I Norrbottensteaterns uppsättning av Orlando spelar Linda Wincent titelrollen. Men arbetet har handlat mycket om medskapande där ensemblen berättar historien tillsammans.

– Även ifall Orlando är huvudkaraktär och det är Orlandos berättelse, så har vi letat mycket efter att hitta en gemensam berättarröst, säger Linda Wincent.

Föreställningen bygger på den brittiska författaren Virginia Woolfs klassiska roman om ynglingen Orlando, som rör sig obehindrat genom tidsepoker och miljöer, ända från 1500-talet fram till 1900-talet. Först som man, tills han en dag vaknar upp som kvinna.

Norrbottensteatern, Orlando, foto Magnus Stenberg.

-Just nu ligger fokus på vilka människor Orlando möter på sin långa tidsresa och vilka situationer som uppstår, och när transformationen från man till kvinna sker så är ju det märkligt nog inte så omtumlande som man kan tro. Orlando känner sig fortfarande som sig själv, trots sin nya kropp, sitt nya kön. Men snart börjar hon reflektera kring hur det är vara man eller kvinna i samhället, vilka konventioner och normer som finns, säger Linda.

 I slutet av sommaren började repetitionerna för ensemblen, tretton skådespelare inklusive studenter i årskurs två från Teaterhögskolan. Arbetet sker i en process, devising, där alla skådespelare är delaktiga och kommer med idéer, och där ensemblen tillsammans med regissören skapat ett material och sökt efter vilket uttryck föreställningen ska ha, berättar Linda.

− Vi har inte jobbat som man brukar, att man direkt efter några dagar går ut på golvet och stapplar sig igenom scener.

Hur känns det att jobba på det viset?
Det känns roligt och det är roligt att känna, lite så, att man inte riktigt vet, säger Linda.

Norrbottensteatern, Orlando, foto Magnus Stenberg.

Romanen har varit en ständig följeslagare under repetitionerna och för Linda har läsningen varit en del av researchen inför rollen.

– Den är ju så otroligt rik. För mig är Orlando full av tankar, liv, passion, identitet och kärlek. Och bär också den här starka önskan om att skriva, att hitta sin röst, och det är något vi undersökt, hur vi kan få in passionen för skrivandet i föreställningen, men också kampen. Orlando kämpar med sin poesi under resans gång.

Norrbottensteatern, Orlando, foto Magnus Stenberg.

Text: Andrea Thür/Norrbottensteatern

Foto: Magnus Stenberg.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.