holmgren Jonsson som är koreograf, kostymör och konstnärlig ledare i Freja Musikteater.

– Vi kommer att undersöka olika uttryck i teaterns spännande värld. Prova oss fram genom teaterövningar, musik och rörelse. Kanske avslutar vi med en föreställning för nära och kära? Det bestämmer vi tillsammans, säger Eva Edevik.

Antalet platser är begränsat och hänsyn tas hela vägen med hänseende till pandemin.

– Det viktigaste är deltagarna, deras nyfikenhet och vilja. Att vi ska lära känna varandra, utvecklas och ha roligt tillsammans, avslutar Sanna Holmgren Jonsson.

Freja Musikteater, foto Lars Kroon

Text: Marjavaara Nina/Smålands Musik och Teater

Läs mer om Freja Musikteater här.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.