Uppdraget att skriva en humorföreställning om att kvinnor haft rösträtt i hundra år var oemotståndligt, berättar Emma Peters. Resultatet blev revyn Ja må hon leva! som hon skrivit tillsammans med Emma Molin. Föreställningen har premiär på Norrbottensteatern den 9 oktober.

Sedan några veckor tillbaka pågår repetitionerna på Norrbottensteatens scen 1. Emma Peters regisserar föreställningen som fått namnet Ja må hon leva! Manuset har hon skrivit tillsammans med Emma Molin, som hon känt sedan tiden i humorgruppen Grotesco.

− Jag är bra på att spruta ur mig idéer. Hon är bra på att koka ner dem, säger Emma Peters.

Men att skriva manuset har inte varit någon enkel väg för duon. Uppdraget gick inte att motstå: att skriva en humorföreställning på temat att kvinnor haft rösträtt i hundra år.

− Sedan drabbades vi ganska snabbt av insikten om att det är så otroligt omfattande. Och vad ska vi ta för grepp på det här? Hur ska vi berätta det här på ett underhållande sätt, och hur ska vi göra det så att publiken blir överraskad? För det är en så viktig ingrediens i komik, att man inte såg någonting komma, säger Emma.

Emma Peters (t v) repeterar Ja må hon leva! med Kristine Gulbrandsen och Maria Pontén. Foto: Magnus Stenberg

De landade i att göra en revy, som enligt klassiskt recept är en humoristisk nummerföreställning med sång, musik och monolog med en satirisk udd.

− Å ena sidan är det tacksamt. Å andra sidan; eftersom ämnet är så omfattande går det inte att bortse från allvaret i frågan. Vi har hamnat i svarta hål under den här processen som har handlat om hur jävligt det har varit. Då har vi tänt humorns ficklampa och försökt lysa oss fram i mörkret.

Emma beskriver regiarbetet som otroligt roligt och utmanande, men att det också kräver omsorg.

− När man tar publiken och ensemblen i anspråk är det oerhört viktigt att vara omsorgsfull med vad man berättar. Att göra anspråk på att folk ska komma hit i två timmar och titta på en berättelse, det får man inte ta lätt på. Oavsett om man vill underhålla eller berätta något viktigt.

Text: Andrea Thür/Norrbottensteatern

 

Bilden överst: Norrbottensteatern, Ja må hon leva!, foto Magnus Stenberg.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.